Yurt yatırımları artıyor

Dünya genelinde giderek artan öğrenci sayısı gayrimenkul sektöründe önemli bir yön değişikliğini de beraberinde getirdi. Gayrimenkul sektörü içerisindeki diğer alanlara göre değerlendirildiğinde ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenen yurt yatırımlarının sayısı ve hacmi artmaya devam ediyor. Avrupa’ya bakıldığında, gayrimenkul yatırımcılarının 2010’dan sonra öğrenci yurtlarını ayrı bir yatırım pazarı olarak gördüğü ortaya çıkıyor.

Yıllardır daha niş ve butik bir yatırım aracı olarak konumlanan bu pazar, 2016’dan bu yana ofis, lojistik ve AVM gibi gayrimenkul yatırımcıları tarafından da en çok tercih edilen gayrimenkul aracı olarak değerlendiriliyor. ULI ve PWC tarafından ortak yayımlanan ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler’ raporunda ankete katılan yatırımcıların yüzde 61’i ofis ve AVM’den sonra en çok yurt yatırımlarını hedef alacaklarını ifade ediyorlar.

Cushman & Wakefield Türkiye Yönetici Ortağı Toğrul Gönden bu ilgiyi değerlendirdi: “Gayrimenkul sektöründe yurt yatırımlarının bu kadar popüler hale gelmesinin nedenleri arasında öncelikle artan öğrenci sayısına rağmen nitelikli yurt arzının düşük seyretmesini gösterebiliriz. Ek olarak yurt gelirlerinin diğer sektörlere kıyasla ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilendiğini ve bu yönüyle yurt yatırımlarının düşük riskli olduğunun altını çizmeliyim. Geçmiş yıllarda böyle bir yatırım pazarı sadece İngiltere’de görülürken artık Almanya, Portekiz, İspanya ve İskandinav ülkelerinde de yoğun talep gördüğünü söylemek mümkün. Bununla birlikte ofis, lojistik ve AVM gayrimenkullerinin hızlı bir şekilde pahalanmaları da gözlerin yurtlara çevrilmesinde etkili oldu. Aynı raporda yatırımcıların yüzde 79’u öğrenci yurt yatırımların karlılığını ‘çok iyi’ veya ‘iyi’ olarak değerlendirirken, lojistik yatırımlarını bu şeklide değerlendirenler yüzde 60, ofis ve AVM yatırımlarını olumlu değerlendirenler ise yüzde 57 seviyelerinde kaldı. Bu doğrultuda öğrenci yurtlarının 2017’de açık ara en çok potansiyel vadeden pazar olarak değerlendirildiğini söyleyebiliriz.

Türkiye öğrenci sayısında Avrupa lideri

Avrupa pazarında olduğu gibi Türkiye'de de yurt yatırımlarının ciddi bir büyüme potansiyeli taşıdığını düşünüyorum. 2009 ile 2016 yılları arasında üniversite sayısı 133’den 181’e, öğrenci sayısı ise aynı dönemde 1,5 milyondan 3 milyona ulaşarak 2’ye katlandı! Bu anlamda Türkiye öğrenci sayısı açısından Avrupa’da lider konumda bulunurken 2,7 milyon ile Almanya ikinci, 2,4 milyon ile Fransa üçüncü sırada yer alıyor. Öğrenci sayısı yıllık %6 artış gösteren Türkiye ortalamasında İstanbul, 515 bini aşan öğrenci sayısıyla 380 bin öğrenci barındıran Londra’nın ise çok üzerinde yer alıyor.

Türkiye’nin öğrenci yurtlarını incelediğimizde; Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen yurtlar, devlet veya özel üniversiteler tarafından işletilen yurtlar ve Üniversitelerden bağımsız işletilen özel yurtlar olduğunu görüyoruz.

2 bin 160 özel yurtta 112 bin yatak kapasitesi var

Türkiye'de yurt kapasitesinin yüzde 17'sini özel yurtlar oluştururken, ülke genelinde 2 bin 160 özel yurt ve 112 bin kişilik yatak kapasitesi bulunuyor. Yüzde 17'lik dilimin dışında kalan yurt kapasitesini Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen yurtlar ile devlet veya özel üniversiteler tarafından işletilen yurtlar oluşturuyor. Öte yandan Türkiye'de 1,5 milyon öğrencinin yurt talebi olduğunu ve bu talebe karşılık sadece 650 bin yatak kapasitesi bulunduğunu da belirtmeliyim.

Türkiye’de özel öğrenci yurtları için kurumsal yatırım pazarı henüz oldukça kısıtlı olmasına rağmen aynı zamanda arz talep dengesi göz önünde bulundurulduğunda oldukça yüksek potansiyel vadeden bir pazar olduğunu ve yatırımcılarını beklediğini söyleyebilirim.”
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıNef FC Barcelona’nın resmi sponsoru oldu
    Sonraki yazıİBB’den İstanbul’a 30 yeni meydan!
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın