Yeteri kadar su tüketmiyoruz

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, Türk toplumunda yetersiz su tüketimi nedeniyle böbrek hastalıklarının fazla görüldüğünü söyledi. Arslan su yerine çay ve kahve içildiğine de dikkat çekti.

Yaygın sağlık problemlerinden biri olan böbrek taşları, ülkemizde de sıklıkla görülüyor. Taş oluşumunun fazla olmasının nedeni sıvı alımının az olmasından kaynaklanıyor. Tuzun çok tüketilmesinin de böbrek sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, “Ülkemizde sıvı alımı, ‘3 bardak kahve içtim, 5 bardak çay içtim’ şeklinde düşünülüyor. Ancak su içmeyi sevmiyoruz. Çay, kahve ve gazlı içecekler taş oluşumunu arttırıyor. Ancak önemli olan su içmektir. Kışın en az 1 buçuk litre, yazın ise 3 litre civarında su içmeliyiz. Kristaller ve toksik maddeler böbreklerden idrarla atılır. İdrarın oluşması için suya ihtiyaç vardır. Böbrekte yeterli miktarda sıvı yoksa bu maddeler böbreğin içine çöker ve taş oluşur” dedi.

ÜROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. MURAT ARSLAN

Çay ve kahvenin yanında limon tüketilmeli

Çay ve kahvenin ülkemizde çok fazla miktarda tüketildiğini kaydeden Doç. Dr. Murat Arslan, “Çayın ve kahvenin içinde oksalat bulunuyor. Oksalat dışarıdan alınınca kalsiyum ile birleşerek böbreklerdeki taş oluşumunu arttırıyor. Bu nedenle çay ve kahvenin yanında limon tüketilmeli. Limonun içinde bulunan sitrat, kalsiyum ile birleşirse idrar içinde çözülüyor ve böbrek sağlığını koruyor. Ama oksalat ile birleşirse böbrekte birikerek taş yapıyor” diye konuştu.

Limon böbrek sağlığını koruyor

Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Arslan, “Çayın yanında limonu eksik etmeyin. Bin yıl önce de bu yöntem vardı. Çayın demli olarak içilmesi son dönemlerde yaygınlaştı. Ancak bu durum böbrekler açısından çok zararlı. Limon böbrek sağlığını koruyor” şeklinde konuştu. Türk toplumunun su içme alışkanlığının olmadığını anlatan Arslan, “Kesinlikle su içmeliyiz. Eğer içmeyi sevmiyorsak suya portakal, greyfurt, mandalina ve limon koyarak tatlandırabiliriz. Su içerek oluşabilecek kristalleri daha da azaltabiliriz. Su içmemek böbrek ameliyatlarına kadar uzanan sonuçlar meydana getirebiliyor” ifadelerinde bulundu.

Aşırı tuz tüketmeyin

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, tuz tüketimine de dikkat çekerek, “Tuz çok tüketiyoruz. Aslında hiç gereği yok. Yediğimiz yemekleri sadece damak tadı için tuzluyoruz. Bu nedenle böbreklerde taş oluşumu artıyor” dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAB Bakanı Ömer Çelik’ten Hollanda’ya tepki
    Sonraki yazıIrkçılık girdabındaki Hollanda seçime gidiyor
    Tuğçe Ağırlar
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1989 Sakarya doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın