Yenilenebilir enerji yasal zorunluluk

 

Türkiye’de son yıllarda önemi giderek artan bir şekilde anlaşılan yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgâr, güneş… vb.) artık mecburi olarak kullanılacak. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’nin 22. Maddesine göre yeni yapılacak olan ve yapı ruhsatına esas kullanım alanı yirmibin metrekarenin üzerinde olan binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, elektrik ve aydınlatma enerjisi ihtiyaçlarının tamamen veya kısmen karşılanması amacıyla, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı, hava, toprak veya su kaynaklı ısı pompası, kojenerasyon ve mikrokojenerasyon gibi sistem çözümleri tasarımcılar tarafından projelendirme aşamasında analiz edilecek.

Türkiye çok şanslı Yenilenebilir enerji cenneti” olarak anılabilen Türkiye, özellikle bu yeni yönetmelikle yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik avantajlarını da öne çıkarıyor. Bunun yanı sıra, dünyanın birincil enerji kaynağı olan güneş enerjisi açısından da çok avantajlı bir konumda olduğu, özellikle güney illerindeki uzun güneşlenme süreleriyle de ortaya çıkan Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda çok avantajlı bir konuma geliyor.

Hem kullan hem sat!

Tüketiciler, yasal mevzuat uyarınca çift yönlü sayaç kullanarak 10 yıl satın alma garantisi ile 1 kW ürettikleri elektrik enerjisini satma hakkı da kazandı. Özellikle dönemsel olarak kullanılan yazlık konutlarda kurulabilecek sistemler, evin kullanılmadığı dönemlerde tüketiciye ciddi bir tasarruf olarak geri dönebiliyor. Yönetmelik ne diyor? Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin ilgili maddesi şöyle: Madde 22 – (1) (Değişik fıkra: 01/04/2010 – 27539 S.R.G Yön21.mad) Yeni yapılacak olan ve yapı ruhsatına esas kullanım alanı yirmibin metrekarenin üzerinde olan binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, elektrik ve aydınlatma enerjisi ihtiyaçlarının tamamen veya kısmen karşılanması amacıyla, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı, hava, toprak veya su kaynaklı ısı pompası, kojenerasyon ve mikrokojenerasyon gibi sistem çözümleri tasarımcılar tarafından projelendirme aşamasında analiz edilir. Bu uygulamalardan biri veya birkaçı, Bakanlık tarafından yayımlanan birim fiyatlar esas alınmak suretiyle hesaplanan, binanın toplam maliyetinin en az yüzde onuna karşılık gelecek şekilde yapılır.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKadıköy Kartal arası metro durakları seyahat süreleri ne kadar?
    Sonraki yazıAnkara YHT Garı beklenen ilgiyi görmedi
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın