Koronavirüs salgını birçok sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de değişikliklere neden oldu. Salgın döneminde uzun süre evlerde kalan vatandaşların ev alırken talepleri değişti. Bankaların destek paketleri ile düşen kredi faizleri de, gayrimenkul sektöründe hareketlenmelere neden oldu. Bu sebeple uygun faiz oranları ile ev alacak olan vatandaşlar ev alırken ‘sağılık ev’ alma yolunu tercih etmeye başladı. Pandemi döneminde birçok araştırma, bahçeli evlere taleplerin yüzde 233 arttığını gösterdi.
Değişen tüketici talepleri hakkında konuşan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “COVID-19 salgınından korunmak için evlerine kapanan insanlar, yaşam alanlarını duydukları ihtiyaçlara göre yeni yeni keşfetmeye başladı. Günün belirli saatlerinde kullandıkları balkonlar, evin en değerli bölümleri oldu. İşlerini evlerinden yapmak zorunda kalan insanlar, sakin ve gürültüden arındırılmış; ancak dış dünyayla bağlantı sağlayan iletişim altyapısı fonksiyonel bir evin değerini gördü. Yaşam anlayışları, davranışları daha esnek bir mimari tarzın ihtiyacını artıracak ve tüketici alışkanlıkları değişecektir. Bu değişime bağlı olarak yeni şehircilik anlayışı ve yeni proje mimarileri de evrimleşecektir. Cumhurbaşkanımızın ısrarla dile getirdiği yatay mimari şehircilik anlayışı yeni projelerin odağında olacak. Bu anlayış kapsamında bahçe ve yeşil alanlar projelerin olmaz ise olmazını teşkil ederken, balkon ve teras gibi dairelerde daha fazla dışa bakan yaşam alanları olacak. Buna ek olarak daire içlerindeki yaşam alanlarıyla çalışma alanlarını aynı anda barındıran esnek ve karma tasarımlar gündeme gelecektir. Daire planlamalarında kapalı mutfak ve salonlar birleştirilerek tüm ailenin her zaman sosyalleşeceği daha büyük yaşam alanları ile dairenin bir odasının ofis/büro kullanımına uygun alt yapısı olan çalışma alanları içermesi amaçlanacaktır. Ancak İstanbul gibi metropollerde bu tarz değişimlerin yaşanacağı projelerin mevcut alanlarda yükselmesi çok zor görünüyor. Büyük çaplı kentsel dönüşüme sahne olan projelerde hayat bulması beklenen bu yeni mimari tarzın, önümüzdeki süreçte daha çok yeni yaşam alanlarında hayat bulmasını bekliyoruz. İNDER olarak sıkça dile getirdiğimiz ve ilgili bakanlığımıza sunduğumuz ‘Yaşanası Pilot Şehirler Projesi’, bir yandan depreme karşı güvenli yaşam alanları oluşturulurken diğer yandan değişen yeni mimari anlayışa öncülük yapabilir. Çalışma ve yaşam alanlarını aynı lokasyonda bir araya getirmeyi amaçlayan söz konusu proje, aynı zamanda COVID-19 gibi olası bir salgın durumunda, iş hayatının fazla aksamaması için esnek çalışmaya da olanak sağlayacaktır” açıklamalarını yaptı.
DAP Yapı’dan sağlıklı ev konsepti
Dap Yapı’nın hayata geçirdiği ‘sağlıklı ev’ projesi ilk olarak Çekmeköy’de hayata geçiyor. Projede, yaklaşık 80 bin metrekarelik dev yaşam vadisi, 60 bin metrekareyi kapsayan doğal koru alan; devasa bir gölet ve içerisinde yer alan binlerce su bitkisi, karaca koru alanı, atlar için özel padok alanı, alabalık gölü açık hava sinema ve konser alanı, 3 bin metrekareye yaklaşan etkinlik alanı ve yarı olimpik havuz yer alıyor.
Pandemi döneminde insanların bahçeli, balkonlu, doğa ile iç içe evler aramaya başladığına dikkat çeken DAP Yapı Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Çavuşoğlu, “Önceden evler yaşam alanı olmaktan ziyade, dinlendiğimiz ailecek bir araya geldiğimiz yerler haline gelmişlerdi. Fakat pandemi döneminde evlerimizdeki eksiklikleri fark ettik. Balkonlar küçük gelmeye başladı. Temiz hava almak için bahçemizin olmadığını anladık. Bu süreçte insanlar internet üzerinden hemen bahçeli, balkonlu doğa ile iç içe olan evler aramaya başladı” dedi.
Doğanın içinde yeni bir yaşam: Dekar Kıyıbahçe
Ulaşılabilir fiyatlarla bahçeli ev geliştirme konusunda deneyim sahibi olan Dekar Yapı, Çekmeköy Ömerli’deki yeni projesi Dekar Kıyıbahçe’yi yaklaşık 500 milyon TL’lik yatırımla hayata geçiriyor. Satışı devam eden proje 244 adet konuttan oluşuyor. Dekar Kıyıbahçe, İstanbul Çekmeköy Ömerli’de 85 bin metrekare büyüklüğünde bir arazide gerçekleştiriliyor. Projede, 84 ayrı blokta toplam 244 adet bahçeli dubleks ev bulunuyor. Dekar Kıyıbahçe’de evler, 2+1, 3+1 ve 4+1 seçenekleriyle brüt 141 m² ve 200 m² arasında değişiyor. Tüm evlerin 40 m² ile 200 m² arasında değişen bahçeleri bulunuyor. İlk etap teslimleri tamamlanan projenin tamamının ise Mart 2021’de teslim edilmesi öngörülüyor. Dekar Kıyıbahçe projesinden konut sahibi olanlar bahçeli bir hayatın yanı sıra birbirinden farklı imkânlar sunan sosyal bir hayat ile buluşacak. Projenin içerisinde yarı olimpik açık yüzme havuzu, 3 adet çocuk parkı, tenis kortu, basketbol ve voleybol sahası, spor merkezi, sauna, kafe alanı ve bir market bulunacak.
Tahincioğlu’ndan yeni nesil konsept: Multi Evler
Yeni dünya düzeni ile ortaya çıkan Multi Evler konsepti, ilk olarak Nidapark Küçükyalı projesinde hayat buluyor. Türkiye’de öncü olacak Multi Evleri tasarladıklarını söyleyen Özcan Tahincioğlu, “Emlak Konut GYO güvencesi ile hayata geçireceğimiz Nidapark Küçükyalı projemiz içerisinde yer alan yeni etabımız “Nidapark Küçükyalı Büyükada”, hem konut, hem ofis hem de konut/ofis olarak tercihe ve ihtiyaca göre kullanılabiliyor. 2 blokta toplam 218 üniteden oluşan Nidapark Küçükyalı’nın bu yeni etabı sektörümüze örnek teşkil edecek nitelikte. Bildiğiniz gibi pandemi ile tüm dünyada yaşam biçimleri değişiyor. Evde geçirilen zaman bizlere yaşam alanlarımızın önemini gösterdi. Ofis kullanımının azalması ve home office çalışma sistemine ani bir geçiş yapılması, evlerde ofis ortamının yaratılmasını mecburi hale getirdi. Bunun birçok sektörde kalıcı hale gelecek olmasıyla birlikte yaşam alanlarımızın formu bambaşka bir hal aldı. Buradan hareketle sektörün lider kuruluşu olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle bu değişime cevap verecek ve Türkiye’de bir ilk olacak Multi Ev’leri tasarladık” ifadelerini kullandı.
Eviniz istediğiniz an ofisiniz olacak
Tüm dünyada alışmaya çalışılan yeni dünya düzeninde birçok kurumun uzaktan çalışma yöntemine geçmesi ve birçok şirketin ofislerini kapatarak farklı bir düzene geçmesi, standart evlerin bu ihtiyacımızı gerektiği gibi karşılayamadığını anlamamıza neden oldu. Tahincioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Evden çalışanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için çok kullanımlı olarak tasarladığımız Multi Evler projesi ile tek bir dokunuşla; mutfağınızı resepsiyona, salonunuzu toplantı odasına ve aynı zamanda ikinci bir yatak odasına dönüştürebileceksiniz. Multi Evleri home ofis olarak düşünmeyin, bunun çok ötesinde bir konsept Multi Evler; büyüklükleri 10 ve 30 metrekare arasında değişen, geniş terasları, 3.35 tavan yüksekliği ve en küçüğü 76, en büyüğü 165 metrekare olan konutları ile sadece home ofis olarak değil, konut sahiplerinin çocuklarıyla da rahatlıkla yaşayabileceği ferah bir ortam yaratıyor. Gün ışığını optimumda kullanan cam cepheleri, concierge ve vale hizmetinin yanı sıra doğrudan metro istasyonuna bağlantısı olması, 350 m uzunluğundaki açık alışveriş caddesi Palladium Cadde Küçükyalı’nın yanında yer alması, her üniteye özel depo alanlarının olması ile 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere alternatiflerden oluşan çok amaçlı ünitelerin içerisinde değişebilen/dönüşebilen fonksiyonlar her türlü ihtiyaca cevap veriyor” diye konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.