Yeni konutlar nereye yapılacak?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu 10 ilde konut yapımına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. Amacımız 1 yıl içerisinde deprem bölgesinin tamamında konut ihtiyacını tamamlamaktır.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, inşa edilecek konutların fay hatlarının uzağında konumlanacağını da vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AFAD’ın Ankara’daki merkezinde toplandı. Erdoğan depremin vurduğu 10 ilde konut çalışmalarına mart ayı başı itibarıyla başlanacağını duyurdu.

“Depremin yıktığı ya da oturulamaz hale getirdiği evi, her iş yerini yeniden yapıp hak sahiplerine teslim edeceğiz.” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TOKİ ülke genelinde inşa ettiği 1 milyon 180 bin binanın kalitesi ve güvenliğiyle bu depremden alnının akıyla çıkmış bir kurumumuzdur. Ayrıca kentsel dönüşümünü sağladığımız 3,3 milyon konut da ülkemizin yapı deprem güvenliğine önemli katkıda bulunmuştur. Böylece 24 milyon insanımızı huzurla oturacakları konutlara kavuşturduk. Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98’inin 1999 yılı öncesi inşa edilenler olması bize bina standardı ve denetimi konusunda katettiğimiz ilerlemeyi göstermekle birlikte işi daha sıkı tutmamız gerektiğini de hatırlatıyor. Bu çerçevede bilimsel veriler ışığında bölgede yeni inşa edilecek konutlar ve şehirlerle ilgili hazırlıklara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’miz tarafından başlanmıştır.

“MART BAŞI İTİBARIYLA 30 BİN KONUTUN İNŞASINA HEMEN BAŞLAYABİLİYORUZ”
Kaybedecek tek bir dakikamız bile olmadığının bilinciyle, hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceğiz. Mevcut duruma göre mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlayabiliyoruz. Kademeli olarak birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır. Bu sürede çadır, konteyner ve prefabrik yapılarla, yurtlarla bu amaçla tahsis edilen otel odaları ve kamu misafirhaneleriyle diğer illerimizdeki kiralık konutlarla özetle ülkemizin sahibi olduğu tüm imkanlarla depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarına cevap vermeyi planlıyoruz. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımdan 1 yıl sabretmelerini istiyorum. Yapılacak analizlere göre yerinde ihya edilebilecekleri yerinde, başka yere taşınması gerekenleri uygun alanlarda inşa edeceğimiz konutlarla inşallah depremin yol açtığı yıkımları tümüyle telafi edeceğiz.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBakanlık, depremin yıktığı 10 ilde konut yapımı için belirlenen standartları açıkladı
    Sonraki yazıDeprem bölgesinde kredi ile konut alanlar ne yapacak?