Dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde uygulanan Yapı Kooperatifi, Yapı Tasarruf Sandıkları ve Bankalarının uygulamalarını ülkemizde etkin şekilde takip etmek dış ülkelerdeki işbirliklerini geliştirmek, İstanbul’un Finans Merkezi olma yolundaki vizyonuna destek sağlamak amacıyla her türlü çalışmaya imza atacaklarına değinen; Finansevim ve Vakıfevim gibi Türkiye’deki benzer uygulamaların mimarı ve Yapı Tasarruf Derneği’nin Kurucu Genel Başkanı Serdar Kolo, “Bildiğiniz tüm yöntemleri unutun artık Türkiye’de daha önce yapılan uygulamaları bu sisteme taşıyacağız. Tüm kurum ve kuruluşlarımızın desteğiyle yasal zeminde ‘Evim’ uygulamalarının tamamını da buraya yönlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Yapı Tasarruf Sandığı hakkında bilgi veren derneğin Kurucu Genel Başkanı Serdar Kolo, “Yapı Tasarruf Sandığı (YTS) konut edinmek isteyenlerin belirli bir süre boyunca yaptıkları tasarruf karşılığında, piyasa koşullarından bağımsız olarak, düşük faizli yada ülkemizde faizsiz seçeneklerle düşük katılım oranlı kredi kullanmasını öngören “kapalı havuz” bir konut finansman sistemidir. Yapı tasarruf sandıkları temel işleyişleri bakımından bankalar ile benzerlik arz etseler de bankalardan bağımsız, sadece konut sektörüne yönelik faaliyette bulunan mali kuruluşlardır. Piyasa ile karşılaştırdığımızda kapalı havuz sistemine sahip oldukları için konut edineceklerin tasarrufları ve bu tasarruflar karşılığında kullandıkları krediler için uygulanan faiz oranları piyasadaki faiz oranlarından bağımsız ve daha düşük düzeyde bulunmaktadır” dedi.
“Detaylı bilgileri bu sistem ülkemizde uygulanmaya başladığında iletmiş olacağız”
Bu sandıkların, Tasarruf sandıkları devletin öncülüğünde veya konut satın alacak bireylerin firmalar aracılığıyla örgütlenmesi yoluyla kurulabildiğini belirten Kolo, “Günümüzde bu sistemi kullanan ülkelerden de örnek verecek olursak, başta Almanya olmak üzere birçok ülkede uygulanmaktadır. YTS sisteminin Almanya’da uygulanan haline baktığımızda dört aşamalı bir yapıya sahiptir: Tasarruf sözleşmesi yapılması, Tasarruf dönemi, Yapılan tasarrufların geri alınması ve kredi kullanımı, kredi geri ödemeleri gibi. Detaylı bilgileri de inşallah bu sistem ülkemizde uygulanmaya başladığında da iletmiş olacağız. Daha öncede belirttiğim gibi biz bu derneği dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde uygulanan Yapı Kooperatifi, Yapı Tasarruf Sandıkları ve Bankalarının uygulamalarını ülkemizde etkin şekilde takip etmek dış ülkelerdeki işbirliklerini geliştirmek için ilk adımı atmak adına kurduk” açıklamalarını yaptı.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.