İstanbul’da düzenlenen GYODER Zirvesi’ne orta ve alt gelir grubuna konut üretimi ve maliyetler konusu damgasını vurdu. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, büyük üreticilerin metrekaresi 4 bin liranın altında konut üretim imkanı olmadığını, üretim yaparken satın alma gücünü de göz önünde bulundurmalı gerektiğine dikkati çekerek, “Artık istersen al devri bitti. 10 yıldır hep ‘yapıyoruz satıyoruz’ diyerek yolumuza devam ediyoruz ama bu model bizi yarı yolda bırakabilir” diye konuştu. Ucuz arsa olmadan ucuz konut üretmenin de mümkün olmadığını ifade eden Torun, yüzde 14’e ulaşan vergi yüklerinin hafifletilmesi gerektiğini kaydetti.
Şimşek’e bahar atıfı
GYODER Zirvesi, ‘İşimiz MeTRekare’ teması ile gerçekleştirildi. Gayrimenkul sektörünün 2 milyon kişiye istihdam sağladığını, 200 alt sektörü desteklediğini ifade eden Torun, Türkiye'nin en büyük 10 ekonomi olma ve 50 turist ağırlama gibi hedefleri çerçevesinde bu sektörün de büyümesinin doğal olduğunu vurguladı. Bu gelişmelerin yanı sıra bazı sorunların da sümenaltı edilemeyeceğini dile getiren Torun, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, “Geçici bir bahar havası yaşıyoruz, aldanmayalım" sözlerine atıfta bulunarak, “Bu beklenen olumsuz şartları kış değil de bir sonbahar havasında geçirirsek ne ala. Fırtınalı, tipili kışa dönerse ne yapacağız? Bir hazırlığımız var mı?” diye sordu.
Planlara B, C şıkkını ekleyelim
Gayrimenkul sektörü olarak bundan emin olmadığını dile getiren Torun, şöyle devam etti: “Biz 10 yıldır hep 'yapıyoruz satıyoruz' diyerek yolumuza devam ediyoruz ama bu model bizi yarı yolda bırakabilir. Gerek yerli, gerek yabancı yatırımcı önce gayrimenkul alımlarını erteleyecektir. Kredi imkanları zorlaşacaktır. Sektör olarak planlarımızı hep iyimser tahminlere göre yapma alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Planlarımızı B ve C şıkkı da eklemeliyiz.”
İstersen al devri bitti
Konuta talebin her geçen gün arttığını, konut üretirken satın alma gücünü de göz önünde bulundurmak gerektiğinin altını çizen Torun, “İmar Yasası bir an önce çıkmalı, sektör üzerindeki yüzde 14'e varan vergi ve harç yükü hafifletilmeli, haksız uygulamaları doğuran KDV uygulamaları çözümlenmeli, Tüketiciyi Koruma Kanununun getirdiği cayma hakkının oluşturduğu risk düzeltilmeli. Konuta ihtiyaç artıyor. Ancak satın alma gücü artıyor mu? Artık 'istersen al' devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız. Gelecek için bunu yapıyoruz diyemiyorum” diye konuştu. Torun, salonda bulunan üreticilerin büyük kısmının metrekaresi 4 bin liranın altında konut üretme imkanı olmadığını ifade ederek, orta ve alt gelir grubuna bu şartlarda konut üretemeyeceklerini vurguladı. Yabancı yatırımcı için marka ülke ve marka şehirler geliştirmeleri gerektiğini dile getiren Torun, İstanbul'u, Ege'yi, Akdeniz'i, Karadeniz'i farklı bölgeleri özellikleri ile ön plana çıkarmaları gerektiğini söyledi.
Kamu desteği olmadan Ucuz konut olmaz
Orta ve alt gelir grubuna yönelik ucuz konut konusuna değinen Aziz Torun, şöyle devam etti:
“Ucuz arsa yok. Dolayısıyla kamu desteği olmadan sektörün ucuz konut üretme imkanı yok. Bugünkü maliyet ve fiyatlara göre satın alma gücüne sahip alıcı sınırsız değil. Bir arz talep yetersizliği var ya da bir talep yetersizliği ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu riski bertaraf etmek için sektör analizlerine, proje bölgesinin demografik yapısına, gelir seviyesine, hedef kitleye uygun konsept proje geliştirme yapmamız gerekiyor. “
Reformlar yaptık
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, inşaat sektörünün yine lokomotif sektör olmaya devam edeceğini belirterek, bu alanda önemli düzenlemeler yapıldığını, teşvik ve yasal düzenlemeler getirilerek, kentsel dönüşüm alanında reformların gerçekleştirildiğini söyledi.
Hükümetleri döneminde inşaat sektörüne çok önem ve değer verildiğini ifade eden Ceylan, sektörün sıkıntılarını gidermek için çalıştıklarını belirterek, “Bundan 5 yıl önce 6306 Sayılı kanun yoktu ama bugün var. Eksikleri var mı? Yok mu? elbetteki o tartışılıyor, bunları da düzenlemek durumundayız" diye konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.