GİGDER, Türkiye’nin ihracat gücü ve gayrimenkul piyasasının katma değerine inancıyla 2022 hedefini yukarı yönlü güncelledi. GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan Kasım ayı konut satış verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları Kasım 2021’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artarak 7.363 adede yükselirken, Ocak-Kasım döneminde ise 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 39,4 arttı ve 50 bin 735 oldu.
Verilerin 2021 için tahmin edilen 50 bin adetlik satış hedefinin üzerine 11 ayda ulaşılmasının sektör beklentilerini oldukça pozitif etkilediğini vurgulayan GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, ekonominin içinde olduğu koşullar içinde 2022’de 7,5 milyar dolar olarak belirledikleri satış hedefini son gelişmelerle 10 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize ettiklerini belirtti. Akbal, “2021 yılını yurtdışına gayrimenkul satışı açısından 50 bin adedin üzerinde bir rakam ve 6.5-7 milyar dolar bandında bir döviz girdisi ile kapatmayı beklerken 11 ayda bu hedefe ulaştık. Ekonomik konjonktür paralelinde 2022 yılındaki öngörümüz 7.5 milyar dolarlık satışa ulaşmaktı. Ancak ekonomideki baskı faktörlerine rağmen yakaladığımız gelişme yönündeki fırsatlar, son dönemde hedefimizi 10 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize etmemize neden oldu” açıklamasında bulundu.
2022’nin heyecanlı ve yeni rekorlarla kapatılabilecek bir sene olabileceğine vurgu yapan Akbal, hedeflerini yükseltmelerine neden olan bazı faktörleri şu şekilde açıkladı:
“Yabancıya gayrimenkul satışı hizmetinin ‘hizmet ihracatı’ kapsamında değerlendirilerek desteklenmesi gündemde. Bu gelişme 2025 yılında yıllık 20 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatı hedefi koyan sektörümüzü destekleyen bir güç. İkinci olarak dolardaki değerlenme, yabancıların Türkiye’den gayrimenkul satın alma iştahını artırması ile yatırımlarını ve portföylerini çeşitlendirmeye gitmeleriyle sonuçlanacaktır. Bu dönemde Körfez ülkeleriyle kuvvetli ilişkilerin kurulması, bu ülke vatandaşlarının da ülkemizin gayrimenkul piyasasıyla daha yakından ilgilenmelerini beraberinde getirecektir. Öte yandan geçimini sağlamak için mesai saatleri ya da mekanlara bağlı olmadan çalışabilen yabancı kişiler yani uluslararası dijital göçebeler için Türkiye, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi rakip pazarlara kıyasla emeklilik, sağlık, turizm, tatil ve eğitim gibi pek çok nedenle fark yaratırken, şu anda buna ulaşılabilirlik kriterinin eklenmesi, bu kitle için ülkemizin cazibesini daha da artıracaktır. Keza Covid etkisinin azalması, Türkiye’ye yatırım yapan pazarlarda çeşitliliğin süreceği 2022 yılında sektör temsilcilerinin ve organizasyon firmalarının yapacağı fuarlarla pazarda daha fazla boy göstermesine, tanıtımda güçlenmemize neden olacaktır.”
Ekonomide baskıya neden olan dövizdeki hareket ve tedarik zincirindeki kırılmalara karşın gelişme yönünde başka fırsatlar bulunduğunun ve Türkiye’nin problemlerle başedebilecek güçlü bir altyapı ve yönetime sahip olduğunun altını çizen Akbal, “Hazine ve Maliye Bakanımız Nurettin Nebati’nin ekonomik büyümeyi ve ihracat potansiyelini rekabetçi kur ile sağlama yönündeki yeni ekonomi modelinin başarıya ulaşacağı yönünde inancımız tam. Üretim, istihdam ve yatırımı yükseltme temeli üzerinde büyümesi hedeflenen ekonomimizde döviz fazlası yaratmanın çok önemli olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenle gayrimenkul sektörümüzün hedeflediği 10 milyar dolarlık döviz geliri, ihracata önemli oranda katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
2022’nin bu minvalde Türkiye’nin ekonomik olarak büyüyeceği bir dönem olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Akbal, “Türkiye’de günden güne artışını sürdüren ihracat rakamları, bunun en önemli göstergelerinden biri. Uzakdoğu’nun uluslararası nakliye konusunda yaşadığı zorluklardan dolayı ülkemize olan ilginin 2022’de de artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun de etkisiyle ihracatımız 2022’de muhtemelen bir rekor daha kıracak. Türkiye’nin 2022 yılında sanayi ve teknoloji alanlarında istihdama katkı sağlayacak birtakım uluslararası yatırımlara da ev sahipliği yapacağına inanıyoruz. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye daha fazla ilgi duyacağı bu yeni yılda Türkiye ucuz işgücünün getireceği bazı avantajları da kullanacaktır” şeklinde konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.