2 yıl önce topraktan ev sahibi olan vatandaşlar yüzde 18 KDV ödemişlerdi. İşte o KDV için, fatura kesilip devlete yüzde 8’den ödeniyor. Eğer sözleşmede KDV hariç maddesi yer alıyorsa, vatandaşlar 10 puanlık farkı geri alma hakkına sahip.
Eylül ayında bazı lüks sokaklarda bulunan ve büyüklüğü 150 metrekareyi aşan konutların KDV’si Mart 2017’ye kadar yüzde 18’den 8’e inmişti.
Eğer projeye başlanırken müteahhit ile konutu satan alan vatandaş arasında imzalanan sözleşmede fiyat konut fiyatı+KDV maddesi yer alıyorsa, bu durumda 2 yıl önce ödenen KDV’nin 10 puanını geri almak mümkün. KDV şirketlerin değil vatandaşın bir ödevi olduğu için KDV’nin şirkette kalması KDV Kanunu’nun temel mantığı ile çelişki gösteriyor.
Bazı inşaat şirketleri KDV’yi sözleşmenin yapılma tarihinde değil konut tesliminde fatura kestiğinde tahsil ediyor. Bu şirketler için sorun da oluşmuyor. KDV’yi fatura kesim tarihinde alan şirketlerin müşterileri de bu KDV’nin yüzde 8’e indirilmesinden yararlanıyor. Bu inşaat şirketlerinin devlet ile ilişkileri de sorun oluşturmuyor. 9 Eylül 2016 ile 31 Mart 2017 arasında başlayan projelerden ev alanlara KDV avantajı direkt olarak yansıyacak.
Sözleşmede fiyat ‘KDV dahil’ olarak belirtmişse, bu durumda vatandaşın indirilen KDV’yi geri isteme hakkı bulunmuyor. Çünkü şirket istediği rakamı, konutun çıplak fiyatı istediğini de KDV olarak belirleyebilme hakkına sahip oluyor. Ancak hem konutun sözleşme tarihindeki fiyatına ve KDV oranına hem de KDV indirim tarihine bakılarak inşaat şirketinin vatandaştan aslında fazladan KDV aldığı da anlaşılıyor. Bu durumda ise fazladan alınan verginin vatandaşa değil ama yanlış vergi tahsil edildiği için devlete ödenmesi gerekiyor. Çünkü KDV Kanunu'nda yanlışlıkla fazla alınan verginin dairesine geri yatırılacağı yazılı.
Kaynak: Habertürk
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.