Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Sarıyer'deki Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi renkli dekoru, her biri zamanının kilometre taşı olan motorlu araçlarıyla ziyaretçilerini bekliyor.
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, renkli otomobil ve motosiklet koleksiyonuyla ziyaretçilerini bekliyor. Müze Müdürü Terzibali,”Müzemiz otomobillerin yaşayabilmesi, otomobil tarihinin insanlara daha iyi anlatılabilmesi için kuruldu. Koleksiyonumuzun en önemli özelliği, bütün motorlu taşıtlarımızın çalışır durumda olmasıdır” dedi. 
Sarıyer’deki Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi renkli dekoru, her biri zamanının kilometre taşı olan motorlu araçlarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Tarabya Ferahevler’deki Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi Müdürü Selim Terzibali, müzenin kuruluşu, otomobiller ve etkinlikleri hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Müzede sergilenen koleksiyonun yaklaşık 35 yılda bir araya getirildiğini anlatan Terzibali, otomobillerin 2000 yılından bu yana 4 bin metrekarelik alanda, iki farklı salonda sergilendiğini dile getirdi.

Amerikan ve Avrupa üretimi klasik araçların yer aldığı müzenin Ural Ataman ve kızı Ayşe Ataman tarafından oluşturulduğunu kaydeden Terzibali, “Müzemiz, otomobillerin yaşayabilmesi, otomobil tarihinin insanlara daha iyi anlatılabilmesi için kuruldu. Biz de oluşturulmuş bu koleksiyonu korumakla mükellefiz.” dedi.

Müzede sadece otomobillerin yer almadığını olmadığını belirten Terzibali, şunları kaydetti:

“Otomobil derken aslında motorlu taşıtlarımız var. Koleksiyonumuzda otomobillerin yanı sıra motosiklet, kamyonet, traktör, askeri cip ve itfaiye aracımız var. Zeytinyağı üretiminde kullanılan 3 güç türbini de müzemizde yer alıyor. Bunların yanı sıra olmazsa olmaz maket otomobil koleksiyonumuz var. Otomobil tarihinin ilk üretim yıllarından, sonlandırıldığı zamana kadar bizim bildiğimiz ve bulabildiğimiz 450 jant kapağından oluşan koleksiyonumuz da sergileniyor. Müzede, dönemlerine ait neon ışıklarımız, çeşitli petrol şirketlerine ait antika benzin pompalarımız, otomobillerin üretildikleri yıllara ait afişler ve fotoğraflar bulunuyor.”

Selim Terzibali, müzenin elektrik, mekanik ve yedek parça bölümlerinden oluşan tamir atölyesi de olduğunu, araçların, tamir ve bakımlarını, küçük rötuş ve düzenlemelerinin bu atölyede yapıldığını söyledi.

Terzibali, “Hemen hemen tüm otomobillerimizin tamir ve bakımını atölyemizde yaptık. Koleksiyonumuzun en önemli özelliği bütün motorlu taşıtlarımızın çalışır durumda olması. Çalışmayan, atıl durumda olan sadece projesini yürüttüğümüz bir aracımız var. Onun dışında sergide bulunan tüm otomobillerimiz çalışır durumda.” diye konuştu.

– “Müzede doğum günü, nişan, düğün de yapılıyor”

Koleksiyonun oluşturulması sürecine de değinen Terzibali, şöyle devam etti:

“Her şey Ural Ataman’ın ve kızı Ayşe Ataman’ın otomobil sevdasıyla başlıyor. Bir otomobili aldıktan sonra otomobile merak daha da artıyor. Başka otomobillerle devam ediyor. Ancak koleksiyonumuzdaki en önemli nokta şu; bir ahır, sokak arası ya da garajda bulunan, atıl durumdaki bir otomobili alarak bunu orijinal veya orijinale en yakın şekilde tamir ve bakımını yapmak. Tamir ve bakım yapmanın keyfi ile koleksiyonumuz oluşturuldu. Araç sayısı arttıkça müzenin gerçekleştirilmesi fikri ortaya çıktı ve müzenin arazisi alındı. Tamamen müze olarak tasarlanmış, bu araçların sergilenmesi için dizayn edilmiş özel bir bina inşa edildi. Müzemiz otomobilleri daha iyi gösterecek spot ışıklardan oluşan bir aydınlatmaya sahip, bunun yanı sıra o dönemi yansıtan bir yemek alanı ve otomobillere daha yüksekten bakabildiğiniz bir güverte alanı var. Normalde sadece hafta sonları açığız, ancak müzemizi hafta içi ziyaret etmek isteyen kişiler, okul ve gruplar randevuyla gelerek müzemizi ziyaret edebilir.”

Ziyaretçiler için bu yıl yeni bir uygulama başlattıklarını, hafta sonları müzenin bahçesinde belirlenen bir otomobili çalıştırdıklarını ve hem bu otomobil hem de otomobil tarihi hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Terzibali, “Ziyaretçilerimiz koleksiyonumuzu görürken bu arabanın sesini ve kokusunu da hissediyor.” dedi.

Müzeyi ziyaret edenlerin yüzde 70’inin erkek olduğunu belirten Terzibali, sözlerini, “Ziyaretçilerimiz arasında öncelikle otomobil meraklıları var ama tarihe merakı olanlar ve gençler de yoğun ilgi gösteriyor. Müze binamızın müthiş dekorunda özel davetler, doğum günü, nişan, düğün, ürün tanıtımı gibi etkinlikler de gerçekleştirebiliyoruz.” diye tamamladı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı359 FETÖ sanığına elektronik kelepçe
    Sonraki yazıTurkcell müşterilerinin internetini ikiye katlıyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın