Projesinde modern bir otel ile AVM'ye de yer verilen 'sağlık kampusu' Türk YDA İnşaat ve İtalyan İNSO Sistemi Per Le Infrastrutture Sociali S.P.A. ortaklığı tarafından Kayseri Kuzey Çevre Yolu kenarındaki 1.2 milyon metrekarelik alan üzerinde inşa ediliyor. Kayseri Şehir Hastanesi bin 584 yataklı olacak. Kampusu, genel hastanesiyle, kadın doğum ve çocuk hastanesiyle, fizik tedavi hastanesiyle, onkoloji merkeziyle 2017 yılı mart ayında hizmete alınması planlanıyor. Bu arada, Mersin, Isparta, Yozgat, Ankara Bilkent ve Adana'daki şehir hastanelerinin de gelecek yıldan itibaren peyder pey hizmete gireceği öğrenildi. Kompleks 800 milyon liralık yatırımla hayata geçiyor.
Dünya gazetesinin haberine göre, inşaat çalışmaları devam eden ve 792 milyon liralık bir harcama ile gerçekleştirilerek olan Türkiye'nin bu ilk kampus hastanesi, işlevini belirli bir süre için Sağlık Bakanlığı gözetiminde yerine getirecek, sonra kiraya verilecek. Değişik işlevli 20'den fazla tıbbi servisi bünyesinde toplayacak 1283 yataklı ana hastane, 200 yataklı rehabilitasyon hastanesi ve 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi, kampus konum alanının 700 bin metrekarelik bölümünde, hasta yakınlarının yararlanacağı alanlar ise 500 bin metrekaresinde inşa ediliyor.
Özel sektör ve kamu işbirliği ile hayata geçirilecek kampusta, yatırım YDA İnşaat ve İNSO iş ortaklığınca finanse ediliyor. Kampusun aynı zamanda başta tıbbi destekler olmak üzere her türlü destek hizmeti 25 yıl boyunca özel sektör tarafından sağlanacak. Tıbbi hizmetler ise mevcut devlet hastanelerinde olduğu gibi bakanlık tarafından verilmeye devam edecek.
Dünyadaki Örnekleri Az Sayıda
Örnekleri Avustralya, İngiltere, İspanya, Kanada ve İtalya gibi ülkelerde görülen kompleksin açık bölümlerinde kapsamlı yeşil alanlarla, fıskiyeli süs havuzları yer alacak.
Hastalar bir noktadan diğer bir noktaya yürüyen bantlar ve merdivenlerle ulaşacak. Binalarla bölümler arasındaki ulaşım 'golf araçlarıyla sağlanacak. Kampusta hastalarla, personelin de rahatı düşünülmüş. Hastalar tek kişilik plazmalı, duşlu, tuvaletli lüks odalarda tedavi olacak, refakatçiler için ise aynı konfora sahip ayrı bölümler bulunacak.
Sağlık kenti, kağıtsız ve filmsiz ortamda hizmet verecek. Hastalar ellerinde hasta takip dosyaları ile sıra beklemeyecek; doktorlar hastaları kendilerine muayene olmadan önce hastaların geçmiş muayene bilgileri de dahil olmak üzere tüm bilgilere elektronik arşiv sayesinde sahip olabilecekler. Tüm test, muayene sonuçları, röntgenler, hastalara dijital olarak verilebilecek.
Doktor odaları muayenehanelerin içinde yer alacak, böylelikle hastanın doktoru bekleme süresi azalmış olacak. Doktorların kampus içerisinde hızlı ulaşımını sağlamak amacıyla, kullanıcısının nereye gideceğini vücut hareketlerinden anlayan, 20 kilometre hıza sahip, pille çalışan 'ginger' araçları kullanılacak.
Ana hastanenin terasında helikopter iniş kalkışlarına uygun bir pist yer alacak. Helikopterle getirilen hastalar terastan direkt ameliyathane veya yoğun bakım odalarına alınabilecek. Kayseri'de halen 29 hastane var. Bu hastanelerde toplam yatak sayısı 3 bin 998. 'Sağlık kenti'nin devreye girmesiyle toplam yatak kapasitesi 5 bin e çıkacak.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.