Bakan Murat Kurum kentsel dönüşümle ile ilgili bilgi verdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2022 yılı bütçesinin sunumunda, Birleşmiş Milletler Dünya Koruma İzleme Merkezince yapılan hesaplamalarla ilgili bilgi paylaşarak, bu konuda yeni korunan alanlar oluşturma ile ekolojik restorasyon ve şehir parklarına ilişkin çalışmaların kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Ekolojik koridorlar, millet bahçeleri ve korunan alan genişletme çalışmalarını 2023’e kadar bitirilmeyi planladıklarına dikkat çeken Kurum, 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefiyle 67 milyon metrekareye ulaştıklarına dikkat çekti.
Başkent Millet Bahçesinin açılışını geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kurum, 15 günde 1 milyondan fazla vatandaşın millet bahçesini ziyaret ettiği bilgisini de aktardı.
Son 2 senede korunan alan büyüklüğünü yüzde 9,6’dan yüzde 11,9’a yükselttiklerini dile getiren Murat Kurum, “Doğal alan ve tür kaybını engellemek için bu oranı OECD ortalaması olan yüzde 17’ye çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün itibarıyla ülkemizdeki korunan alan büyüklüğümüzü yaklaşık 93 bin kilometrekareye ulaştırdık. 395 hektar büyüklüğünde 147 doğal sit alanı ilan ettik.” diye konuştu.
Dünya genelinde özellikle son 20 senede deniz koruma alanlarının hem sayı hem de alan olarak hızla arttığına dikkati çeken Kurum, 2000 yılında denizel koruma alanlarının kapladığı toplam alan yaklaşık 2 milyon kilometrekare iken, 2020 yılı itibariyle bu büyüklüğün 27 milyon kilometrekareye ulaştığını, son 20 yıl içinde 10 kattan fazla artış olduğunu aktardı.
Murat Kurum, bilim ve teknolojinin bütün imkanlarını seferber ederek, akıllı şehir uygulamalarıyla 81 kenti geleceğe hazırladıklarına, ancak bugün ülkenin, şehirlerin ve insanların geleceğinin önünde devasa bir deprem gerçeğinin bulunduğuna, son 120 senedeki depremler sebebiyle 80 bin insanın yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.
Kentsel dönüşüm seferberliğiyle, 81 şehrin tümünde afetlere karşı risk taşıyan bütün binaları yenilediklerine vurgu yapan Kurum, 2012’den bu güne vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla 276 riskli alanda çalışmaları sürdürdüklerini de belirtti.
Kurum, “1,7 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu anda, sahada yatırım değeri 110 milyar lira olan 330 bin dönüşüm ve sosyal konutumuzun inşası da tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul’da da depreme hazırlık çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bugün İstanbul’umuzun neresine giderseniz gidin orada mutlaka bir kentsel dönüşüm projemizi, yeni konutlarımızı, yeni iş yerlerimizi görürsünüz. Bu kapsamda 367 bin konut ve iş yerinin kentsel dönüşümünü tamamladık. 130 bin bağımsız birimde kentsel dönüşüm çalışmalarımız ise devam ediyor.” açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2003 yılında Türkiye’nin acil ihtiyacı olarak belirlediği planlı kentleşme ve konut üretim seferberliğinin 81 şehirde aynı anda başladığının altını çizen Kurum, bugüne kadar Türkiye’ye TOKİ aracılığıyla 1,1 milyon sağlıklı ve güvenli yuva kazandırdıklarına dikkat çekti.
Ankara Sincan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşrifleriyle 1 milyonuncu konutun anahtar teslim törenini gerçekleştirdiklerini belirten Kurum, şunları kaydetti:
“Sosyal devletin bir yansıması olan ‘ev sahibi olmayan hiçbir vatandaşımız kalmayacak’ hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. TOKİ Başkanlığımızla, 829 şantiyede 178 bin konut ve ilave sosyal donatıların inşasını sürdürüyoruz. Yine milletimizin büyük teveccüh gösterdiği 50 bin ve 100 bin sosyal konut projesi kapsamında tamamlanan ve yapımı devam edenlerle beraber 130 bin konut rakamına ulaştık. Kentsel dönüşümle, TOKİ konutlarımızla ve yapı denetim sistemimizle ülkemizdeki binaların yüzde 65’ini güvenli hale getirdik. 54 milyondan fazla vatandaşımıza afetlere karşı güvenli konutlarda oturma imkanı sağladık.”
Bakan Kurum, 2020 yılında meydana gelen Elazığ depreminden sonra Elazığ ve Malatya’da tarihin en büyük deprem dönüşümünü başlattıklarına dikkat çekerek, TOKİ ile depremden zarar gören vatandaşlar için Elazığ’da 23 bin 677 konut ve 2 bin 515 köy evi, Malatya’da 6 bin 287 konut ve 1555 köy evi inşa ettiklerini, bir sene geçmeden konutları teslim etmeye başladıklarını belirtti.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.