Türkiye İMSAD, yılda dört kez düzenlediği Gündem Buluşmaları Toplantısı’nın dördüncüsünü Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F.Fethi Hinginar, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Ekonomi ve Strateji Dan. Hiz. Başkanı Dr.Can Fuat Gürlesel ve Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı’nın katılımıyla düzenlendi. Toplantıda, inşaat ve inşaat malzemesi sektörünün 2015 yılını nasıl geçirdiği değerlendirilirken, 2016 yılı öngörüleri, Rusya ile yaşanan kriz, genel ekonomi ve bankacılığa dair beklenti ve gelişmeler gibi birçok önemli konu masaya yatırıldı.
Hinginar: “2015’te frene bastık”
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F.Fethi Hinginar “7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştirdiğimiz Gündem Buluşmaları Toplantımızda 2015’in tamamının ‘kayıp yıl’ olma riskini tartışmıştık, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamlar 2015 yılında frene bastığımızı bize net bir şekilde gösterdi. Rakamlara baktığımızda; inşaat malzemeleri sanayi üretiminin 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldüğünü, ikinci çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğünü, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,3 gerilediği görüyoruz. Senenin ilk dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi ortalama yüzde 1,9 oranında küçülürken, alınan yapı ruhsatları yüzde 24,8, alınan konut yapı ruhsatları yüzde 25,2, alınan konut yapı ruhsatları daire sayısı ise yüzde 23,6 oranında azaldı. Yılın ilk on ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış yaşandı. Özellikle belirtmekte fayda var ki; yılın ilk dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6,6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiği gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın ilk dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14,3 düşerek 18,7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yılsonu kapanışın ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatacağı tahmin ediliyor.” diye konuştu.
“2016’da çarklar yeniden dönecek”
Daha önceki toplantıda 2016’nin kayıp yıl olma riskini tartıştıklarını belirten Hinginar “Kurulan tek parti hükümetinin ardından geçtiğimiz hafta 64.Hükümet programına ilişkin yol haritası açıklandı. 2016’nın ilk günleriyle beraber hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015’te yavaşlayan çarkların 2016’da tekrar hızlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“Rusya krizi çözülmeli”
Yaptıkları ihracatla Türkiye ekonomisne pozitif katkı sağladıklarını dile getiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F.Fethi Hinginar “Son yıllarda Irak ve Suriye’nin ardından Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi olarak etkiliyor. 2014 verilerine göre, Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor. Rusya, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerimizin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunuyor. Rusya ile yaşanan gerginliğin kısa sürede durularak, ilişkilerimizin normale dönmesini arzuluyoruz” diye konuştu.
“2016’da Türkiye Ekonomisi yavaş ve gelgitlerle büyüyecek”
2016 yılı öngörülerini değerlendiren Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı konuşmasında, ortaya çıkan küresel görünüm altında iç dengeler için de, potansiyelin altında ancak daha yavaş büyüyen dünya ekonomisinde büyüme cazibesini devam ettiren, enflasyonda risklerin daha fazla konuşulacağı ve yüksek tek haneli seviyelerde kalınacağı; cari açık seviyesinin rahatlatıcı seviyelerde olacağı ancak açık finansmanın ülke görünümü açısından yakından takip edileceğini belirtti.
“İç talep büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek”
Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, küresel emtia fiyatlarındaki çöküşün ve FED’in faiz adımlarının bunda etkisinin olacağını söyledi. Türk ekonomisinin 2016 yılında yüzde 4 ile 5 aralığında büyümesi adına, ihracatın desteklenmesinin ve net ihracatın büyümeye katkısının önemli olduğunu ifade eden Alkin, şunları söyledi: “2016 yılında da iç talep büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek. Türkiye-Rusya ilişkilerinin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerinin iyi yönetilmesi, küresel emtia fiyatlarındaki çözülmenin, Türk ekonomisi açısından katma değer anlamında pozitif yönde kullanılması gerekiyor. Üretiminin desteklenmesi adına, OVP hedeflerinin revizyonunun yanı sıra, ilk 3 ay sanayinin desteklenmesine yönelik ek tedbirler ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi çok önemli olacak”
SBE 2016’da ilk kez Türkiye’de düzenlenecek
Gündem Buluşmaları Toplantısı’nda Türkiye’de ilk kez yapılacak önemli bir etkinliğinin de müjdesi verildi. 2000 yılından bu yana Dünyanın 50’den fazla ülkesinde yapılan The Sustainable Built Environment Conference Series çevresinde, SBE16 ISTANBUL Konferansı Türkiye IMSAD’ın ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez 2016’da Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Ülkemizin önde gelen üniversiteleri ve sivil toplum örgütleri tarafından desteklenen ve ana teması “Akıllı Metropoller – Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler” olarak belirlenen konferans Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilecek.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.