Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Trablus ve Tobruk yönetimleri arasında bir uzlaşıya varılmasından sonra Libya’ya yaptığı günübirlik ziyarette, Trablus Büyükelçiliği’nin yeniden açılmasının yanı sıra bu ülkenin yeniden kalkınması için yapılacak çalışmalarda eskiden olduğu gibi yine Türk şirketlerinin söz sahibi olmasında önemli ilerlemeler kaydedildi.
Çavuşoğlu’nun, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Sirac ile görüşmesinde, başta enerji, yol ve havalimanları olmak üzere Libya’nın tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında Türk firmalarının da pay almalarında mutabık kalındı. Mutabık kalınan bir diğer nokta da, ülkedeki iç savaş nedeniyle yarım kalan Türk firmalarına ait 304 proje’nin, Libya’nın bildireceği öncelikler ve güvenlik durumuna göre yeniden canlandırılması oldu.
Libya’da özellikle inşaat sektöründe onlarca Türk şirketinin, iç savaş öncesi ihale kazanıp başladığı yarım kalmış projelerin sözleşme değerlerinin yaklaşık 18.5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. İç savaş öncesi teslim aşamasına gelmiş işlerin 3-4 milyar dolar civarında olduğu ifade edilirken, bu rakam içinde hak edişlerin de yaklaşık 1.5 milyar dolar olduğu bildirildi. Libya’da bırakılan makine ve ekipmanların değerinin de 1 milyar dolar civarında olduğu öne sürüldü.Aralarında birçok ünlü Türk şirketinin üstlendiği projeler arasında havaalanı inşaatı, enerji nakil hatları, elektrik ve elektromekanik işleri, enerji su kanalları, otel, üniversite kampüsü, alışveriş merkezi, lüks konut, yol ve alt yapı işleri bulunuyor.
BAKAN Çavuşoğlu’nun ziyareti sırasında, THY’nin Ocak 2015’de havaalanı güvenliği kalmadığı gerekçesiyle durdurduğu İstanbul-Trablus seferlerini yeniden başlatması da uygun bulundu. Çavuşoğlu ile birlikte Trablus’a giden THY güvenlik uzmanları, havaalanında gerekli incelemeleri yaptı. Trablus Havaalanı’nda uluslararası havacılık kuralları gereği eksik görülen güvenlik koşullarının sağlanmasından sonra THY’nin yeniden Trablus’a uçmaya başlayabileceği belirtildi.
ÇAVUŞOĞLU’nun temaslarında gündeme gelen bir diğer konu da, Libyalıların Türkiye’ye gelmeleri konusunda yaşanan vize sıkıntısı oldu. Çavuşoğlu, Başbakan Fayiz es-Sirac ile ortak basın toplantısında, “Buradaki konsolosluklarımıza vize verme konusunda talimatlar verdik. E-Vize uygulamasını başlattık. İnternet konusunda sıkıntıların olduğunu varsayarak başka kolaylıkları da başlatıyoruz. Özel şirketlere vize yetkisi veriyoruz. Bir ay içinde bu çalışmalar da yapılacak” dedi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.