Türk işadamlarının yurt dışı açılımları devam ediyor. Batum Türk İşadamları Derneği Başkanı (BATİAD) Halit Tuzcuoğlu, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'un, son yıllarda özellikle otel, inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarının tercih ettiği cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Tuzcuoğlu, 2014'te Batum'da kurdukları derneğin 12 üyesinin bulunduğunu ifade ederek "Önümüzdeki yıllarda üye sayısını artırarak daha güçlü bir dernek olmak istiyoruz" dedi.
Derneğin, Batum'da faaliyet gösteren Türk İş adamları ile Acara Özerk Cumhuriyeti ve Gürcistan arasında bağlantı kurmayı, iş adamlarının yaşadıkları sorunlara çözüm bulmanın yanı sıra Türk ve Gürcü halkları arasında kültürel faaliyetleri artırmayı amaçladığını söyleyen Tuzcuoğlu, "Gürcistan'ın yatırım adına büyük avantajları var. Burada işçilik maliyetleri çok ucuz. Bürokratik engeller hemen hemen yok ve çok emniyetli bir ülke" diye konuştu.
Tuzcuoğlu, tüm Türk firmalarını Gürcistan'da faaliyete geçmeye davet ettiklerini belirterek "Özellikle enerji alanında yeni yatırımlar giderek artıyor. Bu, Türkiye'nin enerji açığının kapatabilmek açısından çok yardımcı olacak" ifadesini kullandı.
500 firma var
Türklerin otelcilik, tekstil ve inşaat başta olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet gösterdiğini kaydeden Tuzcuoğlu, "Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum, son yıllarda özellikle otel, inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarının tercih ettiği cazibe merkezi haline geldi. Burada 500'e yakın firmanın yatırımları var. Bizim önceliğimiz kaliteli iş yapmak. Bunun için kalifiye elemana ihtiyaç var. Bir yandan Türk çalıştırırken bir yandan da Gürcü vatandaşlara, belli konularda eğitim vererek iş öğretiyoruz" dedi.
Protokol imzalandı
Tuzcuoğlu, iki ülke arasındaki kültürel faaliyetleri artırmanın yanında üniversitede eğitim gören gerek Türk gerek Gürcü öğrencilere belli olanaklar sağlamak istediklerini ifade ederek "Bu konuda Batum Shota Rustaveli Üniversitesi ile protokol imzaladık. Özellikle turizm, inşaat ve Türk dili edebiyatı eğitimi veren bölümlerde derece alan öğrencilere burs sağlamak, staj imkanı vermek ve okulu bitiren öğrencilere de iş sağlamak amacındayız" diye konuştu.
Batum Başkonsolosluğu ile birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını belirten Tuzcuoğlu, Batum ve Hopa'daki iş adamlarının karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ile protokol imzaladıklarını söyledi.
Türk markalar onbinlerce istihdam yarattı
Tuzcuoğlu, Batum'un gelişen bir şehir olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti: "Batum önümüzdeki 5 yıl içerisinde mevcut konumunu bir misli daha artıracak potansiyele sahip olacak. Buraya ağırlıklı olarak Türkiye'den mal geliyor. Türkiye'den gelen çeşitli sektörlerdeki firmalarımız yaklaşık 10 bin Gürcü vatandaşını istihdam etti. Özellikle tekstil alanında faaliyet gösteren Türk firmalarımız burada çok başarılı oldular. Batum adeta Türk iş adamlarımızın yatırım alanında tercih ettiği cazibe merkezi haline geldi. Gelecekte özellikle Türk iş adamlarının daha çok yatırım yapmak isteyeceğine inanıyor ve kendilerini Batum'a davet ediyorum."
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.