Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 10. Büyükelçiler Konferansı’nda İstanbul yeni havalimanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 10. Büyükelçiler Konferansı’nda gerçekleştirdiği konuşmada, THY olarak uçuş noktası açtıkları her yerde Türk bayrağını dalgalandırmaya devam ettiklerini belirtti. Uçuş noktası açtıkları ülkelerle Türkiye arasında kültürel birlikteliğin, ekonomik ve ticari iş birliğinin gelişmesini, karşılıklı ziyaretlerle ülkelerin birbirini tanımasını sağladıklarını belirten Aycı, iş birliklerinin artarak süreceğini söyledi. Aycı, dünyanın 8 büyük hava kargo şirketinden biri haline gelen THY’nin hedefinin önce ilk 5, sonra ilk 3 olduğunu, en çok noktaya uçan hava kargo şirketi haline gelmeyi hedeflediklerini de belirtti. “Madem yolcuda bir numarayız, kargoda da bir numara olmamız lazım.” diyen İlker Aycı, Türk mal ve hizmetlerinin dünyaya en hızlı şekilde ulaştırılmasını, dünyadan da ihtiyaç duyulan şeylerin en hızlı şekilde ülkeye getirilmesini istediklerini vurguladı. Ortaklık anlaşması imzaladıkları Çin’deki ZTO ve Palio’nun dünyadaki global entegratörü olacaklarını da söyleyen Aycı, global anlamda bütün gönderilerin geçiş adresinin Çin’den sonra İstanbul olacağını dile getirdi.
75 milyon yukarı yönlü revize
Aycı, 5 yılda 2 milyar dolarlık gelir hedeflediklerini belirterek, bunu aşmak için de daha fazla mücadele edeceklerinin altını çizdi. Sene sonu yolcu taşıma hedeflerini 75 milyon olarak yukarı yönlü revize ettiklerini dile getiren Aycı, destinasyonları artırarak Türkiye’nin turizminin gelişmesine katkıda bulunduklarına dikkati çekti. Aycı, Türkiye’ye havayoluyla gelen turistin yüzde 76’sını kendilerinin taşıdığını belirtti. Uçaklarının aynı zamanda sosyalleşme aracı olduğunu söyleyen Aycı, THY’yi kullanan yolcuların hem Türk kültürünü hem de Türkiye’yi tanıdıklarını söyledi.
‘’ Serbest ticaret tehdit altında’’
Aycı, açık semaları tehdit eden uluslararası bir dönemde olunduğuna dikkati çekerek, şu şekilde devam etti: “Serbest ticaret bugün tehdit altında. Bugün ülkeler siyasi hesaplaşmalarını, ticari savaşlarını, döviz ve para birimi savaşlarını diğer sektörlere yayarak, kotalar, tarife dışı engeller koyarak birbirlerini durdurmaya, birbirlerinin davranışlarını etkilemeye ve değiştirmeye çalışıyorlar. Eskiden bu davranışları değiştirme biçimi farklıydı. Diplomatik yollardan, diplomatik usullerle kendi yaşam tarzını, değerlerini diğer ülkelere benimseterek, çekim alanı haline gelerek, duruşlarıyla kendilerini cazibe olarak diğer ülkelere sunarak onların davranışlarını kendilerine uygun hale getirmeye çalışırlardı. Bu diplomatik olarak şık bir dönemdi. Dünya ticaret açısından, dünya siyaseti ve diplomasisi açısından böyleydi. Bugün böyle değil. Bugün resmen karşılıklı korumacı tedbirleri sonuna kadar zorlayan, Dünya Ticaret Örgütü bulunmasına, serbest ticaretle ilgili küreselleşmenin son 30 yıldaki getirileriyle ilgili tüm nimetler yaşanmış ve paylaşılmış olmasına rağmen, tam tersi bir dönemdeyiz. Böyle bir dönemde de Türk sivil havacılığının ve THY’nin başarısını sürdürmek, sürdürülebilir kılmak ve dünyadaki bu tip korumacı tedbirlerin ağına takılmadan görevimizi yerine getirmek, şirketimizi büyütmeyi devam ettirmek, yeni pazarlarda derinleştirmek ve kalıcı adımlar atarak oranın pazar yapıcısı haline dönüşmek bizim için son derece kritiktir.”
Akıllı uygulamalar hayata geçirilecek
Aycı, ticari planları, sadece ‘ticari planlar’ olarak yapıp dünya arenasına çıkarak tek başlarına başarı sağlamalarının mümkün olmadığını bildirerek Dış İşleri Bakanlığının bilgi birikiminin çok faydalı olacağına inandıklarını belirtti. Kendilerini teknolojik olarak geliştirmeye devam ettiklerini dile getiren Aycı, yeni akıllı uygulamaları birer birer hayata geçirdiklerini söyledi. Atatürk Havalimanı’ndaki navigasyon uygulamasını, dünyanın büyük havalimanlarına da yaymaya başladıklarını aktaran Aycı, havalimanına gelen yolcuları karşılayan otomatik akıllı cihazlara ilişkin denklemleri oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.
İlk uçuş Ankara’ya
Dünyanın en büyüğü olan İstanbul Yeni Havalimanı’na geçmeye hazırlandıklarını söyleyen Aycı, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli, 6 pistle çalışacak havalimanının hizmete girer girmez kapasitenin zorlanacağını belirtti. Aycı, 29 Ekim’de ‘büyük göçün’ başlayacağına işaret ederek, İstanbul Yeni Havalimanı’ndan 31 Ekim saat 14.00’te İstanbul’dan Ankara’ya ilk uçuşun yapılacağını da sözlerine ekledi. Taşınma dolayısıyla bazı zorlukların yaşanacağını belirten Aycı, fiziksel mekanı ezberleyerek hakim olmanın yanı sıra süreçlerin de değişeceğini söyledi. Aycı, bu nedenlerle taşınma süresi ve sonrasında yolcuların sabrına sığınacaklarını ifade ederek, yolcuların havalimanına biraz daha erken gelmelerini isteyeceklerini belirtti. 29-30 Ekim’deki 45 saatlik taşınmayı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün planlarıyla yapacaklarını dile getiren Aycı, “Bu büyük göçü dünya izleyecek. Dünyaca ünlü bir kuruluş belgeselimizi çekiyor. Dünya havacılık tarihinin en büyük göçünün belgeselini yaptırıyoruz” diye konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.