Tüm saraylar Cumhurbaşkanlığı’nın olur mu?


Son Osmanlı Padişahları'nın kullandığı Yıldız Sarayı, Maliye Hazinesi tarafından Cumhurbaşkanlığı'na devredildi. Yapı kompleksi, devir işlemiyle birlikte "Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi" ismini alırken Cumhurbaşkanlığı'na, "istediği kuruma tahsis" edebilme yetkisi verildi.  Bu yetki ile birlikte ihtiyaç duyulmayan yapılar Cumhurbaşkanlığı'nın inisiyatifiyle başka kurumlara tahsis edilebilecek.  

Yıldız Sarayı'nda neler oluyor?

Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre,  kararla birlikte Yıldız Sarayı Kompleksi içinde yer alan tüm diğer binaların Cumhurbaşkanlığı'na tahsisinde etkinlenmesi beklenen kurumların başında Yıldız Teknik Üniversitesi ve İslam Konferansı Teşkilatı-İslami Tarih, Sana ve Kültür Araştırma Merkezi de bulunuyor. 

Tüm saraylar Cumhurbaşkanlığı'nın olur mu?

Dolmabahçe güvenli değil; Yıldız Sarayı'na tam not
Habertürk Gazetesi'nde yer alan Murat Bardakçı imzalı köşe yazısında ise Cumhurbaşkanlığı'nın Yıldız Sarayı'nda karar kılmasının nedeni "güvenlik" olarak açıklandı. Bardakçı'ya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi sürecinde Dolmabahçe Yanındaki Başbakanlık Ofisi'nden "güvenlik" zaafiyeti nedeniyle vazgeçerek Yıldız Sarayı'na yöneldi. Yıldız Sarayı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve askeri tesislerle çevrili durumda bulunuyor. 

Tüm saraylar Cumhurbaşkanlığı'nın olur mu?

Son Osmanlı padişahlarının konağı
Sultan Abdulmecid'in 1842 yılında annesi Bezmi Alem Sultan için yaptırdığı bir köş ile yapılaşmaya açılan Yıldız Parkı yapılaşması, Abdülaziz'in 1866 tarihli Büyük Mabeyn köşkü ile sürdü. Sultan II: Abludlhamid döneminde hızlanan ve Yıldız Saray-ı Hümayunu ismini alan yapı kompleksi bu tarihten itibaren Osmanlı Padişahlarının gündelik yaşamlarını sürdürdüğü bir merkez haline geldi. Saray son olarak Sultan Vahdettin tarafından kullanılmıştı. 

Cumhuriyet döneminde ise 1946 yılında Har Akademilerine, 1978 yılında da Kültür Bakanlığına devredilen saray, 1993 yılından itibaren de müze olarak kullanılan yapıların farklı kurumlara tahsisine sahne oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi'ne de tahsis edilmiş binalar bulunuyor. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKonut kredisinde düşük faiz beklentisi arttı
    Sonraki yazıO ilçede arsa fiyatları yüzde 400 arttı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın