TOKİ yeraltı şehri buldu

TOKİ'nin Nevşehir ilçesinde yapılan toplu konut çalışmaları sırasında bulunan yeraltı şehri heyecan yarattı. Bölgedeki kazı çalışmalarının ilerlemesiyle birlikte yeraltı şehrinin tüm detayları ortaya çıkmaya başladı. TOKİ yeraltı şehrinin bulunmasının ardından 90 milyon TL'lik yatırımını durdurmuştu.

Külliyeye komşu

Projede görev alan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özcan Çakır, “O zamanda tarımla uğraşan insanların bunları tüneller vasıtasıyla şehre taşıdığını düşünüyoruz. Hatta bir tünelin Nevşehir’in altından geçip uzak mesafedeki bir su kaynağına gittiğini tahmin ediyoruz” dedi. Saklı şehrin Kaymaklı ile Derinkuyu yeraltı şehrinden bin kat büyük olduğu, Damat İbrahim Paşa Külliyesi ile bağlantısı olduğu da belirtti.  Nevşehir’de ortaya çıkarılan yeraltı şehriyle ilgili çarpıcı bilgiler veren Doç. Dr. Çakır, konuyla ilgili olarak 2014 yılında Hürriyet’e şunları söylemişti: Konik bir yapının tepesinde kale var, bunun Selçuklulardan kalma olduğu iddia ediliyor. 4 kilometre jeofizik ölçümler yaptık. Elektrik özdirenç ve sismik tomografi çalışması yaptık. Şehir kaleyi dairesel hatlar boyunca sarıyordu.

Zirveye giden tüneller

Bu hatların önemli bir kısmında yaklaşık 15 metre derinde kalenin topografyasına paralel uzanan kalenin eteklerinden başlayıp zirvesine ulaşan tüneller tespit ettik. Bizim yaptığımız çalışmanın amacı şuydu. Orada yeraltı şehri var mı yok mu? Bütün detaylardan ziyade bu iddia doğru mu yanlış mı bunu tespit etmeye çalıştık. İlk tespitler yerinde olduğunu dair bulgulardır. Bunu rapor haline getirip belediyeye teslim ettik. Biz o zaman Nevşehir üniversitesiydik. Bizim belediyeyle irtibatımız kesilmedi. Ekstra çalışma gerektiğinde yapacağız. Detaylar kaba yapısıyla tünelleri çıkarmaktı.

Dev şehir

120 metrelik yaklaşık kot farkı vardı. Böyle bir topografyada 15 metre derinden tünellerin, otomobil geçecek büyüklükte tünellerin olduğunu gördük.
Zamanında ne tür yaşam alanı olarak kullanıldı bilmiyoruz. Tarımla uğraşıp bunları tüneller vasıtasıyla şehre taşınmış olabilir. Hatta birinin Nevşehir’in altından geçip uzak bir mesafedeki bir su kaynağına gittiğini düşünüyoruz. 300 metre ölçtüm yaklaşık 1 kilometresinin şehirden geçtiğini tahmin ediyorum. Daha önceden vadiyi besleyen su kaynağı var olabilir. Su kaynağı kuyularla şehre veriliyor. Büyüklük anlamında çok büyük görünüyor. Kalenin 3’te 2’lik kısmını tüneller vasıtasıyla oymuş gibi görünüyor. Bunlar detaylı değil ön çalışmaydı. Proje yapılacaksa ona altlık teşkil edebilir.Farklı odalar, tüneller ve bacaların yer aldığı esas yaşam alanı Nevşehir Kalesi'nin alt bölgesi olarak görünüyor. Buraya temiz hava giriş çıkışını sağlamak için içeriden güvenliğe alınabilen bugünkü ifadeyle belirli sayıda balkonlar inşa edildiği anlaşılıyor.”

Devir yok

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise şehrin Kaymaklı ve Derinkuyu’dan bin kat daha büyük olduğunu söylemişti.
Ünver, "Ya bu arsayı bize devredin biz temizlik çalışmasını yapalım. İsterseniz bunu siz bakanlığa devredin, bakanlık yürütsün’ dedik. TOKİ ile bu aşamadayız, herhangi bir kuruma devretmedik. Bölgenin bitişiğinde Damat İbrahim Paşa Külliyesi var. Bu külliyenin içinden yeraltı şehrine bağlantılar tespit ettik" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:Hurriyet.com.tr-ANKARA

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıYüz tanıma sistemi havalimanlarında
    Sonraki yazıPrestijli yaşamın en iyi örneği Sinpaş Altın Kuleler
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın