Türkiye ekonomisi içinde ciddi bir yere sahip olan hazır beton sektörünün temsilcileri olarak temel hedeflerinin standartlara uygun, kaliteli ve güvenilir beton üretimini yaygınlaştırmak olduğunu ifade eden Yavuz Işık, THBB’nin sektörden aldığı güçle kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için 29 yıldır canla başla çalıştığını belirtti ve Genel Kurul açılış konuşmasında sektörü şöyle değerlendirdi:
“Sektörümüz, 800’den fazla girişimin faaliyet gösterdiği, 12 milyar Türk Lirasını bulan cirosu, 38 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 107 milyon metreküpü bulan üretimiyle inşaat sektörünün en temel koludur. Bu güçlü yapısıyla, hazır beton sektörü Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. 2008 sonrası dönemde, cirosal bazda ortalama yüzde 24’lük, istihdamda ise yıllık ortalama yüzde 10’luk bir artış olduğu görülüyor. Bu verilere bakınca sektörümüzün Türk sanayisi açısından ne derece önemli bir yerde durduğunu görüyoruz.
Özetle 2015 yılında Birlik olarak beklentilerimizi karşılayan bir faaliyet yılı geçirdik. Gelirimiz 6 milyon 9 bin TL oldu. Giderlerde ise 5 milyon 162 bin gerçekleşen ödeme ile yılı 847 binTL pozitif olarak bitirdik. 2015 yılı genel olarak sektörümüz için zor bir yıldı. Ancak, Türkiye ekonomisine ve hazır beton sektörüne baktığımızda, 2016 yılından umutlu olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Bu yıl Türkiye’de kamu ve özel sektörün, yatırımlarına hız vermesini bekliyoruz”
Tek amacımız ‘sağlam’ Türkiye’ye destek
THBB çatısı altında kaliteli beton üretimi için 1988 yılından bu yana çalıştıklarını belirten ve 29 yıldır devam eden çalışmalar sonucunda Türkiye adına kaliteli yapılaşma açısından büyük bir gelişme kaydedildiğini belirten Yavuz Işık, THBB’nin bu kapsamdaki faaliyetlerini şöyle açıkladı:
“Bilindiği gibi bizler, kaliteye gönül veren seçkin firmaların bir araya geldiği bir derneğiz.2015 yılı sonu itibari ile Derneğimize üye olan firma sayısı 88’dir. Derneğimize üye olan firmalarla birlikte 800’den fazla firma, 1080’den fazla üretim tesisi ile faaliyette bulunmaktadır ve amacı Türkiye’ye, ihtiyacı olan kaliteli betonu sağlamaktır. Günümüzde, sektörümüzün en büyük rakibi haksız rekabete neden olan merdivenaltı üretim yapan firmalardır. Buna karşı durabilmek ve insanlarımızın güvenliğini sağlayabilmek amacıyla üyelerimizi, 20 yıldır KGS ile denetlemekteyiz. Bu sene 20. kuruluş yıl dönümünü kutladığımız KGS – Kalite Güvence Sistemi gündemimizde öncelikli olarak yer almaktadır”
“Türkiye ve dünyada sektörel gelişmeleri adım adım takip ediyoruz”
Ülkemizde kaliteli yapılaşmaya önemli katkılar sunmuş olan KGS’yi, tüm THBB paydaşları başta olmak üzere kamuoyuna anlatmak için faaliyetler yaptıklarını belirten Yavuz Işık, dünyadaki gelişmeleri de aynı anda takip ederek sektöre sunduklarını söyleyerek şöyle devam etti:
“Dünyadaki gelişmeleri, betonu temsil eden tek mesleki örgüt olan ve yönetim kurulu üyesi olduğumuz ERMCO ile takip ediyoruz. ERMCO’nun Başkanlık Komitesi’nde de görev alarak, dünya çapında politikaların oluşturulmasında etkili olmaktayız. Ayrıca kurucu üyesi olduğumuz Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu’nda Başkan yardımcısı olarak görev almaktayım. Bu federasyon çatısı altında da çimento, agrega, kimyasal katkı, kireç, prefabrik birlikleri ile bir araya gelerek ortak sorunlarımızı görüşmekte, üyesi olduğumuz TOBB sektör meclisinde de kamuya aktarmaktayız. Tüm bu faaliyetler için Türkiye Hazır Beton Birliği dernek ve iktisadi işletmelerinde, konularında uzman ihtisasını yapmış, tam zamanlı toplam 31 personel ile çalışmalarına devam ediyor.
Mesleki anlamda gelişmeleri yakın takibe almak amacıyla 2006 yılında İstanbul Kavacık’ta kurduğumuz Yapı Malzemeleri Laboratuarımız, 3 mühendis ve 8 teknik personelimiz ile çalışmalarını sürdürmektedir. Laboratuarımızı 2013 yılında 380 metrekarelik bir alana, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı’na taşıdık. 2014 yılında da akreditasyonunu yeniledik. Laboratuarımızda şu an 200’ün üzerinde farklı deney yapılmaktadır. Bu yıl laboratuvarda yapılmak üzere yeni deney düzenekleri kurulması çalışmalarına devam edilmiştir. Bu amaçla durabilite deneylerinden biri olan ‘Betonun Karbonatlaşma Direnci Deney Düzeneği’ kurulmuş ve deneyin yapılmasına başlanmıştır. Laboratuarımızda test edilen beton numuneleri dışında gelen numune sayısı 1500’e ulaşmış bunlar üzerinde 7.596 deney yapılmıştır. Yine bu sene 1000’nin üzerinde laboratuar ekipmanına kalibrasyon sertifikası hazırlanmıştır. Laboratuar ve KGS faaliyetlerimiz bir yandan sürerken teknik ekibimiz, kongre, seminer, eğitim ve belgelendirme konularında çalışmalarına devam etmektedir”
Çalışma prensibi ve şiarımız “durmak yok”
THBB olarak çalışma prensiplerinin yılmamak ve durmamak olduğunu belirten THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, konuşmasında birliğin 2015 yılı faaliyetlerine de kısaca değindi:
“Sektörümüze kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla, 1994’ten bu yana pompa ve transmikser operatörleri, santral operatörleri ve laboratuar teknisyenleri Birliğimizin sertifikalı eğitimlerinden geçmektedir. 2015 yılında 718 kişi eğitime katılarak sertifika almıştır. Bugüne kadar eğitimlerimize yaklaşık 16 bin kişi katılmıştır.
Betonarme Demircisi ve Betoncu mesleki yeterlilikleri alanında yapılan TÜRKAK denetimi başarı ile sonuçlanmıştır. Ulusal standartları hazır olan “Beton Santral Operatörü” ve “Beton Pompa Operatörü” mesleklerinin yeterliliklerinin hazırlanması çalışması devam etmektedir.
İngiltere, İtalya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden 400’ü aşkın hazır beton sektörü temsilcisinin katıldığı, 17. ERMCO Kongresi’ni 4 – 5 Haziran 2015 tarihlerinde
İstanbul’da düzenledik.
Kongrede, yurtdışından 38 ve yurtiçinden 23 toplamda 61 bilimsel bildiri sunulmuştur.
Bu yıl, inşaat ve hazır beton sektörüyle ilgili her kesimin buluştuğu ortak bir platform olan Beton Ankara 2016 Fuarı’nın sekizincisini düzenledik. Fuarda 50 firma 175 marka ile temsil edildi. Sektörün yoğun ilgi gösterdiği Fuarımız, 3 günde beş binden fazla ziyaretçiyi ağırlamıştır.
Sektör paydaşlarını gelişmelerden haberdar etmek ve bilgilendirmek amacıyla çeşitli illerde,TS EN 206 ve TS 13515 Yeni Beton Standartları, Betonda Kalitenin Önemi, Beton Bileşenleri, Taze ve Sertleşmiş Betonun Özelikleri, Kalite Denetimi ve Betonda Dayanıklılığın Önemi konularının ele alındığı seminerler düzenledik.
2015 yılına bir de teknik alanda yaptığımız gezileri sığdırdık. ERMCO Yönetim Kurulu toplantısı için mart ayında Türkiye’ye gelen ERMCO Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte 3. Köprü şantiyesini ziyaret ettik.
17. ERMCO Kongresi kapsamında ise haziran ayında Avrupa ve Asya yakalarını denizin altında birleştirecek olan Avrasya Tüneli Projesi’ne teknik gezi düzenledik.
Sektörler arası iletişimi pekiştirmek amacıyla, gelenekselleşen iftar davetimizi İstanbul Ticaret Odası Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirdik. Davetimize üyelerimiz ve üye olmayan firmalar, çimento, agrega, yan sanayi firmaları ve meslek kuruluşlarının temsilcileri, inşaat mühendisliği bölümlerinin öğretim üyeleri ve basın mensuplarından oluşan yaklaşık 250 kişi katıldı”
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.