Tekfen ve Enerjisa Üretim’den Yeşil Enerjide İş Birliği

 

 

Tekfen, yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanındaki büyüme stratejisi kapsamında Enerjisa Üretim ile “güç birliği” yaptı. Türkiye’nin önde gelen iki büyük kuruluşunun sahip oldukları uzmanlıkları, aynı hedef doğrultusunda kullanmak adına imzalanan Niyet Mektubuyla Tekfen ve Enerjisa Üretim yüksek kapasiteli, yeşil hidrojen-yeşil amonyak projesinde beraber çalışacak. Bu projede, Tekfen’in mühendislik ve endüstriyel tesis inşaatı alanındaki ve Enerjisa Üretim’in de yenilenebilir enerji konusundaki deneyimlerini birleştirmeleri hedefleniyor.

 

Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla hayata geçirdiği, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM), karbon yoğun sektörlerde büyük değişiklikler getiriyor. Bu mekanizma, AB dışından ithal edilen ürünlerin karbon içeriğine göre vergilendirilmesini öngörüyor. Gübre sektörü de bu düzenlemeden doğrudan etkilenen ana sektörlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Tekfen Holding’in iştiraki Toros Tarım, toplam kurulu üretim kapasitesi ve üretim tonajı itibarıyla Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi. Toros, bu projeyle hem kendi üretim ihtiyacını karşılayacağı hem de yurt içi ve yurt dışı satışlarında kullanacağı düşük karbon ayak izine sahip yeşil amonyak elde etmek üzere Enerjisa Üretim ile ortaklaşa bir tesis kurmayı hedefliyor.

 

Taahhüt Grubumuzun edineceği yetkinlikler yeşil enerjide bir sac ayağı olarak kullanılacak

Dünya yeşil hidrojen talebinin 2030 yılı itibarıyla 40 milyon tonlara ulaşmasının beklendiğini ve sonrasında da hızla artacağını kaydeden Tekfen Grup Şirketler Başkanı Hakan Göral, söz konusu Niyet Mektubu ile yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanındaki büyüme stratejileri kapsamında önemli bir adım daha attıklarını söyledi. Göral, “Tekfen’in yeşil enerji odaklı dönüşümünde ‘yeşil amonyak-yeşil hidrojen’ konusunu önemli bir sac ayağı olarak görüyoruz. Bitki besin ürünleri alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan iştirakimiz Toros Tarım’ın karbon ayak izinin düşürülmesinde ve yurt dışı pazarlara erişiminde yeşil amonyak kullanımı önemli bir rol oynayacak. Bu amaçla, Enerjisa Üretim ile yenilenebilir enerji kullanarak yeşil hidrojen ve yeşil amonyak üretimi yapılacak bir tesis kurulması hedefleniyor. Böylece Toros bir yandan kendi hammadde ihtiyacını karşılarken aynı zamanda üretiminin bir kısmını iç ve dış müşterilerine satabilecek. Bu kapsamda, Enerjisa Üretim ile bir Niyet Mektubuna imza attık. Hem Taahhüt Grubumuzun tecrübe ve deneyimi hem de Enerjisa Üretim’in yenilenebilir enerji konusundaki birikimleri bu proje için çok değerli. Böylece Taahhüt Grubumuz da edineceği yetkinlikle, çok hızlı artması beklenen yeşil hidrojen-yeşil amonyak taleplerini bir fırsat olarak görerek, yurt içi ve yurt dışı müşterilerine bu yeni segmentte vereceği hizmeti büyümek için bir sac ayağı olarak kullanacak“ dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBien ile Banyolarda Bambaşka Bir Stil
    Sonraki yazıARIKAN GROUP 2024 YILI İLK ÇEYREKTE %40 BÜYÜDÜ