TeamFores Mimarlık’tan “sürdürülebilir otogar” tasarımları

teamfores_mimarlik_surdurulebilir_otogar_serter_karataban

Bugüne kadar tüm projelerinde sadelik ve minimal estetik gibi yaklaşımları benimseyen TeamFores Mimarlık ile Milano merkezli mimarlık stüdyosu Vittorio Grassi é Partners tarafından Muğla ve ilçelerinde uygulanmak üzere Muğla Büyükşehir Belediyesi için geliştirilen otogar projeleri, yenilikçi, doğaya saygılı ve esnek çözümler sunuyor.

Modüler, ekonomik ve hızlı…

Daha önce de Muğla Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde projeler geliştiren TeamFores Mimarlık, kentte ve çevresinde artık ihtiyaca cevap veremeyen ve trafik düzenini aksatan otogarların yerine modüler bir yapıya sahip olan, ekonomik ve hızlı inşa edilebilir olmasıyla da kısa zamanda hayata geçirilebilecek çağdaş projeler üretiyor.

Doğa dostu konsept

Otogarların hala dünyada karbondioksit emisyonunun en yoğun olduğu, dinamik, yorgun ve karmaşık yerler olması gerçeğinden yola çıkan TeamFores Mimarlık ve Vittorio Grassi é Partners, Muğla gibi yeşil bir kente yakışacak ve kentin sürdürülebilirliğini koruyacak bir tasarım için çabalamış. Muğla ve ilçelerinin gelişen ihtiyaçları ve demografik yapılanması, gün gün-saat saat trafik yoğunlukları ve yolculara ait tüm veriler incelendikten sonra, konsept projenin geliştirilmesi için Vittorio Grassi Architetto é Partners ile bir araya gelinerek, geleneksel yerleşimler içerisinde yer alacak modern bir otogar mimarisinin nasıl olması gerektiği üzerine araştırmalar yapılmış. Bunun üzerine aynı çevresi gibi yeşille iç içe olan, emisyonun kötü etkisini ve sertleşebilen rüzgarın olumsuzluklarını azaltabilen, aynı zamanda da hızlı sirkülasyon içerisindeki araçların otogarla olan ilişkisini koparabilen ve dışarıdan ilk kez yöreye gelenleri, yeşilliklerle ve sadeliğiyle karşılayabilen bir konsept tasarım elde edilmiş.

Üçgen formda inşa edilecek

Otogar yapıları için düşünülen konsept projelerin en basit geometrik formlardan biri olan üçgenden yola çıkılarak geliştirilen tasarımlarında, üçgenin üç ayrı ebatta ve açıda kullanılmasıyla, sonsuz esnekliğe ve büyüme-küçülme imkanına sahip olabilecek modüler bir sistem meydana getirilmiş. Bu sistem, peronların ve kapalı alanların ihtiyaç programına göre, T-enha, A-kıcı ve Y-oğun olmak üzere üç ayrı boyutta oluşturulmuş. Yapılar, arazi yapılarındaki kademelenmeler ve gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlar göz önünde tutularak, ihtiyaç programları sabit kalmak koşuluyla boyutsal değişiklikler gösterebilecek şekilde tasarlanmış.

Yağmur suları da değerlendirilecek

Peronların bulunduğu ve ana mekan olarak tabir edilebilecek alan için tasarlanan üst örtü üzerinde, üçgen formların farklı yerleşimlerle bir araya gelmesiyle açıklıklar oluşturulmuş. Bu açıklıklar güneş ışınlarının kontrollü bir biçimde süzülmesine olanak tanırken, otobüslerin en çok egzos dumanı yaydığı durma ve kalkma anlarındaki hava sirkülasyonunda da etkin bir rol üstlenecek şekilde planlanmış. Ilıman bir iklime sahip ve yoğun yağmurlara alışık olan Muğla ve ilçelerinin, bu açıklıklardan süzülecek yağmur sularının rahatlatıcı ve temizleyici etkisinden de yararlanabilmesi hedeflenmiş.

"Az, çoktur"

Mimar Serter Karataban’a göre bu proje “Az, çoktur” yönergesinin Teamfores ve Vittorio Grassi Architetto é Partners tarafından anlamının sorgulandığı en önemli projelerden biri olma özelliğini taşıyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıDap Yapı’dan 2015’te 700 milyonluk yatırım!
    Sonraki yazıAğaoğlu’nun 50 ay 0 faiz kampanyası için son gün!
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın