Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, arazilerin çok parçalı oluşunun tarımda verimliliği önemli ölçüde azalttığını söyledi. Canikli, "Türkiye'de ortalama tarımda arazi büyüklüğü işletme başına 59 dekar iken Amerika'da bu rakam bin 820 dekar, İspanya'da 238 dekardır. Türkiye'deki rakamın son derece küçük oluşu ve parçalanmanın da giderek artması, özellikle göç, miras nedeniyle tarımda verimliliği gerçekten son derece olumsuz etkileyen ve aynı zamanda tarım arazilerinin de kullanımını etkileyen sorunların başında gelmektedir. Bunun önlenmesi ve arazi toplulaştırması ile ilgili daha önce yasal düzenlemeler, çalışmalar yapıldı. Önemli sonuçlar da elde edildi. Ama özellikle bu uygulamada karşı karşıya kaldığımız sorunları giderici ve bu arazi toplulaştırmasını daha da etkin hale getirici önlemler noktasında çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili kanun tasarısı genel kurula sevk edilecek" dedi.
17 MİLYAR BEKLENİYOR
Canikli, şöyle devam etti: "Önemli düzenlemelerden bir tanesi de parçalı hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmek üzere üçüncü kişilere devredilmesi. Bu şekilde atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar liralık tarımda bir hasıla artışı beklenmektedir."
Yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir paketi önümüzdeki günlerde meclis gündemine getireceklerini söyleyen Canikli, “Çok kuvvetli bir paketi TBMM'ye sevk edeceğiz. Burada vergiler, ticaret kanunu çalışma bakanlığı ile ilgili düzenlemeler olacak. Yapılacak yatırımlar ana başlıklar halinde şöyle…Damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak.
Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır. Bu 52 yıldır devam eden bir uygulama… 52 yıl sonra böyle bir düzenlemenin yapılaması son derece önemlidir. İleri teknolojik şirketlerin alımında damga vergisi ve harç muafiyeti getirilecektir.”
İPTAL EDİLEN KAMU İHALESİNDE DAMGA VERGİSİ İPTAL
Canikli’nin ipuçlarını verdiği yeni düzenlemenin detayları şu şekilde:
*Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi halinde ödenen damga vergisi iptal edilecek.
*Türkiye'de iş yapma kolaylığını artırmak amacıyla süreç merkez bankası tarafından takip ediliyor.
*Türkiye'nin bu anlamda yükselmesini sağlamak için şirket kuruluşunda bürokratik engeller kaldırılacak.
*Yurt dışındaki fuarlara katılımda kolaylık sağlanacaktır.
*Teşvik potansiyelini daha da ileri götüreceğiz. AR-GE teşvik potansiyeli artıyor.
*Birikimli hayat sigortalarından aylık ödeme şeklinde uygulamayı teşvik etmek amacıyla ilave teşvikler gelecek.
*Uluslararası şirketlerin Türkiye'deki merkezlerine yönelik vergi istisnası getirilecek.
*Şirket ortaklarına bağımsız çalışma izni geliyor.
*Kısa süreli çalışacak yabancı çalışanlara belli şartlarla çalışma izni verilecek.
*Faizsiz finans hizmetinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırıyoruz.
*İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak ve oradaki finansman imkanlarının
*Türkiye'ye aktarılması amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılmasının önündeki tüm engelleri kaldırılacak.
*İş dünyasının talep ettiği, beklediği ve bu alanda bir rahatlama sağlayacak düzenlemelerden bir tanesi de Muhtasar Beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurum Bildirgesi birleştiriliyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.