Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinde aslan payını Türk müteahhitleri aldı. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, şu ana kadar 4,5 milyar dolar değerinde ihalenin tamamlanıp kontratların imzalandığını belirterek, “Boru hattının Türkiye-Gürcistan sınırından başlayarak BOTAŞ’a gaz teslimatının yapılacağı Eskişehir çıkış noktasına kadar uzanan 56 inç çapındaki ve bin 334 kilometre uzunluğundaki ilk kısmında 480 kilometrelik boru kaynağı tamamlandı” diye konuştu.
11.7 milyar dolarla yola çıktık
Yatırım kararı aldıklarında 11,7 milyar dolarlık tahmini bedelle yola çıkmıştıklarına işaret eden Düzyol, “Küresel ekonomideki durgunluk ile petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş projemize ciddi maliyet avantajları sağlıyor. Projede nihai yatırım kararının alındığı tarihteki yatırım bedeli şu ana kadar 2,5 milyar doların üzerinde tasarrufla 9,2 milyar dolara geriledi” diye konuştu. Düzyol, petrol fiyatlarının oldukça yüksek seyrettiği ve 137 dolarlara kadar çıktığı 2004-2009 yıllarında, dünyanın dört bir yanında hız kazanan yatırımlar nedeniyle petrol-gaz sektöründe nitelikli işgücü ve malzeme tedariğinde büyük güçlükler yaşandığını kaydetti.
Rekabet iyice kızıştı
Üretici firmalar ve inşaat müteahhitleri arasındaki rekabetin iyice kızıştığını vurgulayan Düzyol, şöyle devam etti: “Şirketler TANAP'ta yer alabilmek için ihalelerimize stratejik fiyatlarla katılıyorlar. TANAP, özellikle Türk müteahhitlik sektörü için büyük önem ifade ediyor. Önceden daha çok yurt dışı ihalelere ilgi duyan Türk müteahhitleri, yurt dışı piyasalardaki daralma nedeniyle TANAP'a büyük ilgi gösterdiler, bu da bize büyük avantaj sağladı.BOTAŞ'ın da TANAP'ta yüzde 30 hissesi bulunuyor. Proje, başta Marmara Bölgesi olmak üzere Eskişehir'in batısında yer alan tüketim merkezlerine doğrudan gaz arzı sağlama imkanı veriyor ve ulusal iletim sistemine arz esnekliği kazandırıyor. Bu, kaybedeni olmayan bir proje.”
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.