Takipteki krediler alarm verdi

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Mayıs 2016 Raporu'na göre; bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı, yılın ilk beş ayında 603 bine çıktı. Ocak-Mayıs 2016 döneminde, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak, 314 bin kişiye ulaştı. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 4 azalarak 440 bin oldu. 

603 Bin Kişi Kredi Kıskacında

Kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı, ilk beş ayda 603 bine çıktı. 
Bankaların takipteki kredi oranı da artıyor. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, ödemesi 3 aydan fazla geçen krediler Mayıs 2016'da yüzde 33 artış kaydederek beş yılın zirvesine tırmandı. Takipteki kredilere dahil olmanın eşiğinde bulunan krediler 2016'nın ilk çeyreğinde ikiye katlanırken iflas erteleme başvuruları yüzde 63 yükseldi. 

BloombergHT'nin haberine göre en kırılgan sektörler ise toplam kurumsal borçlanmanın yüzde 13'ünü oluşturan turizm ve enerji sektörleri. 

Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen bombalı terör saldırılarının ziyaretçilerin gözünü korkutması ve düşen enerji fiyatlarından dolayı enerji şirketlerinin birleşme ve satın almaların sık yaşandığı dönemde aldıkları kredileri geri ödeme konusunda zorluk yaşamaları nedeniyle bu sektörlerdeki şirketlerin borçları en korunmasız borçlar arasında bulunuyor. 

Risk artıyor 

Bloomberg Intelligence analisti Tomasz Noetzel, "Sorunlu krediler hiçbir yavaşlama sinyali göstermiyor. Yavaşlayan ekonomik büyüme, yüksek faizler ve liranın durumu da pek yardımcı olmuyor" dedi. Integras bankacılık analisti Ercan Uysal takipteki kredilerin artma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. 

Baskının büyük kısmı kredilerin yüzde 75'ini oluşturan şirket borçlarından geliyor. Perakende sektöründe sorunlu krediler nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 54 yükselirken, inşaat sektöründe kötü kredi oranı yüzde 3.4'ten 4.2'ye çıktı. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıGalatasaray’ın konut projeleri kulubü karıştırdı
    Sonraki yazıYabancıların konut alımı sosyal sorun yaratabilir
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın