Türk ürünlerine haksız yere ambargo uygulayan Suudi Arabistan’ın Türkiye’de konut satın alan vatandaşlarına baskı uygulamaya başladığını belirten Mars Investment’ın Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, “Ambargo, Türk ürünleriyle başladı. Suudi Arabistan ekonomik olarak domine ettiği bazı ülkeleri de Türkiye’ye karşı etkilemeye çalışıyor. Uygulanan ambargoya rağmen, Suudi Arabistan sektörümüze yatırım yapan ülkeler arasında genel sıralamada 2’nci sırada. Türkiye’den yatırım yapan Suudi yatırımcılara da ülkemizde pozitif ayrımcılık göstermeliyiz” dedi.
Normalleşme sürecine paralel olarak uluslararası uçuşların açılması, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcı talepleri de hareketlenmeye başladı. Talep, eylül ayı satış rakamlarına yüzde 26,1 olarak yansıdı. Pandeminin sarsıcı etkilerinin görüldüğü dönemde beklemeye geçen yatırımcılar, bu dönemde Türkiye’nin sergilediği başarılı pandemi yönetiminin de etkisiyle yatırıma yöneldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yabancı yatırımcıların konuta kolaylıkla ulaşabilmesi yönünde 12 ülkede temsilcilik açma girişiminin ve satışın önünü açacak kolaylaştırıcı birçok uygulaması hayata geçecek. Temsilcilik ve yurtdışı satış uygulamalarıyla Türkiye’ye talebin yükselişe geçmesini bekliyoruz. Türklerin en çok yaşadığı 12 ülke olan Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nde açılacak temsilcilikler ile sektöre yatırım kolaylaştırılacak. Öte yandan pandemi sonrası hız kazanan dijital dönüşüm global çapta Türk konut piyasasını çok daha iyi yere getirecek ve satışların önünü açacaktır. Bundan 8 yıl önce Suudi Arabistan’ın, her açıdan Türkiye için çok önemli bir stratejik ortakken, bugün ülkenin yerini onlarca yeni ülkenin aldığını vurgulayan Mars Investment Kurucu Genel Müdürü Hakan Bucak, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Gayrimenkul ve inşaat sektörü, hızlı gelişimine paralel olarak dünyanın farklı ülkelerine vitrinini kazandırdı. Türkiye 7 sene önce 30-40 tane ülkeye hitap ederken yaklaşık yüzlerce ülkenin vatandaşına hem gayrimenkul hem de yatırım konusunda hitap eden bir ülke haline geldik. Suudi Arabistan’ın böyle bir yaptırımı olması gayrimenkul sektörü için asla kayda değer bir kayıp değil! Yabancı yatırımcı pandemiden sonra aradığı güveni Türkiye’de buldu. Eylül rakamları bunun çok açık bir göstergesi. Yılsonuna kadar geçen sürede alımların hız kazanacağını söyleyebiliriz.”
Baskıya rağmen yatırıma devam
Suudi Arabistan tarafından başlatılan karalama kampanyasının 2 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna değinen Bucak, konuyu şu sözlerle açıkladı: “Suudi Arabistan medyası, ‘Türkiye’ye yatırım yapmayın, gayrimenkul almayın, Türkiye çok tehlikeli bir yer, Türkiye çok kötü bir yer’ mesajlarıyla haksız bir karalama kampanyası başlattı. Ardından siyasi ölçekte yaşanan gelişmeler de diplomatik gerginliğine neden oldu. Önce resmi ambargoyu Türk malı ihracata uyguladılar. Böylece ekonomik olarak vasat demokrasiden yoksun bir ülke olduklarını ispatladılar. Şimdi de gayrimenkul yatırımcılarına baskı uyguluyorlar. Oysa Suudi Arabistan, ülkemizden en çok konut alan ülkeler arasında ilk sıralarda yer buluyor. Yatırımcılar baskıya rağmen ülkemize yatırıma devam ediyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’den en fazla konut alan ikinci ülke, Irak’ın ardından Suudi Arabistan. TÜİK’ göre yabancılara son beş yılda 122 binden fazla konut satıldı. Bu konutların yüzde 10.3’ünü Suudi vatandaşları aldı. Suudi Arabistan halkıyla Türkiye halkı arasında hiçbir problem yok. Türk halkı, Suudi Arabistan’ı çok ciddi rakamlarla ziyaret ediyor. Haç, Umre gibi dini gezilerin yanı sıra iş anlamında da ciddi bir trafik söz konusu. Tam aksine ambargoya rağmen konuştuğumuz Suudi yatırımcılar Türkiye’ye daha çok yatırım yapmadıkları için üzgün olduklarını ifade ediyorlar.”
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.