İnşaat sektörünün her geçen gün geliştiği Konya'da, birçok bina yükselse de kiralık daire bulma oranı her geçen düşüyor. Özellikle bu dönemlerde üniversitelerin açılması ve Suriyeli sayısının her geçen gün artması nedeniyle ev bulmada büyük sorun yaşanıyor. Suriyelilerin de sayısının artamaya başlaması ile kiralık evlerin azaldığı şehirde, özellikle yeni evlenecek çiftler kiralık ev bulma noktasında büyük sıkıntı çekiyor. Her geçen gün yeni binaların yükselmesine rağmen kiralık ev bulunamaması ise akıllarda soru işareti oluşturuyor. Kiralık ev aramaya çıkan bir vatandaş kiralık yazısı değil, satılık yazısı ile karşılaşıyor. Yüzlerce boş ev olmasına rağmen içlerinden kiralık olanları bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor.
OTURMAK İÇİN DEĞİL SATILMAK İÇİN ALINIYOR
Yap-sat ile uğraşan müteahhitler yapılan evlerin, durumu müsait işadamları tarafından kâr amaçlı alınıp satıldığını ifade etti. Evlerin oturmak için alınmadığına dikkat çeken müteahhitler, "Bugün Konyamız'da yap-sat ile uğraşan yüzlerce müteahhit var. Birçok projede, evler henüz proje aşamasında satılıyor. Fakat alanlar otumak için almıyor. Ticaretle uğraşan yüzlerce insan, proje aşamasında örneğin; evi 100 bin TL'ye alıyor, ev bitti mi 150 bin TL'ye satıyor. Bu durum hem ev fiyatlarını yükseltiyor hem de kiralık ev sıkıntısı doğuruyor" ifadelerini kullandı.
KİRA FİYATLARI TAVAN YAPTI
Ev sıkıntısı doğrudan kira fiyatlarını etkiliyor. Bugün Konya'da bir dairenin kiralık fiyatı bin 100 ila bin 500 TL'yi bulabiliyor. Şefikcan, Ahmet Özcan, Fetih Caddesi, Barış Caddesi gibi yeni yapılaşan caddelerde, yeni yapılan dairelerin kiraları çok ciddi meblağlara ulaştı. Bu durum ise, kiracıların elini daraltıyor. Tek maaşla geçinen bir aile, bir dairenin kirasını ödemekte büyük sıkıntı çekiyor. Emlakçılar ise yakın dönemde kiraların düşmesinin söz konusu olmadığını, aksine daha da artacağını dile getiriyor.
KİRA GELİRLERİNDE HIZLI BİR ARTIŞ DAHA YAŞANABİLİR
Kentsel dönüşüm bölgelerindeki yaşayanların kiralık evler için komşu ilçeleri seçtiklerini söyleyen Emlakçılar ise, "Kentsel dönüşüme uğrayan bölgelerden dışarıya doğru olan göç; hem kiralık konut arzında hem de kiralık konut değerleri üzerinde etkili oluyor. Bireyler, yeni ikamet lokasyonları için kendilerine ve doğal olarak alışmış oldukları düzene yakın bölgeleri tercih ediyor. Buna bağlı olarak bireylerin tercih ettikleri yeni bölgelerde olağan dinamikler dışında yarattıkları talep fazlası da kiralarda artış yaşanmasında etkili oluyor. Kentsel dönüşüm bölgelerinde dönüşümün tamamlanması ve nitelikli konutların pazara kazandırılması ile birlikte kira değerlerinde hızlı bir artış olacağı öngörülebilir" dedi.
ÖĞRENCİLER DE EV BULAMIYOR
Üniversitelerin açılması ile öğrenciler de büyük oranda ev sıkıntısı yaşıyor. Özellikle Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin Köyceğiz Kampüsü bölgesinde öğrenciler büyük konaklama sorunu yaşıyor. Yurtların yetersiz olması öğrencileri eve çıkmaya yöneltirken, evin olmaması ve kiraların çok yüksek miktarda olması kara kara düşündürüyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.