BÎR zamanlar Romanların yaşadığı Sulukule, 13 Aralık 2006'da çıkan acele kamulaştırma kararıyla tarihe gömüldü.
Kentsel dönüşüm projesi adı altında Roman vatandaşların evleri cüzi miktarlara satın alınarak, yerlerine lüks konutlar dikildi. 'Sulukule' adından ötürü konutları alan olduysa da oturan olmadı. DERME çatma Roman evlerinin yerine dikilen lüks konutların hemen her odasında, balık istifi gibi ranzalar bulunuyor.
Ranzalar ne kadar dolarsa, evlerin kirası o kadar rahatlıkla ödenebiliyor.
Sulukule evlerini kent merkezine yakınlığından dolayı tercih eden çoğu üniversite mezunu mültecilerin tek hedefi, az harcayıp Yunanistan'a yapacakları umut yolculuğu için daha çok para biriktirmek…
Ortalama 20 gencin yaşadığı evlerde, ranzalar 300 TL'den kiraya veriliyor. Ev sahibi 5 ile 7 bin TL gelir elde ediyor.
Sulukule’deki dönüşümün süreci
*22 Nisan 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla “Yenileme Alanı” ilan edildi. Bölge halkı, bilim insanları, hukukçular ve uluslararası kuruluşların tüm karşı çıkışlarına rağmen yenileme avan projeleri Bölge Koruma Kurulu’nun 2 Kasım 2007 tarihli kararıyla onaylandı.
*UNESCO ICOMOS Dünya Mirası Komitesi proje için bölgeyi tarihi kimlik ve kültüründen soyutlayarak basit bir yenileme mantığıyla yok eden, kentsel ranta el koyma ve soylulaştırma tespiti yaptı.
*Şubat 2008’de İstanbul Mimarlar Odası Sulukule yenileme avan projelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı. Yargı süreci devam ederken Mayıs 2009’da yıkımlar başladı.
*İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi 2 Haziran 2009’da yürütmeyi durdurma talebini gerekçesiz reddetti. *TOKİ, 2009 Eylül ayında yenileme avan projeleri ile inşaat ihalesine çıktı, 6 Ekim 2009 itibariyle Sulukule inşaat firmasına devredildi.
*6 Mayıs 2010’da Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in temelini attığı inşaat başladı.
*Fatih Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine Sulukule projesinin iptaline ilişkin açılan üç ayrı dava, aynı gerekçelerle kabul edildi, projenin iptaline karar verildi.
*Belediye Başkanı Demir ve İstanbul Valisi 26 Haziran 2012’de kura çekimi yaptı. Romanlardan istimlak tehdidiyle metrekaresi 500 liradan 15-50 bin lira arasında satın alınan dairelerin yerine inşa edilen daireler 450-500 bin liradan yeni sakinleri tarafından satışa çıkarıldı.
*Proje Fatih’teki Sur Koruma Bandı’nda yer alan 90 bin metrekarelik bölgede, 640 konutu kapsıyordu.
*Romanlar, bölgeden 60 kilometre uzaklıktaki Kayabaşı TOKİ konutlarına gönderildi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.