Yayınevinin ilk kitabı “Doğal Taş Cepheler / Planlama İlkeleri, Projeler ve Yapılar” Alman yayınevi DOM Publishers iş birliğiyle iki dilde hazırlandı ve satışa sunuldu.
Bu yıl 25. yılını kutlayan, Türkiye doğal taş sektörünün lider markası STONELINE Yapı Ürünleri, kuruluş aşamasından bu yana eğitim, kültür ve sanata verdiği desteğe, yayıncılık alanındaki girişimiyle bir yenisini daha ekledi. Şirketin sosyal sorumluluk anlayışının bir parçası olarak yapılandırılan STONELINE Yayınları’nın “doğal taş üzerine uzmanlaşmış bir yayınevi” olarak, bu alandaki literatürü referans kitaplar aracılığıyla zenginleştirmesi ve akademik araştırmaları desteklemesi hedefleniyor.
STONELINE Yayınları’nın ilk kitabı olan “Doğal Taş Cepheler / Planlama İlkeleri, Projeler ve Yapılar” kitabı, Alman DOM Publishers yayınevi iş birliğiyle, Türkçe ve Almanca iki dilde hazırlandı ve eş zamanlı olarak Türkiye’de basılarak yayımlandı. Mimar ve Editör Konstantin Krüger tarafından kalem alınan kitap; PhilippMeuser (Prof., Mimar), HermannGraser (Alman Doğal Taş Birliği, DNV Başkanı) ve TobiasNöfer’in (Mimar) metinleri ile zenginleştirildi.
Kitapta, teori ve pratiğe yönelik bilgilendirici metinlerin yanı sıra uluslararası alanda faaliyet gösteren mimarlık ofislerinin seçilmiş projeleri Editor Krüger tarafından tek tek irdelenerek detay çizimleri, fotoğraflar ve tasarım ilkelerini açıklayan metinler eşliğinde sunuluyor. Aralarında İstanbul, İzmir ve Muğla’nın da yer aldığı 15 farklı dünya şehrinden seçilmiş 23 proje içinde Türkiye’den beş mimarlık ofisinin; EAA-Emre Arolat Mimarlık, Atelier Han Tümertekin, Erginoğlu&Çalışlar, Teğet Mimarlık, DDA – DILEKCI Mimarlık’ınprojeleri de yer alıyor.
STONELINE Yapı Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayrak, şirketlerinin kurulduğu günden bu yana eğitim, kültür ve sanata destek verdiğini, sosyal sorumluluk anlayışıyla, odağına doğal taşı alan tematik bir yayınevi olarak STONELINE Yayınları’nı kurduklarını belirtti. Eğitim, kültür ve sanat desteklerini son yıllarda birkaç katına çıkardıklarını belirten Bayrak, bu konudaki sosyal sorumluluk anlayışlarını şu sözlerle paylaştı: “Bu dünyanın daha iyi olmasını istiyorsak bunun yolunun eğitim, kültür ve sanattan geçtiğine; bu alanda ilerleyen bir ülkenin her alanda ilerleyeceğine inanıyorum. Türkiye’de çocukların ve gençlerin eğitimine dokunmak için birçok projeye destek veriyoruz. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın destekçileri ve AURA-İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin de kurucuları ve destekçileri arasındayız. Üniversitelerle çeşitli projeler geliştiriyoruz, öğrenci sergilerine ev sahipliği yapıyoruz. Şimdi ise kurduğumuz yayınevi ile doğal taş alanında yayınlar yaparak doğal taş kültürünün, literatürünün zenginleşmesine katkıda bulunmayı ve bu alandaki akademik araştırmaları yayımlamak suretiyledesteklemeyi hedefliyoruz” dedi.
STONELINE Yayınları Yayın Yönetmeni Gülçin İpek ise yayınevi ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “STONELINE Yayınları’nı “doğal taş üzerine uzmanlaşmış bir yayınevi” olarak kurguladık. Mimarlık, içmimarlık, kültür, sanat, tasarım, arkeoloji, jeoloji alanlarına doğal taş odağında hazırladığımız yayınlarla katkıda bulunmayı, yine bu alanlarda yayına dönüşebilecek nitelikteki akademik araştırmaları desteklemeyi hedefliyoruz. ‘Doğal Taş Cepheler’ yayınevimizin ilk kitabı. Doğal taşın ocaktan yapıya geçirdiği evreleri, tarihten referanslarla, çağdaş uygulamalarla örnekleyen, doğru kullanımına rehberlik edecek kitap, Almanca ve Türkçe iki dilde eş zamanlı olarak hazırlandı.Yayınlayacağımız kitaplar doğal taşı kimi zaman teknik, kimi zaman kültürel boyutuyla ele alacak. Farklı dildeki kitapları Türkçeye kazandırmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.
Doğal Taş Cepheler kitabı, hem doğal taşın malzeme olarak uygulama çeşitliliğini göstermeyi hem de doğru yerde ve doğru biçimde kullanımına rehberlik etmek üzere bir tartışma zemini oluşturmayı amaçlıyor. Aynı zamanda yatırımcı (işveren), mimar ve taş tedarikçisi firma arasındaki, özellikle planlamanın ilk aşamalarında büyük önem taşıyan iş birliğinin önemine dikkat çekerek bu sürecin kolaylaştırılması da hedefleniyor.
Kitap; doğal taşla cephe tasarımı konusunda güncel tasarım eğilimleri ve teknolojileri, mimarlık tarihinden referansları ve temel bilgileri, tasarım yöntemlerini, inşa edilmiş yapıların ve cephelerinin kapsamlı ve özgün bir bakış açısıyla incelenmesini, doğal taşın bloktan yapıya serüvenini ve başlıca taş türlerini kapsayan beş ana bölümden oluşuyor: “Konuya giriş ve yeni eğilimler”, “Kuram ve temel bilgiler”, “Doğal taşla tasarım”, “Yapılar ve cepheler”, “Doğal taşın çıkarılması ve işlenmesi ve türleri”.
1.000’e yakın fotoğraf ve teknik detay çiziminin eşlik ettiği metinleriyle mimar olmayan okuyucuların dahi kolayca anlayabileceği bir dille kaleme alınan kitap, doğal taşın cephede kullanımına odaklanmış olsa da doğal taşa ilişkin okuyucuyu etraflıca bilgilendiriyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.