Şimşek 2016 büyüme rakamlarını değerlendirdi

    Darbe girişimi ve terör olayları başta olmak üzere büyük badireler atlatan Türkiye, bir çok engele rağmen ekonomik başarısını sürdürüyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisi 2016’da beklenenden çok daha iyi büyüdü. Toparlanma hızlı oldu ve Türkiye teknik olarak bir resesyona girmedi, bu çok önemli” dedi. Şimşek, “Bu aslında Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu ve hükümetimizin zamanında aldığı tedbirlerin etkisinin ne kadar güçlü olduğu, hızlı tepki verdiğini gösterir” ifadeseni kullandı. 

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2016’da beklenenden çok daha iyi büyüdüğünü belirterek, “Toparlanma hızlı oldu ve Türkiye teknik olarak bir resesyona girmedi, bu çok önemli.” dedi. Şimşek, A Haber’de katıldığı programda, bugün açıklanan Türkiye ekonomisinin 2016 yılı büyüme verilerini değerlendirdi.Türkiye ekonomisinin 2016’da beklenenden çok daha iyi büyüdüğünün altını çizen Şimşek, ülke ekonomisinin 2016’da çok büyük şoklarla karşı karşıya kaldığına, her şeyden önce hain bir darbe girişiminin olduğuna dikkati çekti. 
     
    TOPARLANMA SON DERECE HIZLI
     

    Şimşek, geçmişte darbe girişimleri veya darbelerin olduğu dönemlerde ekonominin 3-5 yıl toparlanamadığını ifade ederek, “Dolayısıyla (2016’da) toparlanma son derece hızlı. Üçüncü çeyrekte eksi 1,3 ama hemen dördüncü çeyrekten itibaren hızla toparlanmış ve toparlanma çok geniş boyutlu. Hane halkının tüketimi ve devletin yatırım harcamalarında artış görüyoruz. Dolayısıyla toparlanma hızlı oldu ve Türkiye teknik olarak bir resesyona girmedi, bu çok önemli. Resesyona girmek için iki çeyrek üst üste daralma gereklidir. Bu aslında Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu ve hükümetimizin zamanında aldığı tedbirlerin etkisinin ne kadar güçlü olduğu, hızlı tepki verdiğini gösterir.” diye konuştu. 

    ESAS BÜYÜME 17 NİSAN’DAN SONRA

    Birinci çeyrekte de büyümenin devam ettiğini dile getiren Şimşek, “Esas büyümedeki sıçrama 17 Nisan’dan itibaren başlayacak, çünkü ister istemez bu referandum bir belirsizlik kaynağı olarak görülüyor. Kısmen bekle gör stratejisine giren yatırımcılar oluyor.” ifadesini kullandı.

    Şimşek, yatırım seferberliği noktasında aldıkları kararların çok önemli olduğunu, yatırımlarda ivmenin devam edeceğini belirtti. 

    Bu yılın ilk çeyreğinde verilerin, büyümenin ılımlı olacağını gösterdiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

    “2017 yılının ikinci çeyreğinin ortasından itibaren toparlanma hızlanır. Özellikle çok güçlü bir ‘evet’ çıkarsa önümüzü göreceğiz, öngörülebilirlik artacak. Yatırım seferberliği noktasında aldığımız tedbirler etkisini gösterecek. Vergi indirimleri zaten etkisini göstermeye başladı. İstihdam seferberliği de etkisini göstermeye başladı. Yılın başından bu yana 407 bin civarında yeni istihdam sağlanmış. Sadece o değil. Bu sene ihracat da bizim en büyük önceliğimiz. Küresel ticaretteki nispi yavaşlamaya rağmen biz bütçeden ihracata üç kat ilave destek veriyoruz. Dolayısıyla ihracat, yatırım ve istihdam seferberliği söz konusu. Cumhurbaşkanı’mızın liderliğindeki istihdam seferberliği sonuç vermeye başladı. Bütün bu konular ekonominin döngüsünü olumluya dönüştürecek. O nedenle ben inanıyorum ki güçlü bir ‘evet’ ile 17 Nisan’dan itibaren ilave reformlarla Türkiye tekrar kalıcı olarak yüksek büyümepatikasına girecek.”

    İNANIYORUM Kİ TEKRAR BÜYÜME… 

    Şimşek, 2017’ye ilişkin büyüme tahminlerinin sorulması üzerine de yılın ilk 4 ayında referandumun ve diğer belirsizliklerin etkisi ile büyümenin bir miktar yumuşak gittiğini dile getirerek, “Güçlü bir ‘evet’, çok net bir şekilde önümüzü görmemizi sağlar. 2019’a kadar net olarak ilave reformlar yapılacak. Reformlar büyümeyi destekleyecek, beklentileri olumlu etkileyecek bu bir. İkincisi başlı başına bir belirsizlik ortadan kalkacak. Üçüncüsü anayasanın kendisi başlı başına çok güçlü bir reform çünkü anayasa değişikliği Türkiye’de yönetimde istikrarı kalıcı hale getirecek. Kesintisiz 5 yıl icraatın önünü açacak. Güçlü Meclis reform yapacak. Güçlü Meclis, tarafsız, bağımsız yargı, onun üstüne de kesintisiz 5 yıl icraat dönemleri Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler arasında güçlü bir hikayeye sahip olmasını sağlayacak. O nedenle ben inanıyorum ki tekrar büyüme 4’ün üzerine, ondan sonra da 5’in üzerine çıkar. “değerlendirmesinde bulundu.

    (Sürecek)

    Proje Bilgi Formu

    Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
    Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

      Önceki yazı2016 büyüme rakamları açıklandı
      Sonraki yazıTürkiye’de en çok doğum Ağustos’ta
      Yıldıray Gökkaya
      1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

      YORUM YAZIN

      Lütfen yorumunuzu yazın.
      Buraya adınızı yazın