FETÖ örgütü 15 Temmuz Kalkışması olarak tarihe kazınan olayla darbe girişiminde bulundu..
Genel Kurmay'dan yükselen silah sesleriyle başlayan darbe girişimi pek çok can aldı. Darbecilerin havalandırdıkları savaş uçakları TBMM'yi de vurdu.
Bombalama sırasında Meclis'te bulunan milletvekilleri toplantı halindeydi. Darbe girişiminin ardından yıkık dökük binada 18 Temmuz'da ilk Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, darbecilere düzenlenen operasyonlarda tutuklu ve gözaltı sayını açıkladı. Aynı zamanda olaylarda hayatını kaybedenlerin 208 kişi olduğunu belirten Yıldırım vatanı savunurken hayatını kaybedenlerin şehit mertebesinde olduğunu söyledi..
Başbakan Binali Yıldırım, şehit olan 208 kişinin yakınlarına şehit ailelerine tanınan imkanların tanınacağını da belirtti.
İşte şehit ailelerine tanınan o imkanlar…
– Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkı birden ikiye çıkarıldı. Bu hakkı kullanabilecekler içine şehidin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanı sıra şehidin anne ve babası da eklendi.
– Vazife ve harp malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlandı.
– Ayrıca, vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara bir istihdam hakkı sağlandı.
– Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirildi.
– Çekilen kuralar sonucu 2015’te şehit yakını, gazi, gazi yakını, vazife ve harp malulü ile terör mağduru sivil vatandaşlardan 14 bin 390’ı çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına atandı.
Faizsiz konut kredisi
– Vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakını ve gazilerimizin de bu haktan yararlandırılması sağlandı. Bu çerçevede hak sahipleri 94.000,00 TL tutarında faizsiz konut kredisi kullanabilmekte.
– Şehit yakını ve gazilere konutlarında tükettikleri elektrik ücretinde yüzde 40, su ücretinde yüzde 50 indirim sağlandı.
– Şehit ve gazi yakınları tüm orduevi, askeri hastane gibi imkanlardan yararlanabilecek.
– Şehit yakınları ve gazilerin 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babalarına da ücretsiz seyahat hakkı getirildi.
– Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanların da bu imkândan faydalanması sağlandı.
– Yılda bir kez yapılan ödeme ilköğretimde 1.246,26, lisede 1.869,39, yüksekokulda ise 2.492,52 TL olarak gerçekleşmekte.
– Şehit ve gazi çocuklarının okul yurt ücretleri devlet tarafından karşılanıyor.
Toplu Konut Fonu'ndan şehit ailelerine faizsiz konut kredisi
– Krediden yararlanabilmek için, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (Emeklilik İşlemleri Genel Müdürlüğü) alınacak hak sahibi olduğuna dair belge ile Ziraat Bankası'na başvurulması gerekmektedir.
– Şehit Kredisi'nden yararlanılarak edinilecek konutlar için herhangi bir kısıtlama bulunmamakta, tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması yeterli olmaktadır. Kredi ile istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut edinmek mümkündür.
– Kredi miktarı her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü’nce Türkiye geneli için ilan edilen yıllık fiyat artış oranı kadar artırılır. Kredinin miktarı 2016 yılı için 94.000,00 TL’dir.
– Kredinin geri ödemesi, hak sahibinin her türlü tazminat dahil almakta olduğu maaşının ¼ 'ü tutarındaki miktarın T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır. Krediye faiz uygulanmaz. Ancak, kredinin açılışında bir defaya mahsus olmak üzere hak sahibinden kredinin %1’i oranında masraf alınır.
Muhtaçlık şartı kaldırıldı
– Şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı kaldırılarak ödenen maaşa bir alt taban (asgari ücretin net tutarı kadar) getirildi. Böylelikle şehit erbaş ve erlerin anne ve babalarının maaşlarında artış sağlandı.
– Görevin etkisi ve tesiriyle hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne ve babalarına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırılarak aylık alamayan anne ve babalara da aylık bağlanma imkânı sağlandı.
– Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilere sağlanan bakım desteğinin köy korucuları ile sivil vatandaşlara da verilmesi sağlandı. Bu destek asgari ücretin net tutarının iki katına çıkarıldı.
45 yaş sınırı kaldırıldı
– Şehidin 45 yaş altında herhangi bir yakını yoksa 45 yaş üzeri yakınlar da iş imkanlarından faydalanabilecek.
Şehit ailesine memurluk hakkı
– Terör nedeniyle şehit olanların eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi memurluk hakkından yararlanabilecektir. Malul olup da çalışabilir durumda olanların kendilerinin, çalışamayacak durumda olanların ise eş veya çocuklarından birisinin, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisinin memur olmasına imkan tanınacak.
Seçil Selen/Özel Haber
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.