Türkiye’nin en büyük sekizinci şehri olan Gaziantep, sanayi yatırımları ile de göz dolduruyor. Sınırları içinde bir serbest bölge ile beş organize sanayi bölgesi (OSB) bulunan ve bu OSB’lerdeki 950 fabrikada 130 bin kişinin istihdam edildiği Gaziantep, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere 17 milyonluk nüfusa 4 saatte ulaşabilme mesafesinde bulunuyor.
Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesi esnasında herkesin bu pazarlara erişmek için birbiri ile rekabet edeceğini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, özellikle yabancı yatırımcılar için Gaziantep’in çok önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Dünya Bankası İş Yapma Raporu’na göre Gaziantep’te ortalama 6,5 günde şirket kurulabildiğine dikkat çeken Şahin, Gaziantep’in sunduğu fırsatları basın mensuplarıyla bir araya geldiği akşam yemeğinde açıkladı. Şahin, “Şehrimizde yabancı firmaların kolaylıkla üretim ve ticaret yapabilmesini sağlayacak uluslararası düzenlemeler geçerli. Şehrimizde güçlü ticaret altyapısı ve rekabetçi yatırım koşulları mevcut. Bin 300’ü aşkın yabancı şirket şehrimizde faaliyet gösteriyor. Ben herkesi özellikle yabancı yatırımcıları davet ediyorum. Şehrimizin nüfusu iki milyon, ancak Gaziantep’te yerleşik bir firma 17 milyonluk bir pazara çok kısa zamanda ulaşabiliyor. Eminim ki Gaziantep’e gelen yatırımcılar, gelecekte en kazançlı çıkacak yatırımcılar olacaktır” diye konuştu.
Dünyanın en rekabetçi 7’nci şehri
Gaziantep’in ihracatını, Türkiye ortalamasının iki katı artırdığını belirten Şahin, “Gaziantep, son 15 yılda her yıl ortalama yüzde 7.1 büyüyen Türkiye’nin en dinamik ve rekabetçi şehri. Gaziantep, Dünya Bankası En Rekabetçi Şehirler Bilgi Bankası Projesi’nde de en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçildi. Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesinin yeraldığı Gaziantep 6,5 milyar doları aşkın yıllık ihracatı ile tek başına 172 ülkeden daha fazla ihracat gerçekleştirmektedir. Uluslararası uçuşların yapıldığı havaalanı, karayolları, demiryolu bağlantıları ve şehiriçi gelişmiş ulaşım sistemleri ile lojistik üs olan Gaziantep’ten tüm dünyaya kolayca ulaşma imkanı var” dedi.
Kentsel dönüşümde öncü olacak
“Gaziantep hikayesi olan bir şehir. Bu hikayeyi doğru okumak ve Gaziantep’i doğru anlamak lazım” diyen Şahin, kendilerinin de bu hikayeyi doğru anlatmak mecburiyeti olduklarına dikkat çekti. Gaziantep’in yeniden dirilmekte olan tarihi İpek Yolu güzergahında olduğunu belirten Şahin, “Gaziantep’in geleceğini tasarlarken kendi kültür kodları üzerinden bunu yapmalıydık. Biz de bunun için kollarımızı sıvadık ve Gaziantep’te kentsel dönüşümü başlattık. Tarihe ışık tutan şehrimizin geleceğe de ışık tutmasını ve kentsel dönüşümde de öncü olmasını istiyoruz. Bu nedenle yapacağımız kentsel dönüşüm projeleri ile herkese örnek olmak amacındayız. İlk olarak İstasyon Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu bölgemizdeki bütün işyerlerini daha uygun bir yere taşıyacağız. Ve bu bölgede hayata geçireceğimiz proje ile şehrimize son derece modern yapılar kazandıracağız. Gerek oturma ve gerekse işyeri ve büro olarak Gaziantep’e yakışır yapılar inşa edeceğiz. Bu bölgedeki tarihi yapıları da gastronomi atölyeleri olarak değerlendireceğiz. Bu alanın turizm fonksiyonlarını da ortaya çıkartacağız. Bu bölge diğer tarihi mekanlara ve şehrin alışveriş merkezine de çok yakın olacak. Bu projemizde çok iddialıyız. İnanıyoruz ki; herkes için bir ‘cazibe merkezi’ oluşturacağız. Başta yabancılar olmak üzere Gaziantep’e gelmek isteyen herkese de kapımız açık olacak” dedi.
MIPIM fuarında boy gösterecek
Kentsel dönüşümde çok iddialı olan Gaziantep, gayrimenkul konusunda dünyanın en büyük fuarında da boy göstermek için kolları sıvadı. Gaziantep, her yıl mart ayında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen ve 24 bine yakın gayrimenkul profesyoneli ile dünyadaki bütün büyük oyuncuların yer aldığı MIPIM Fuarı’na bu yıl ilk kez katılma kararı aldı. Şahin, MIPIM Fuarı’na katılma gerekçelerini şöyle açıkladı: Gaziantep olarak özellikle kentsel dönüşüm projeleri ile adımızdan söz ettirmek istiyoruz. Biz şehrimizi sadece kendimiz için değil, dünyadaki herkes için yaşanılır kılma noktasında çalışıyoruz. Bu nedenle dünyanın en büyük gayrimenkul fuarına katılmak bizim için kaçınılmazdı. Hem dünyadaki trendleri görüp şehrimizi ona göre planlamak, hem de şehrimizi tanıtıp dünyadaki dev oyuncuları davet etmek istedik.
Gastronomi başkenti
Gaziantep’i tanıyanların, “Sadece yemeklerinden dolayı bile AB’ye hiçbir koşulsuz, direkt girmesi gerekir” dediğini belirten Şahin, “Antik şehirleri, restore edilen tarihi eserleri, tematik müzeleri, gelişmiş hizmet altyapısı ve lezzetli yemekleri ile Gaziantep, 2017 yılında 1,5 milyon turisti ağırlayan destinasyon merkezidir. Üyesi olduğu UNESCO Creative Cities Network ile şehrin gastronomik zenginliği tescillenmiştir” dedi. Bölgenin sağlık üssü konumundaki Gaziantep’in, her gelir düzeyine hitap eden yaşam alanları, modern eğitim tesisleri, şehir yaşamının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sosyal imkanları ile güvenli ve huzurlu bir şehir olduğunu belirten Şahin, Gaziantep’in coğrafi konumu sayesinde 2.640 saat/yıllık toplam güneşlenme süresi ile önemli ölçüde güneş enerjisi potansiyeli taşıdığına dikkat çekti. Gaziantep’teki 3 üniversitede 60 bine yakın öğrencinin öğrenim gördüğünü de kaydeden Şahin, “Üniversite-sanayi işbirliğinin sağlandığı iki Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan veya kendi bünyesinde Ar-Ge merkezi kuran firmalar, devlet tarafından sağlanan özel teşviklerinden yararlanmaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.
Rakamlarla Gaziantep
– Türkiye’nin en büyük 8’inci şehri.
– 1 Serbest Bölge, 5 Organize Sanayi Bölgesi var.
– Dünya Bankası İş Yapma Raporu’na göre Gaziantep’te ortalama 6,5 günde şirket kurulabiliyor.
– Gaziantep’te 1.300’u aşkın yabancı firma faaliyet gösteriyor.
– 17 milyonluk pazara 4 saatlik uçuş mesafesinde.
– Dünyanın en rekabetçi 7’nci şehri.
– Son 15 yılda her yıl ortalama yüzde 7,1 büyüdü.
– Nüfusunun yüzde 73’ü çalışma yaşındadır.
– 6,5 milyar doları aşkın ihracat ile tek başına 172 ülkeden daha fazla ihracat yapıyor.
– Şehirdeki 3 üniversitede 60 bine yakın öğrenci okuyor.
– 2017 yılında 1,5 milyon turist ağırladı.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.