Parsel bazında yenilenme şehirlerde yoğunluğu artırıyor

Ülkemizde yapılan son tespitlere göre 20 milyon konut stokunun yaklaşık 6 milyonunun risk altında ve yenilenmeyi bekliyor. 1999 yılında yaşanan deprem sonrasında gündeme gelen kentsel dönüşüm yasası ile konutlarda yenilenme farklı projelerde hayat bulsa da şehirler için uzun vadede dönüşüm projelerin istikrarlı ve planlı olması gerekiyor.

Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım çıkarılan yasanın yenilenmenin önündeki engelleri önemli ölçüde kaldırdığını ama uzun vadede ülkeye katkı sağlaması için yeni çözümlere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Yıldırım; “Öncelikle büyük şehirlerde büyük ölçekli planlar yapılarak dönüşümün bu yönde ilerlemesi sağlanmalıdır. Parsel bazında yapılan dönüşümlerde karşılaşılan sorunlar daha da ağırlaştıracaktır. Altyapı sorununu çözmeden binaları yenilemek bir deprem anında can kayıplarımızı azaltabilir. Ancak şehirlerin can çekişmesi de hızlı olacaktır’ dedi.

Evlerimizden çıktığımız anda trafikle yüz yüze kalacağız

Parsel bazında yenilenmenin şehir hayatını zorlaştıracağına değinen Yıldırım sözlerine, “Şehirlerin yol, su, elektrik, yeşil alan gibi sosyal donatılarına ilave yükler getireceğini düşünürsek mecbur olmayan bölgeler dışında mutlak suretle Ada bazında çalışmalar yapmamız gerekiyor. Parsel bazında yapılacak yenilenmenin ardından artan konut sayısıyla yeni yollar, yeni alanlar açma gerekliliği ortaya çıkacaktır. Şehirlerimizin sorunları böyle giderse daha da artacak ve insanlar evlerinden çıktıkları an trafikle karşı karşıya kalacaktır” diye devam etti.

Gelir paylaşımı projeleri çözüm olabilir

Yıldırım Yapı Grubu, yaklaşık yarım asırlık birikimiyle 2006’dan bu yana Şişli-Bomonti bölgesinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında mülkiyet sorunlarını çözerek halka destek oluyor. Yıldırım, bürokrasiyle uzun yıllar süren kentsel dönüşümü hızlandırmak için şunları söylüyor; “Kentsel dönüşüm projeleri merkezlerde yeni alanlar yaratsa da bu projelerde çok ağır ilerlemektedir. Belediyeler veya bakanlık hazırlanacak planlarla insanların ihtiyaçları yönünde daha hassas davranmalıdır. Şehir merkezlerinde veya şehrin önemli yerlerinde yaptırılan gelir paylaşımı projelerinde kamuya ait getirinin yine bu dönüşüm projelerinin önündeki engellerin çözümünde kullanılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

1972 yılından bu yana inşaat sektörüne hizmet veren Yıldırım Yapı Grubu, bugüne kadar dönüşüm projelerinde 400 daireyi hak sahiplerine teslim etti. Yıldırım Yapı Grubu, 2017’nin ikinci yarısına kadar toplam 550 dairenin dönüşümünü tamamlayıp bin 600 dairelik yeni bir dönüşüm projesine başlamayı planlıyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıDeprem testi yaptırmayana hapis cezası
    Sonraki yazıCizre’de yıkım mahkemelik
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın