Enerji tasarrufunu teşvik etmek için atılan adımlara ısı yalıtımı için yapılan harcamalar da dahil oldu. İşletmeler bir defaya mahsus olmak üzere, binalarında yaptıracakları yalıtımları, amortisman yöntemiyle yıllara yayarak değil, tek seferde gider gösterebilecek. Kira geliri elde edenler de aynı yöntemi uygulayabilecek. Ayrıca ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunu sağlama amacıyla düzenlenen sözleşme, taahhütname gibi belgeler damga vergisine tabi olmayacak.
Gelirler İdaresi Strateji Geliştirme Eski Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin çıkardığı Atatürk Organize Dergisi'nde ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunu anlattı. Nazmi Karyağdı; "Eğer ticari işletmenize ait bir gayrimenkulün ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamaları varsa bunu, tutarı ne olursa olsun 9 Ağustos 2016 tarihinden itibaren tek seferde doğrudan gider olarak yazabilirsiniz. Eğer kira geliri elde ettiğiniz bir gayrimenkulde ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu harcamanız varsa bunu da 7 Eylül 2016 tarihinden itibaren bir defada gider gösterebilirsiniz. Ancak bunun için götürü gider usulünü değil gerçek gider usulünü seçmiş olmanız gerekiyor. Konuyla ilgili yürürlükte 6728 ve 6745 sayılı iki yasa var" şeklinde konuştu.
Bu düzenlemeler kapsamında vergi mükellefleri ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu için yaptıkları 900 lirayı aşan harcamaları amortisman yolu yerine tek seferde gider gösterebiliyor. Ayrıca 9 Ağustos 2016 tarihinden bu yana sözleşme, taahhütname gibi vergiye tabi kağıtlardan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunu sağlama konusunda düzenlenenler damga vergisinden muaf tutuluyor.
Timur TARLIĞ/ İZMİR (DHA)
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.