Ülkemizin farklı yerlerinde yaşanan ve ülkeyi derinden etkileyen yangın felaketlerinin yaralarını sarmayı planlayan ‘Bir Destek, Bir Yuva’ projesi, yangınların sönmesiyle beraber her canlının yeniden yuvasına kavuşması, acıların paylaşılması amacıyla çalışmalar yapacak. Çıkan yangınlarda kısmen veya tamamen hasar gören konutlar; ahır, sera, çiftlik, gibi üretim alanları; sanat merkezi, okul gibi ortak kullanım alanları onarılacak ve yeniden hayata geçirilmiş olacak. Hayata geçirilecek olan projede ilk olarak valiliklerin ve ilgili bakanlıkların yönlendirmesiyle; www.afetharitasi.org adlı sitede yangın söndürme ve hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olan bölge ve köylerden başlayacak ve diğer afet alanları da dahil edilmiş olacak
‘Bir Destek, Bir Yuva’ projesine katılmak isteyenler www.birdestekbiryuva.com adresi üzerinden destek vererek, yangından etkilenenlerin yeniden yaşam alanlarının veya geçim kaynaklarının tesis edilmesine maddi katkı sağlayabiliyor. Kurumlar da maddi destek verebiliyor veya ihtiyaçların üretimi amacoyla malzeme ve ürün desteği sağlıyor.
Nef Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Toplumun bilincini ve gücünü birleştirecek Bir Destek Bir Yuva projesini hayata geçirebilmek için İhtiyaç Haritası ile afetin ilk günlerinden bu yana organize olduk. Devletin tüm organları ve vatandaşlar sahada seferber olmuş durumda. 7’sinden 70’ine herkes bu felaketin önüne geçebilmek için çaba sarf ediyor. Biz de ilgili kamu organlarının, bakanlıkların, AFAD’ın alan yönlendirmesiyle bu projeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Hepimiz duygusal olarak çok etkilendik ama fiziksel olarak yangından zarar gören tüm insanların ve canlılarımızın yaralarına merhem olmak istiyoruz. Birbirimize dal olmanın, bir arada tutunabilmenin önemini biliyoruz. Ormanlar tüm farklılıklarıyla bir arada olmanın dayanışmanın ve kardeşliğin doğadaki en büyük örneğidir. Hepimiz çok üzülüyoruz ama ormanın bize hatırlatması gereken dayanışma ve kardeşlik bilinciyle bu felaketi hep birlikte aşacağız. Umuyoruz başlattığımız bu çalışmayla büyük ve küçük demeden tüm yardımlarla el birliğiyle bu yaraları saracağız.” şeklinde konuştu.
Meydana gelen yangınlarda söndürme ve acil kurtarma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Erden Timur, “İlgili kamu kuruluşlarının tespitleri ve sahadaki arkadaşların gözlemlerine göre çok sayıda hasar gören yapı var. Kırsal ve köy alanları başta olmak üzere pek çok köylü, üretici bu afetin doğal bir sonucu olarak geçim kaynaklarını kaybetti. Akut ihtiyaçlar (yemek, geçici barınma, sağlık, kıyafet.. vb) başta kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, yerel kuruluşlar, Türk halkının yüce gönlü ve duyarlılığıyla hızlıca karşılanıyor. Bu süreçte en önemli ihtiyaç, evini, yurdunu kaybeden insanların ve hayvanların barınma imkanlarını yeniden tesis etmek ve ilgili geçim kaynaklarını yeniden oluşturmalarına destek olmak” dedi.
İhtiyaç Haritası Kurucuları arasında yer alan Mert Fırat da konuyla ilgili oalrak, “Binlerce insanımız, yurttaşımız bu felaketlerde maalesef ki evini, işini, aşını, okulunu, hayvanlarını, geçim kaynaklarını ve birikimlerini kaybetti. Bu yangınlar sönse bile, acımızın kolay kolay dinmeyeceğinin farkındayız. İhtiyaç Haritası ve NEF Vakfı olarak, her canlının yuvasına yeniden kavuşması gerektiğine inanıyor ve bunu yaşayan herkesin acısını bir nebze dindirmeye çalışıyoruz. İhtiyaç Haritası olarak ‘Bir Destek Bir Yuva’ kapsamında köyleri eski haline getireceğiz, geçim kaynakları yaratmak için seraları yeniden kuracağız, ahırları yeniden inşa edeceğiz, yuvasını kaybeden her canlının yuvasına yeniden kavuşmasını sağlayacağız. Başlattığımız projeye herkes katılarak, bu hayatların yeniden filizlenebilmesi için destek olabilir.” dedi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.