Milli Görüşün efsanevi lideri Necmettin Erbakan, ölümünün 6. yılında etkinliklerle anılacak. Ancak bu anma ilginç bir katılımla gerçekleşecek.
Ankara’daki anmaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılıyor. Bu ilginç katılım tartışmaları da beraberinde getirecek. Anma saat 19.30’da olacak.
VEFATININ ALTINCI YILINDA ANILIYOR
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, vefatının 6. yılında etkinliklerle anılacak. Yarın düzenlenecek anma programına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak.
ETKİNLİĞİ SAADET PARTİSİ DÜZENLİYOR
Saadet Partisi, 27 Şubat 2011’de vefat eden eski Başbakan Necmettin Erbakan için anma programı düzenleyecek. Bu kapsamda yarın, Meyra Palace Otel’de, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun da katılacağı “İlim, Fikir, Devlet ve Dava Adamı Prof.
Dr. Necmettin Erbakan’ı Anma Programı” gerçekleştirilecek.
KILIÇDAROĞLU DA KATILACAK
Öte yandan, CHP Basın Birimi’nden gönderilen Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yarınki programı içerisinde Erbakan’ı anma etkinliği de yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun gün boyu İstanbul’da bazı etkinliklerde bulunacağı, akşam saatlerinde de Ankara’ya gelerek, 19.30’da Meyra Palace Otel’de düzenlenecek “İlim, Fikir, Devlet ve Dava Adamı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı Anma Programı’na katılacağı bildirildi.
YOĞUN KATILIM BEKLENİYOR
Programa, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra bazı ülkelerin Ankara büyükelçileri ile yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenlerin, kanaat önderlerinin katılacağı belirtildi.
ERBAKAN’IN SİYASİ HAYATI
1969’da Adalet Partisi’nden (AP) milletvekili aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından veto edildiği için Konya’dan bağımsız aday oldu ve iki milletvekili seçtirecek oy alarak milletvekili seçildi. 17 Ocak 1970’te 17 arkadaşıyla Milli Nizam Partisi’ni (MNP) kurdu. Ancak parti 12 Mart 1971 Askeri Müdahalesi’nden kısa süre sonra, “laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü” iddiasıyla açılan dava sonunda 20 mayıs 1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı; yöneticileri hakkında ise ceza davası açılmadı. Erbakan, MNP’nin kapatılmasından sonra İsviçre’ye gitti ve bir süre orada kaldı. 1973 Genel Seçimlerinden önce, Türkiye’ye döndü. Türkiye’ye dönüşüyle ilgili olarak Süleyman Demirel’in liderliğindeki Adalet Partisi’nin oylarını bölmek amacıyla Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ile Orgeneral Turgut Sunalp tarafından ikna edilerek Türkiye’ye döndüğü iddia edildi. 11 Ekim 1972’de MNP kadrolarıyla Milli Selamet Partisi’ni (MSP) kurdu. 14 Ekim 1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi yüzde 12 oy oranıyla 48 milletvekilliği kazandı. Seçimlerden hemen sonra Bülent Ecevit’in liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi’yle (CHP) ile MSP arasında kurulan koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcısı oldu. Bu dönemde, Kıbrıs Harekâtı’nın yapılmasını savundu. Harekâttan sonra adanın tamamının ele geçirilmesini konusunda Ecevit ile görüş ayrılığına düştü. 17 Eylül 1974’de hükümet dağıldı.
Mart 1975’te Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Cumhuriyetçi Güven Partisi (CGP) arasında kurulan I. Milliyetçi Cephe Hükümeti’inde devlet bakanı ve başbakan yardımcısı oldu. 1977 Genel Seçimleri’inde Milli Selamet Partisi’nin milletvekili sayısı yarı yarıya düşerek 24’e geriledi. Temmuz 1977’de AP, MSP ve MHP koalisyonuyla kurulan II. Milliyetçi Cephe Hükümeti’nde yine devlet bakanı ve başbakan yardımcısı oldu. Adalet Partisi’nin Kasım 1979’da kurduğu azınlık hükümetini dışardan destekledi. 6 Eylül 1980’de partisinin Konya’da düzenlediği Kudüs Mitinginin 12 Eylül Darbesi’nin sebeplerinden birisi olduğu söylenmiştir.
12 Eylül’de bir süre İzmir Uzunada’da gözaltında tutuldu. 15 Ekim 1980’de 21 MSP yöneticisiyle birlikte ‘MSP’yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak’ suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981’de serbest bırakıldı. 1983’te hakkında verilen hüküm Askeri Yargıtay’ca bozulduktan sonra beraat etti.
1982 Anayasası gereğince 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 6 Eylül 1987 halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 11 Ekim 1987’de Refah Partisi genel başkanı seçildi. Refah Partisi’nin Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi’yle (IDP) ittifak kurduğu 1991 seçimlerinde Konya’dan milletvekili seçildi.
Milli Görüş Hareketi’nin tarihindeki en büyük başarıyı elde ettiği 1995 seçimlerinde Refah Partisi, aldığı yüzde 21,37 oy oranı ve kazandığı 158 milletvekili ile birinci parti oldu. Doğru Yol Partisi (DYP) ile Anavatan Partisi (ANAP) arasında kurulan kısa ömürlü koalisyon hükümetinin istifasından sonra DYP ile kurduğu REFAHYOL hükümetinde, 28 Haziran 1996’da başbakan olarak göreve başladı. Koalisyon hükümeti başbakanı olarak görevde olduğu 1996-1997 arası 1 yıllık dönemde Türkiye ekonomisi %7,5 oranında büyümüş ve Türkiye’nin GSMH’si Dünya toplamının binde 11,96’sınden binde 12,37’sine yükselmiştir. Yapılan reformlar arasında, kamu kuruluşları arasında havuz sisteminin kurulması ve gelişmekte olan halkın çoğunluğu Müslüman ülkelerden 8 tanesini biraya getiren D8 oluşumu gösterilebilir.
Laiklik ve Atatürkçülük tartışmaları sonucunda, “post-modern darbe” olarak adlandırılan 28 Şubat Süreci ile Erbakan istifa etmeye zorlansa da bu teşebbüs ilk etapta başarıya ulaşamamıştır (Koalisyon 30 Haziran 1997’ye kadar devam etmiştir). 21 Mayıs 1997 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “yasadışı bazı eylemlerin odağı olmaya başladığı ve bazı üyelerinin laik rejimi hedef alan girişimleri” nedeniyle Refah partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Başsavcı Vural Savaş, dava ile ilgili yaptığı açıklamada partinin “laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini ve ülkeyi giderek bir iç savaş ortamına sürüklediğini” belirtti. Dava devam ederken Erbakan, başbakanlık görevini Tansu Çiller’e devretmek amacıyla 18 Haziran 1997’de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise yeni hükümeti kurma görevini, Doğru Yol Partisi genel başkanı Tansu Çiller’e değil, Mesut Yılmaz’a verdi. 55. Hükûmet (ANASOL-D) Mesut Yılmaz’ın liderliğinde Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Türkiye Partisi koalisyonu ile kuruldu.
Açılan kapatma davası sonunda Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak 1998’de Refah Partisi’nin kapatılmasına ve aralarında Erbakan’ın da olduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesine karar verdi. Refah Partisi’nin kapatılma kararından bir ay önce Milli Görüş çizgisindeki Fazilet Partisi kuruldu, partinin başına önce İsmail Alptekin, ardından da Recai Kutan getirildi. Bu dönemde tarafların aksi yöndeki demeçlerine karşın, Fazilet Partisi’nde Necmettin Erbakan’a yakın olan ve “ak saçlılar” ya da “gelenekçiler” olarak tanımlanan kanat ile Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği kanat olan “yenilikçiler” arasındaki gerilim tırmanmaya başladı.[12] Kanatlar arasındaki çekişmenin artık görünür hale geldiği 14 Mayıs 2000’de yapılan FP 1. Kongresi’nde, yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül 521, Recai Kutan 633 oy aldı. Haziran 2001’de Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi’nin kapatılmasına karar vermesinden sonra kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi bölündü. Erbakan’ın desteklediği Milli Görüş’çü (gelenekçi) kanat Recai Kutan başkanlığında Saadet Partisi’ni (SP) kurarken, “yenilikçiler” ise Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nde örgütlendiler.
Erbakan, “Kayıp Trilyon Davası” olarak bilinen -Refah Partisi’ne 1998 yılı için yapılan yaklaşık 1 trilyon TL’lik hazine yardımının harcanmış gibi gösterilerek devlete iade edilmemesi- davada, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002’de “özel evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkûm edildi. 2002 Genel Seçimleri’nde Konya’dan bağımsız milletvekilliği adaylığı başvurusu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedildi.[14] 5 yıllık siyasi yasağı Şubat 2003’te sona eren Erbakan, 11 Mayıs 2003’te Saadet Partisi Genel Başkanlığına seçildi. 3 Aralık 2003’te hakkındaki mahkûmiyet kararı Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kayıp Trilyon Davası”nda mahkum olan ve mahkumiyet kararları kesinleşen Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve parti organlarındaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan, 30 Ocak 2004’te Saadet Partisi Genel Başkanlığından ve parti üyeliğinden ayrıldı.
Aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelen Erbakan’ın “Kayıp Trilyon Davası” nedeniyle aldığı hapis cezası Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılan değişiklik uyarınca Nisan 2008’de ev hapsine çevrildi. Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun ‘sürekli hastalık’ raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008’de affedildi.[16]
17 Ekim 2010’da tekrar Saadet Partisi’nin tekrar genel başkanlığına seçildi. Sağlık durumu giderek kötüleştiği halde vefat ettiği güne dek kurmaylarıyla parti ve ülke meseleleri hakkında görüşmelerine devam etmiştir.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.