Türkiye’deki nüfus atıştı, değişen yaşam şekilleri ve yabancı yatırımcı talebi nedeniyle konut sektöründe talebin ve işin hiç bitmeyeceğini kaydeden Durbakayım, “Sektöre yeni gelen meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyoruz ama gelip de gitmek yok” dedi. İnşaatçı firmaların inşa ettikleri konutun teslimden sonra da arkasında durması gerektiğini kaydeden Durbakayım, “Bu yüzden sektöre bir girip bir çıkmak bu sektöre zarar veriyor” diye konuştu.
Durbakayım, konuşmasında gayrimenkul sektörünün 2015 performansını değerlendirirken 2016 öngörülerini de dile getirdi. Konuşmasında gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisine sağladığı katkının önemine değinen Nazmi Durbakayım, sektördeki "güven" temasının altını çizdi. Başkan Durbakayım, konut yapımcılarının ve konut alıcılarının banka karnelerinin, son 10 yılın en iyi durumunda olduğunu vurguladı. Sektörün 2016 yılında yeni başarılar elde etmesi için beklentilerini dile getiren Durbakayım, özellikle kentsel dönüşüm konusunda atılması gereken adımlara değindi.
Konuşmasına, 2015 yılındaki 1 milyon 289 bin adetlik rekor satışın 2016 yılı önemli bir işaret olduğunu söyleyerek başlayan Nazmi Durbakayım “2014 ve 2015’te mevcut projelerdeki daireler satıldı. 2016’da ise yeni projelerden satış olacak. Dolayısıyla mevcut ve yeni projelerdeki bu satışlarla birlikte 2016 yılında toplam 1 milyon 400 bin civarında bir satış yapılmasını öngörüyoruz” açıklamasını yaptı. Yabancı satışlarının da 23 bin seviyesine yaklaştığına değinen Nazmi Durbakayım, mütekabiliyet yasasındaki bazı düzeltmelerle birlikte bu rakamın 50 bin seviyelerine kadar çıkabileceğini söyledi.
İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Nazmi Durbakayım “İnşaat sektörü, ülke ekonomisine sağladığı katkılar sonucunda GSMH içindeki payını, son 10 yılın en yüksek seviyesine, yüzde 4,6’ya çıkardı. Ama ülkemizdeki potansiyeli biliyoruz ve bu oranın yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkarmaya kararlıyız” dedi. Sektörün istihdam açısından da ekonomiye katma değer yarattığını söyleyen Durbakayım, 26,8 milyon kişilik istihdam ordusunun içindeki 2 milyon kişinin inşaat sektörü tarafından sağlandığını kaydetti. Durbakayım işgücündeki son 10 yıldaki artışın % 36,7 oranında olduğunu, buna karşın inşaat sektöründeki işgücünün ise 1 milyondan 2 milyona yükselerek yüzde 100’lük bir artış gösterdiğinin altını çizdi.
BAŞARININ ARDINDAKİ GÜÇ; GÜVEN
“Sektörü güvenli liman olarak gören konut alıcıları, kendilerinin de güvenli bir yatırımcı olduklarını ispatladılar” diyen Nazmi Durbakayım sektörde kullanılan tüketici ve üretici kredilerini örnek gösterdi;
“ Son on yılda bankalardan kredi kullanarak yapılan konut alımları 414 milyon liradan 141 milyar liraya yükselerek (340 kat artış), takibe düşen kredi miktarı son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Bankalardan kullanılan 141 milyar liralık kredinin 667 milyon lirası yani binde 5 sorunlu kredi olarak ortaya çıkarken, bu oran diğer sektörlerde 6 katı (yüzde 3 seviyesinde) bulunuyor.
Aynı şekilde konut üreticilerinin banka karne notları son 10 yılın en iyi derecesini alarak başarılı bir yükselişte olduğunu gösterdi. İnşaat firmalarının bankalardan kullandığı nakit kredi miktarı 110,6 milyara ulaşırken, bu rakamın sadece 4,2 milyar lirası (%3,8) sorunlu kredi kaleminde yer almaktadır. Diğer sektörlerde bu oran %2 ila %6 arasındadır.”
Nazmi Durbakayım, konuşmasını tamamlarken sektör olarak beklentilerini “Riskli alan tespitleri için itiraz edilemeyecek bir düzenleme yapılmasını; harç ve vergi muafiyetleri uygulamasını; KDV, imar mevzuatı, mütekabiliyetin gözden geçirilmesini; yabancı yatırımcının müktesep hakkının korunmasını ve vatandaşlık haklarının kalıcı olmasını; konut üreticilerinin yabancılara yaptığı satışların ihracat sayılmasını ve vergi iadesinden faydalanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.