Kredi notunu düşürerek Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' ülke konumundan çıkaran Moody's'in yıkıcı etkisinin konut kredileriyle kredi kartı yapılandırmasında görülmesi bekleniyor.
Sözcü gazetesinin haberine göre, Moody's'in not indirimi Türkiye'yi 3 koldan vuracak. Birinci etki bankaların sendikasyon kredilerinde yaşanacak. İkinci olumsuz etki mega projelerin finansmanında ortaya çıkacak. Üçüncü yük ise Hazine'nin artan faiz giderleriyle karşımıza gelecek.
Faiz Yükü En Az Yarım Puan Artacak
Bankalar uzun vadeli bu kredileri yurtdışından sağladıkları "sendikasyon" kredileriyle finanse ediyor. Türkiye'nin kredi notu düşünce bankaların da notu düşmüş oldu. Çünkü hiçbir şirketin notu ülke notunun üzerinde olamıyor. Bankalar, vadesi dolan kredileri yeni sendikasyon kredisi alarak çeviriyor. Kredi notu düştüğü için sendikasyonları yenilerken daha yüksek faiz ödemek zorunda kalacaklar. Uzmanlar faiz yükünün en az 0.5 ila 1 puan arasında artacağını tahmin ediyor.
Dışarıdan daha yüksek faizle kredi bulan bankalar, bu kaynakları konut kredisi talep eden müşterilerine daha yüksek faizle satmak zorunda kalacak. Hükümet, kredi kartı borçlarını 72 ay vadeli tüketici kredilerine dönüştürerek yapılandırmayı hedefliyordu. Ancak, bankaların sendikasyon kredi maliyetlerinin artması kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faizin yükselmesine neden olacak.
Moody's'in kredi notunu düşürmesi ile Türkiye'yi sadece Fitch 'yatırım yapüabilir' notu ile değerlendiriyor.
Hükümetten sert tepki
KREDİ derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine hükümet cephesinden de sert tepkiler geldi. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesini "tamamen siyasi içerikli bir değerlendirme" olarak niteledi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise "Moodys'in 'Türkiye ekonomisinin darbe girişiminden sonra yaşadığı şok büyük ölçüde kayboldu' açıklamasından üç gün sonra not indirimine gitmesi ancak siyasi bir adım olarak nitelendirilebilir" dedi.
Moody's sürpriz değil piyasalar fiyatlamıştı
GLOBAL Asset Managers, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyenin altına düşürmesinin ardından, Türkiye için "ağırlığı azalt" pozisyonunu korudu. Global Asset Managers (GAM) portföy yöneticisi Paul McNamara, Türkiye'de ters giden bir çok şey olduğunu belirttiği raporunda, Moody's'in kararının sürpriz olmadığını ve 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından Türk varlıkların da büyük oranda fiyatların içerisinde yer aldığını söyledi.
McNamara, gelişmekte olan piyasalar arasında yatırım için en beğendiği ülkelerin Rusya, Hindistan, Brezilya ve Endonezya olduğunu kaydetti.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.