MIPIM’de Türkiye’ye bakanlıktan tam destek

Türkiye, 14-17 Mart 2017 tarihlerinde Fransa Cannes’da gerçekleştirilen MIPIM 2017’nin ilk gününde uluslararası yatırımcıların büyük ilgisiyle karşılaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’de hız kesmeyecek gayrimenkul yatırım çalışmalarına ve barındırdığı fırsatlara dikkat çekerken, MIPIM gibi bir fuarda yer almanın büyük bir özgüven istediğini vurguladı. Türkiye’yi MIPIM’de temsil eden projelerin, dünyanın dört bir yanından gelen projelerin gerisinde olmadığının altını çizen Bakan Özhaseki; “Bundan son derece mutluluk duyuyorum” dedi.
 
90 ülkenin yatırımcısıyla bir araya gelen Türkiye, MIPIM 2017’de her zamankinden daha büyük bir ilgi gördü. 1.800 metrekarelik alanda 250 firma, 6 şehir ve 1 ilçe katılımıyla temsil edilen Türkiye’den Cannes’a toplamda katılımcı sayısı ise 600’e ulaşmış durumda. Türkiye Resmi Açılışı’nın 14 Mart Salı günü, saat 10:00’da gerçekleştirildiği MIPIM’de Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamalarda Türkiye’de hız kesmeyen gayrimenkul yatırımlarının altını çizerek, şöyle konuştu: “Türkiye’yi yakından takip eden herkes Türkiye hakkında geleceğe ümitle bakıyor. 2000’li yılların başı ile kıyaslandığı zaman birçok anlamda müthiş bir ekonomik gelişmişlik örneği görüyoruz. Gayrimenkul sektörü, Türkiye’deki en önemli sektörlerin başında geliyor. Sektör, müthiş bir potansiyele sahip. Ekonominin neredeyse yüzde 25’ine sahip. İnşaat sektörü, gelecekte de Türkiye’de belirleyici sektör olacak. 250’ye yakın sektörü etkileyen gayrimenkul sektörünün hızla desteklenmesi bizim hükümetimizin de aldığı kararlardan birisi.”

Türkiye, Neden Yabancı Yatırımcı için Cazip Bir Ülke?
 
Diğer yandan, Avrupa’nın pek çok bölgesinde konut ihtiyacında durağanlık baş gösterirken, Türkiye’de ise dinamizmin devam ettiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde önümüzdeki 15 yıl içinde en az 6-7 milyon yapıyı dönüştürmeyi planladıklarını açıkladı.
 
MIPIM gibi uluslararası bir gayrimenkul fuarında yer almanın cesaret istediğinin altını çizen Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizi temsil eden kuruluşlar, büyük bir gururla gelmişler, burada standlarını açmışlar. Doğrusu, dünyanın dört bir tarafından gelen grupların projeleriyle kıyaslandığında hiçbiri geride değil. Bundan, son derece mutluluk duyuyorum. Böyle bir ortama gelmek cesaret ister. Böyle bir yerde ürününüzü ortaya koyabilmek, kendinizi anlatabilmek özgüven ister. Bunlara sahipseniz buraya gelebilirsiniz, eğer sahip değilseniz kolay kolay buralara gelemezsiniz.”
 
Bakan Mehmet Özhaseki, “Türkiye, Neden Yabancı Yatırımcı İçin Cazip Bir Ülke” isimli toplantıya katıldı. Yoğun bir katılımın olduğu ve büyük bir ilgi gören toplantıda, Bakan Özhaseki, ayrıca Türkiye gayrimenkul sektöründeki gelişime ve bunun uluslararası yatırımcılar oluşturduğu için fırsatların da altını çizdi.


 
Şehirler, MIPIM’de şov yapıyor
 
MIPIM 2017’de 250 kuruluş ve toplamda 600 kişilik katılımla yer alan Türkiye, şehir katılımıyla da oldukça büyük bir ilgi görüyor.  Adını dünya yatırım ligine yazdırmak isteyen İstanbul başta olmak üzere Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Hatay ve Kocaeli şehirlerinin katıldığı fuarda ayrıca Beyoğlu da yer alıyor. İstanbul, İstanbul Ticaret Odası önderliğinde Londra ve Paris çadırları arasındaki 685 metrekarelik çadırda İki Kıta Bir Şehir temasıyla kentin en prestijli projelerini uluslararası yatırımcıya tanıtılıyor. Antalya ise her biri yaklaşık 1’er milyar dolarlık Kepez – Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm, Kruvaziyer Limanı, Konyaaltı Sahil Yenileme başta olmak üzere pek çok projeyle Büyükşehir Belediyesi tarafından temsil ediliyor. Fuarda yine Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yer alan Kocaeli ise ulaşım projeleri kadar ticari gayrimenkul, konut yatırımları ve turizmi konu alan pek çok projeyle temsil ediliyor. Bunlar içinde İzmit Teleferik, Gebze-Darıca Metrosu, Körfez-Derince-İzmit Kartepe Hafif Raylı Sistem, Mannesmann, İzmit Kent Merkezi, Kanalboyu, Gezbe-Sultanorhan ve Kartepe projeleri dikkat çekenler arasında yer alıyor. Diğer yandan Beyoğlu ise Beyoğlu Belediyesi’nin öncülüğünde 35 firmayı bir araya getiren Beyoğlu Investors Group (BIG) ile uluslararası yatırımcıların karşısına çıkıyor. 47 projeyle temsil edilecek Beyoğlu’nda öne çıkan projeler ise Galataport, Haliçport, Piyalepaşa İstanbul, Taksim 360, Okmeydanı ve Sütlüce-Örnektepe.
 
Mesleki toplum örgütlerindeki katılım iştahı, altı çizilmesi gereken bir diğer gelişme. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve turkishceramics – Seramik Tanıtım Grubu’nun Türkiye’deki sektörel fırsatları anlatacağı fuarda ayrıca, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de Türkiye’deki hız kaybetmeyen yatırımları ve bu çerçevedeki fırsatları uluslararası platforma anlatan kuruluşlar arasında bulunuyor. Diğer yandan, MIPIM 2017’de Türkiye’nin son yıllardaki en önemli prestij projeleri arasında yer alan 3. Havalimanı, bir başka deyişle İGA Havalimanı ve hemen yanındaki Airport City İstanbul da uluslararası yatırımcıya tanıtılıyor.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla Türkiye’nin çok daha etkin bir şekilde anlatıldığı MIPIM’de ayrıca, Türkiye’deki yatırım fırsatları, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve TOKİ Başkanı M. Ergün Turan tarafından da uluslararası yatırımcıya anlatılıyor.  

Türkiye’nin büyük gövde gösterisinde uluslararası yatırımcılarla Türk yatırımcıları bir araya getiren etkinlikler de en önemli rollerden birini üstlenmiş durumda. 14 Mart 2017’de Türkiye Resmi Açılışı’nın yapıldığı MIPIM 2017’de, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul’un tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlerken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açılış konuşmasını yaptığı 'Türkiye Yabancı Yatırımcı İçin Neden Cazip Bir Ülke' toplantısı yapıldı. Büyük bir ilgi gören toplantının moderatörlüğünü Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş’ın yaptığı toplantıda ayrıca Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Cansel Turgut Yazıcı ve Aareal Bank Group Türkiye Genel Müdürü Şenay Azak Matt, uluslararası yatırımcıya Türkiye’nin fırsatlarını anlattılar. Fuarın ilk günü gerçekleştiren ‘Büyük Şehirlerdeki Mega Projeler ve Şehir Kalkınmasına Etkileri Nelerdir’ isimli toplantı ise,  özelikle İstanbul’un 3. Havalimanı’nın yarattığı fırsatlar da paylaşıldı. Toplantıya İstanbul Yeni Havalimanı Şehri Müdürü Ayhan Ökmen’in yanı sıra Arexpo Spa Uluslararası İlişkiler Departmanı’ndan Alberto Mina ve Places for People Group Ürün ve İnovasyon Hizmet Direktörü Alexandra Notay katıldı.

2. ve 3. günler…

Türkiye ile ilgili etkinlikler, MIPIM’in 2. günü olan 15 Mart 2017’de de hız kesmeyecek. Günün ilk etkinliği 10:00’da Türk mimarlığının dünyada da ön plana çıkmaya başlayan gelişiminin anlatılacağı 'Türkiye Mimarlığı Dünya Haritasında' isimli toplantı olacak. Türkiye 12:00’da Esas Gayrimenkul’ün ‘Öğle Yemeği’ ile devam ederken, uluslararası yatırımcıların da yer alacağı bu toplantıda Türkiye’nin gayrimenkul fırsatlarını anlatılacak. 14:00, İstanbul Ticaret Odası’nın yine ulusal ve uluslararası yatırımcıları bir araya getireceği ‘Kokteyl ve Network Etkinliği’nin zamanı olacak. 15:00’da ise dünya çapında iddialı bir tema park olan “Bandırma Tasarım Parkı Yarışması”nın sonuçları açıklanacak. Akşam saatlerinde de ivmesi düşürülmeyen Türkiye’nin gövde gösterisi, bu defa TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin “Akşam Yemeği” ile devam edecek. Fuarın 3. günü olan 16 Mart Perşembe ise İstanbul’un 3. Havalimanı’nın hemen yakınında kurulacak 'İstanbul Airport City Kahvaltısı'na ev sahipliği yapacak.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı1 milyar dolarlık yatırım hamlesi
    Sonraki yazıMIPIM’de ilk gün!
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın