Metro hattı hangi ilçelerin yıldızını parlatacak?

İstanbul’da faaliyete geçmesi yakınlaşan en önemli 10 metro hattı, Bakırköy’den Çekmeköy’e, Kağıthane’den Zeytinburnu’na pek çok lokasyonun ulaşımını kolaylaştırarak konut tercihlerini yeniden şekillendirecek.

Konut sektöründeki durgunluğun faiz, vergi ve markalı konut projelerinde indirim atağı ile aşılması hedeflenirken, bir kısmı bu yıl sonuna kadar, bir kısmı ise 2019 yılında hayata geçirilecek en önemli 10 metro hattı, konuta yatırım tercihlerini önümüzdeki dönemde yeniden şekillendirecek. Yeni metro hatlarının hayata geçirilmesine bağlı olarak özellikle başlangıç ve varış noktalarındaki değerlerin yüzde 5 seviyesinde artmasının beklendiğini belirten Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Teşviklerin konut alımını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Bununla birlikte reel getirilerin düşme eğiliminde olduğu konut sektöründe, alıcılar ‘ileride değer kazanma potansiyeli’ güçlü yerlere daha çok yönelme eğiliminde olacak. Getirileri olumlu yönde etkileyen raylı sistemler ise konut pazarlamasında bir süredir en önde gelen enstrümanların başında geliyor. Metrolar, şimdi faaliyete geçme süreleri yakınlaştıkça, alıcılar tarafından daha yakından izlenecek. Ekonomik parametreleri göz önüne alırsak, yeni metro hatlarının ilçedeki değerlere pozitif etkisi yüzde 5 seviyesinde beklenebilir. Önümüzdeki ayların ve 2019’un konut yatırımlarını yeni raylı sistemler şekillendirecek” değerlendirmesini yaptı.

Hangi metro hatları hangi ilçeleri öne çıkaracak?

1- Kabataş-Kağıthane-Mahmutbey metrosu  

İstanbul’da en yoğun trafiğin görüldüğü arterlerden biri üzerinde hayata geçirilen ve trafiği önemli ölçüde rahatlatması beklenen Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu tamamlandığında Mecidiyeköy’den Kağıthane’ye 5, Beşiktaş’a 5,5, Tekstilkent’e 20,5, Mahmutbey’e 26, Başakşehir’e 35,5, Bağcılar’a 41 ve Sancaktepe’ye 55 dakikada gidilebilecek. Yılsonuna dek açılması beklenen metro ile en olumlu etkilenecek ilçeler, Kağıthane, Beşiktaş ve Mahmutbey… Özellikle Kağıthane ilçesi, Gayrettepe – Kağıthane- Yeni Havalimanı Metro hattı ile ikinci bir avantaja sahip olacak.

2- Bakırköy – Avcılar – Esenyurt – Beylikdüzü – Büyükçekmece Tüyap metrosu

2019 yılında hizmete açılması planlanan Bakırköy Esenyurt metro hattı tamamlandığında iki semt arası yolculuk süresi 37,5 dakikaya inecek. Bakırköy Esenyurt metrosu, Bakırköy İncirli’den başlayacak, Bakırköy Küçükçekmece arasında D-100 karayolu kuzeyindeki yerleşimlerin içerisinden geçecek. Küçükçekmece’den sonra D-100 karayolu koridorunu izleyerek Beylikdüzü’nde yer alan Tüyap Fuar Merkezi’nin önüne gelecek. 2019 sonrası gündemde olacak Esenyurt-Beylikdüzü-Avcılar raylı sistem hattı tamamlandığında ise bu iki semt arası 25 dakikada aşılacak.

3- Şişhane-Seyrantepe metrosu

2019 yılından sonra açılması beklenen Şişhane-Seyrantepe metro hattının durakları, Şişli Etfal, Seyrantepe, Sultan Selim, Galataderesi, Çağlayan, Perpa, Okmeydanı, Piyalepaşa, Kasımpaşa ve Şişhane. İstanbul’un yoğun trafik yaşanan pek çok semtinde durağa sahip olacak metro, bu yoğunluğu büyük ölçüde azaltacak. Özellikle bu metro, son yıllarda iş merkezleriyle de önemli bir lokasyon olan Seyrantepe’ye değer katacak.

4- Zeytinburnu-Kadıköy metro hattı

2019 yılı sonrasında hizmete girmesi planlanan Zeytinburnu-Kadıköy metro hattı ile Zeytinburnu’ndan Kadıköy’e ulaşım yaklaşık olarak 1 saatte sağlanabilecek. Özellikle Zeytinburnu’nu avantajlı hale getirecek metro, Kazlıçeşme’den başlayarak Marmaray ile entegre çalışacak. Topkapı, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Göztepe gibi durakları bulunan metro, 4. Levent aktarmasıyla Hacıosman-Yenikapı metrosuna da bağlanarak Anadolu ve Avrupa yakalarının önemli bölgelerinden geçecek.

5- Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun 2. etabı

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun ikinci etabı olan Ümraniye (Yamanevler) – Çekmeköy bölümü yılsonuna kadar hayata geçirilecek. Metro hattının Sultanbeyli, Taşdelen üzerinden Yenidoğan’a ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na uzatılması hedefleniyor. Çekmeköy metrosu, Yenidoğan ve Taşdelene kadar gidecek. Taşdelen’e kadar giden ilk ve tek hat da bu olacak. Ümraniye-Dudullu-Bostancı hattına 13 istasyonluk yeni bir metro yapılacak ve bu metro 2019’da hizmete girecek. Yeni metro Üsküdar-Sancaktepe metrosuyla Dudullu’da birleştirilecek. Bu gelişmeler Taşdelen’in yanı sıra Çekmeköy, Dudullu ve Bostancı’ya yarayacak.

6- Gayrettepe-Kağıthane-Yeni Havalimanı metrosu

Toplam 9 istasyondan oluşan Gayrettepe – Kağıthane- Yeni Havalimanı metro hattı; Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerine hizmet verecek. Kağıthane Merkez’de entegre olacak metro hattı ile yeni havaalanına 22 dakika, Kemerburgaz’a 47 dakikada ulaşılabilecek. Metro hattının 2019 yılının ilk aylarında açılması planlanıyor.

7- Yenikapı-Halkalı metrosu

Yenikapı-Kirazlı arasında çalışan M1B hattının Halkalı’ya kadar uzatılması için çalışmalar sürüyor. Gelecek yıl hizmete girecek yeni 8 istasyon ile Halkalı ve Bağcılar Kirazlı arası 14, Halkalı-Yenikapı arası ise 39 dakikaya inecek. Halkalı ve Küçükçekmece böylece öne çıkacak.

8- Başakşehir-Kayaşehir metrosu

Başakşehir-Kayaşehir metrosunun da gelecek yıl işletmeye alınması planlanıyor. Yapımı süren diğer metrolarla entegre olacak metro hattında seyahat süresi 10 dakika olarak açıklandı. Metronun durakları ise Onurkent, Şehir Hastanesi, Kayaşehir 15. Bölge ve Kayaşehir Merkez olacak. Ayrıca metronun entegre olduğu hatlardan Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyatköy metrosu üzerinden Kirazlı-Bakırköy (İDO), Mahmutbey-Başakşehir-Esenyurt, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey ve Ataköy-İkitelli metro hatlarına da geçiş sağlanacak. Kayaşehir-Başakşehir metrosunun Kayaşehir Merkez durağında Halkalı-3. Havalimanı metrosu için de aktarma yapılabilecek. Metroların yanı sıra Ekim’de 3. Havalimanı devreye gireceği için en yakın konut alanı Arnavutköy-Başakşehir’in önemi artacak.

9- Gebze-Halkalı banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 63 kilometrelik Gebze-Halkalı banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesini içeren Marmaray hattının da yılsonuna dek açılması bekleniyor. Bu gelişme, Halkalı açısından bir avantaj daha geldiği anlamına geliyor.

10- Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattı uzuyor

Bahçeşehir ve Esenyurt bölgesi, Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattına Ardıçlı ve Esenyurt Meydan olmak üzere 2 istasyon daha eklenmesiyle avantaj kazandı. Mehmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattı durakları; Mahmutbey, Bölge Parkı, Mehmet Akif, Toplu Konut, Tema, Hastane, Tahtakale, Ispartakule, Bahçeşehir, Esenkent, Ardıçlı, Esenyurt Meydan olacak. Bu metro, Ispartakule Bizim Evler 6 projesinin tam onünde. Bu bölgede metrobüs ve metro gibi toplu ulaşım araçlarının hiç biri yer almadığı ve sadece çift katlı otobüslerin belli aralıklarla servis verdiği daha izole bir bölge olmasından ötürü asıl hareketlilik burada yaşanacak. Metro hattı Mehmet Akip İstasyonu’nda Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli metrosu, Mahmutbey İstasyonu’nda ise Otogar-Bağcılar Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyatköy metrosu ile, Temapark istasyonunda ise Halkalı-Arnavutköy-3. Havalimanı metrosuyla entegre olacak. Metro tamamlandığında Mahmutbey’den Esenyurt’a 28, Beşiktaş’a 31,5, Kabataş’a ise 33 dakikada gidilebilecek. Projenin ne zaman hizmete gireceği henüz açıklanmasa da ÇED raporunda hattın 4 yıl sonra açılacağı belirtiliyor.

Yeni havaray ve füniküler hatları ise işte bu bölgelere yarayacak:

Konutta ilçeler için metro hatları kadar 2019’da başlaması planlanan havaray ve füniküler hatlarının da önemli olacağını belirten Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, bu hatları ve etkilediği bölgeleri ise şöyle aktardı:

  • Gayrettepe – Kemerburgaz olarak rotası belirlenen Havaray projesi, özellikle Göktürk büyük değer kazanacak.
  • Benzer şekilde Sefaköy – Başakşehir Havaray hattı büyük önem taşıyor. Sefaköy ve civarında iç kesimlere metro gibi ulaşım olanakları mevcut olmadığı için, yeni havarayın İkitelli Caddesi ve Mehmet Akif Mahallesi üzerine büyük hareket getirmesi bekleniyor.
  • İki yeni füniküler hattı daha var. Bunlardan biri Rumelihisarı’ndan Aşiyana bağlanacak, diğeri de Minyatürk’ten Eyüp’e bağlanacak teleferik hattı. Bunların da tarihi ve köklü bölgelerde eski yapılara değer katması bekleniyor.
  • Daha önce 2019’a kadar tamamlanacağı açıklanan Dolmabahçe-Levazım Tüneli’nin de hizmete girmesiyle 2 nokta arasındaki 70 dakikalık mesafe, 5 dakikaya inecek. Tünel sayesinde Taksim, Kabataş ve Kağıthane yönünden gelen araçlar; Zincirlikuyu, Levent, Etiler ve Ortaköy yönüne kesintisiz bir şekilde ulaşabilecek.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıSiltaş Yapı’dan çevre dostu akıllı proje
    Sonraki yazıKurtköy’de yeni bir yaşam merkezi
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın