Meskenlerin günlük kiralanmasına çözüm çağrısı!

Günlük kayıtdışı kiralamayla ilgili raporunu güncelleyen TÜROB söz konusu raporu Başbakan Binali Yıldırım'a sunarken, İçişleri, Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile İstanbul Valiliği'ne de iletti. TÜROB, turizmde rakip ülkelerin bu tip yerleri kayıt aldığına da işaret etti.

Günlük kayıtdışı kiralamayla ilgili raporunu güncelleyen TÜROB, söz konusu raporu Başbakan Binali Yıldırım a sunarken, İçişleri, Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile İstanbul Valiliği'ne de iletti. Raporda, Fransa. Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip faaliyetlerin devlet otoritelerince özellikle kayıt içine alınarak kontrol altına alındığı kaydedildi.

Kayıtdışı Günlük Kiralamanın Zararları

İstanbul gibi büyükşehirlerde rastlanan günlük kiralamalarda, ev sahipleri mülklerini bazen 2  saati 35 TL, tam günü 55 TL gibi fiyatlarla ve el ilanları yardımıyla tanıtarak kiralama yapıyor.
Bu tip kiralamalar, hem kayıtdışı yapıldığı için kamu ekonomisi nezdinde vergi kaçağına neden oluyor, hem de haksız rekabetten dolayı turizmde gelir kaybı yaratıyor. Turizmdeki gelir kaybından dolayı da yine devlet vergi gelirlerinde düşüş yaşıyor. Maliyetlerin düşüklüğüne bağlı olarak geceleme ücretlerinin otellere kıyasla daha düşük olması nedeniyle, oteller bu faaliyetle rekabet edemeyecek duruma geliyor.

Sosyal Zararları Çok Daha Fazla

Ancak konunun son dönemde mali zararının yanında sosyal zararı da bulunuyor.
Konut dokunulmazlığı gerekçesiyle belediyelerin ve emniyet birimlerinin işlem yapmakta sorun yaşadığı bu evler, özellikle kimlik bildirimi yapılmaması nedeniyle tercih sebebi.
Bu tip yerleri son günlerde terör örgütleri ve kanun dışı kişiler ağırlıklı olarak kullanıyor. Bu nedenle güvenlik için bu evler büyük riskler barındırıyor.
Ayrıca yine sözkonusu mülklerin yabancı ziyaretçilere kiralanması, sağlık, hijyen ve güvenlik açısından da risk taşıyor.

Bu tip evler pek çok olumsuzlukla birlikte anılıyor. Son dönemde yaşanan acı olaylardan bazıları şöyle:

– Özellikle canlı bomba eylemi yapanların genellikle günlük kiralık evlerde kaldığı biliniyor. Ankara'da meydana gelen terörist saldırıda adı geçen üç kişinin de kayıt dışı günlük kiralık evlerde konakladığı ortaya çıktı.

– Geçen yıl yaşanan bir olayda, iki kişi, Beşiktaş'taki bir rezidanstan günlük daire kiralamış ve uyuşturucu kullanmış, şahıslardan biri hayatını kaybetmişti.

-Diğer olayda ise bir genç kızın Esenyurt'ta günlük kiralanan bir evde uyuşturucu partisinde can verdiği anlaşılmıştı.

– 3 ay kadar önce genç bir kız, erkek arkadaşıyla gittiği günlük kiralanan dairede, daireyi kiralayanın cinsel saldırısına maruz kalmış ve 10'ncu kattan atlayarak intihar etmişti.

– Üç kişiyi öldürdüğü iddia edilen Atalay Filiz adlı şahsın günlük kiralık bir evde gizlendiği belirlendi. 
– Kadıköy'de doğum gününü kutlamak için günlük ev kiralayan bir kadın tecavüze uğradı.
– Bu tip evler fuhuş için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor.

-Yakın geçmişte İstanbul'da öldürülen ABD'li Sierra'nın da bu tür bir yerde konaklamış olmasından dolayı emniyet güçleri olayın izini sürmekte güçlük çekmişti.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıGöbel’e Havuzlu Termal Villa projesi ihaleye çıkıyor
    Sonraki yazıDünyanın en büyük havalimanı inşaatından son notlar
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın