Markasız konutta faiz sıkıntısı

Dünya gazetesinin haberinde, bu alanda tedbir gerektiğine dikkat çekilirken, markasız konut üretiminin markalı üretimin birkaç katı olduğu belirtiliyor. Habere göre, 40 bin konut müteahhidinin sadece 200'ü markalı üretim yapıyor. Yeni konut üretiminde markalı payı %10-12 civarında.

Konut kredilerinde faizlerin yüzde 1'in üzerine çıkması ve terör olayları en çok mahalle arasında iş yapan markasız müteahhitleri zorladı. Satış yapamayanların borçlarını kapatmak için ellerindeki daireleri ucuza satmaya başladığı belirtiliyor. 2015'in üçüncü çeyreğinde başlayan satış sorununun bu yılın başında da sürdüğü, sat-yap sistemiyle proje yapan müteahhitlerin satışların azalması nedeniyle başladıkları projeleri tamamlamak için kredi kullanmaya başladıkları aktarılıyor. Ancak bankadaki kredi limitlerini de bitirme noktasına geldiği, bu nedenle 100 bin liralık dairesini 70 bine satıp kendisini kurtarmaya çalışanların olduğu dile getiriliyor. Küçük üreticilerin yüzde 50'nin bu sorunla karşı karşıya kaldığına dikkat çekiliyor.

Sektörde 300 bine yakın müteahhit olduğunu anlatan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, tüm Avrupa’daki sayının ise 20-25 bin olduğunu belirtti. Durbakayım, küçük müteahhitlerin kat karşılığı işlerde inanılmaz oranlar vererek kendilerinin arsa maliyetlerinin yükselmesini neden olduğunu söyledi Durbakayım "Bunun belli bir oranda kalması gerektiğini söyledik. Şimdi inşaat maliyeti belli, satabileceğiniz rakam belli, arsa payı olarak verdikleri yüzdeler, yüzde 80 gibi inanılmaz rakamlara çıktı. Yanlış oran veren bu müteahhitler bu sıkıntıyı çekecekler. Bir yerde de bu işte kalacaklarsa bu işleri bitirmek zorundalar.” Dedi.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, reklam desteği olmadan, bir fırıncı, bir bakkalcı gibi sabahtan akşama kadar işinin başında çalışıp proje yapan küçük müteahhitlerin zor durumda olduğunu söyledi. Tavukçuoğlu "Şu anki faiz oranlarıyla kimse borçlanmak istemiyor. Bunun ivedilikle yüzde 1'in altına gelmesi, daha sonra 0.70-0.60'lar seviyesine çekilmesi lazım" dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİnşaattan kötü haberler geliyor
    Sonraki yazıRusya ve Körfez’de inşaat harcamaları düşüşte
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın