Libya heyeti Türk iş insanlarını ve şirketlerini yeniden ülkede görmek istediğine dikkat çekerek özellikle inşaat, üstyapı, altyapı ve çöp geri dönüşümü konularıa ilişkin yatırım çağrısı yaptı. Türkiye Gazetesi’nden Selçuk Böke’nin haberine göre; Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, geçici Libya hükümetinin başına gelmesinin ardından ikinci Türkiye ziyaretini önceki gün yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Vahdettin Köşkü’nde ağırlanan Dibeybe ve heyetinin ‘Libya’daki Türk iş adamları’ dosyasıyla İstanbul’a geldiği belirtildi.
Heyetler arasında yapılan görüşmede Libya tarafı, Türk iş insanlarını ve şirketlerini tekrar Libya’da görmek istediklerine vurgu yaptı. Libya’nın kalkınması amacıyla Türk şirketlerinin öneminin altı çizilen toplantıda, Türk şirketlerinin inşaat, üstyapı, altyapı ve çöp geri dönüşümü gibi konularda Libya’daki mahallî yönetimlerle ortak olarak çalışmasının tavsiye edildiği ifade edildi.
Yarım kalan projeler gündemde
Yine Libya tarafının, elektrik enerjisi üretiminde ve kullanılmasında Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini belirttikleri aktarıldı. Libya’daki iç savaştan önce ülkede yer alan Türk şirketlerinin yarım kalan projeler ile maddi hasarlarının giderilmesinin de toplantıda gündeme geldiği ifade edildi.
Diğer taraftan Türkiye’nin, Libya’nın yeniden yapılanma sürecinde dinamik ekonomisi ve sektörel tecrübesi yüksek şirketleri ile aktif bir konumda bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, Fransa ve İtalya’ya göre bölge üzerindeki algısının pozitif olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, uzun senelerdir Libya’yı petrol kaynağı olarak gören sömürgeci zihniyetin karşısında Türkiye’yi, hem güçlü tarihsel bağları hem de Libya iç savaşında izlediği kararlı politikaları sebebiyle önemli bir aktör şeklinde işaret ediyor. Ayrıca hâlihazırda İtalyan ve Fransız şirketlerinin yanı sıra Alman şirketlerinin de Libya’da birçok projede olmak amacıyla girişimler yaptığını fakat bu ülkelerin Libya halkı tarafından sömürgeci olarak algılandığı belirtiliyor. Libya’da 10 senelik iç savaş sürecinde bazı şehirler ‘ölü şehir’ olurken bu bölgelere yönelik inşaat, altyapı ve sağlık ihtiyaçları oluştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.