Çağdaş sanatın Türkiye’deki öncülerinden Füsun Onur ile ablası İlhan Onur, doğdukları, büyüdükleri ve hala yaşadıkları Kuzguncuk’taki Hayri Onur Yalısı’nı, Vehbi Koç Vakfı’na bağışladılar.
Çağdaş sanatın Türkiye’deki öncü isimlerinden Füsun Onur ile ablası İlhan Onur, doğup büyüdükleri ve şu anda da yaşadıkları Kuzguncuk’taki Hayri Onur Yalısı’nı, gelecekte müze-ev olarak ziyarete açılması ve içeriğini Arter’in hazırlayacağı misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapması için Vehbi Koç Vakfı’na bağışlamaya karar verdi.
Türkiye’nin kültür sanat yaşamı açısından büyük öneme sahip bağış, daha önce sanatçının Haziran’da Arter’de açılan sergisinin basın toplantısında da açıklandin tanığı olan yalının, şu anda iki kardeşin yaşam alanları olan giriş katı olduğu gibi korunurken, bir üst katının farklı disiplinlerden sanatçılar için bir misafir evine haline getirilmesi hedefleniyor. Füsun Onur’un en alt kattaki atölyesi ise konuk sanatçıların kullanımına açlacak.
Füsun Onur’un 2011’de Arter Koleksiyonu’na eklenen Opus II – Fantasia isimli yerleştirmesi, bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Arter’de sergileniyor. Emre Baykal küratörlüğünde yapılan sergi Haziran’da ziyarete açılırken, Hayri Onur Yalısı’nın Vehbi Koç Vakfı’na bağışlandığı haberi de verilmişti.
Onur kardeşlerin Vehbi Koç Vakfı’na bağışladığı yalının kapısı yaşam, sanat ve tarihin buluştuğu büyülü bir dünyaya açılıyor. İlhan Onur, “Biz bu evde doğduk, çocukluğumuz bu evde geçti, buradan hiç ayrılmadık.” dedi ve şöyle devam etti:
“Füsun sanat okumaya Amerika’ya gittiğinde istese orada kalabilirdi; burada olmak istedi, buraya döndü.”
Sanatçının farklı dönemlere ait kimi eserlerinin de yer aldığı Kuzguncuk’taki bu aileden kalma yalı, Türkiye’nin 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren geçirdiği toplumsal dönüşüme tanıklık eden bir kişisel arşivi de ortaya çıkarıyor.. Hayri Onur Yalısı’nı Vehbi Koç Vakfı’na bağışlama kararı veren Füsun Onur ve ablası İlhan Onur’un hala yaşadıkları giriş kat, kendilerinden sonra olduğu gibi korunacak ve bir müze haline getirilecek. Füsun Onur’un üretiminde başat bir yere sahip olan yalının bir üst katı konuk sanatçılar için yeniden düzenlenecek ve içeriği Arter tarafından hazırlanacak olan misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapacak. Sanatçının atölyesinin yer aldığı en alt kat ise Boğaz’a uzanan terasıyla beraber yine atölye olarak konuk sanatçıların kullanımına açılacak.
Sanatçının Arter’de düzenlenen Aynadan İçeri (2014) başlıklı retrospektif sergisine eşlik eden kitapta, “Düşledikçe ev de sizi düşleyecek.” ifadelerini kullanıyor serginin küratörü Emre Baykal, “Çağırdıkça o da çağıracak, özledikçe özleyecek. Ne denli istenirse o denli isteyecek. Kapısı aralanacak, size doğru açılacak, düşleriniz karışacak.” diyor. Sanatı gündelik hayatla iç içe düşlemeye ilişkin şimdiden bir kapı aralayan Hayri Onur Yalısı’nın, Vehbi Koç Vakfı tarafından kültür sanat hayatımıza kazandırılan sürdürülebilir yapılar arasında yerini alması yolundaki çalışmalar da sürecek.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.