Küçük ev kalıcı konut oldu

tiny-house

Önce pandemi ardından depremle birlikte talebin arttığı tiny house’lar (küçük ev), yükselen konut ve kira fiyatları nedeniyle şimdi de kalıcı konut olarak tercih edilmeye başlandı. Üreticilerin şehir içinde bu küçük evler için istasyonlar sunması, çoğu yazlık bölgede de tiny house köylerinin oluşması tam zamanlı kullanımı kolaylaştırdı. İşte bu yeni akımla ilgili merak edilenler…

Tüm dünyada etkisini gösteren salgın ve doğal afetler sonrasında hem yaşam hem de tatil alışkanlıkları değişiyor. Pandemide kalabalıklardan uzak, izole bir tatil için tercih edilmeye başlanan tiny house’lara (taşınabilir küçük ev) talep, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında güvenli bir yer arayışıyla yeniden artışa geçti. Bu küçük evlere ilginin artmasında yalnızca deprem korkusu da etkili değil. Son dönemde artan fiyatlar nedeniyle konutlara ulaşım zorlaşınca, küçük parsellerde arsa yatırımı yapanlar, bir de tiny house alıyor. Yüksek kira bedelleri de bu evlerde sürekli yaşayanların sayısını her geçen gün artırıyor.

PAZAR BÜYÜYOR

Konutu oluşturan alanları minimalist ölçülerde barındıran, istenilen yerde konaklama özgürlüğü sağlayabilen tiny house akımı 2008’deki mortgage yani emlak krizinin ardından ABD’de başlamıştı. O dönemden itibaren her kesimden insanın ilgisini çeken bu konsept öyle büyüdü ki dünyada tiny house pazarının 2028’de 25.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye de pazarın büyüdüğü ülkelerden. Henüz resmi veri bulunmasa da pazarın ülkemizde 1 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Talep artınca bu alanda üretim yapan firmaların sayısı her geçen gün artarken, üreticilere sipariş yağmaya başladı. Siparişlere yetişmek için kapasitelerde artışa gidiliyor.

KİRALAR ETKİLEDİ

Tiny house markası Vagoon House’un kurucusu Cem Demirer, pazar hakkında bilgiler paylaştı. Tiny house’ların şehirden kaçış evi, yazlık benzeri kullanılmaya başlandığını, deprem sonrasında da talebin arttığını belirten Demirer, şunları söyledi: “Ancak konut ve kira fiyatlarının yükselmesiyle çok ciddi bir talep artışı oldu. Son zamanlarda talebin neredeyse yarısı tam zamanlı yaşam isteği üzerine geliyor. Örneğin kirası 3-4 kat artan bir müşterimiz, tam zamanlı olarak tiny house’da yaşamaya başladı. Üretici olarak biz yer de sağlıyoruz. Örneğin İstanbul Çekmeköy’deki istasyonlarımızda tam zamanlı yaşayanlar var. İstasyonun büyüklüğüne göre tiny house sahipleri 6-8 bin lira arasında bedellerle kalabiliyorlar.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıYenişehir Evleri başvuru şartları
    Sonraki yazıİNDER: Elbirliği ile çalışma süreci başladı