Günden güne yükselen hayat pahalılığı ve artan geçim sıkıntısı, dar gelirli kişilerin konut sahibi olma hayallerini suya düşürdü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı çalışan İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre, ortalama konut kredisinin aylık taksit tutarı 5 bin 884 TL 13 kuruş ile 6 bin 377 TL 92 kuruş arasında değişiklik gösteriyor. Bu ödeme yükü de aylık asgari ücretin 2.08 katı ile 2.25 katına denk oluyor.
İPA tarafından hazırlanan “Konut Sorunu Araştırması: İstanbul’da Mevcut Durum ve Öneriler Raporu”, ev sahibi olmayan alt gelir grubundan haneler açısından konuta erişimi zorlaştıran unsurları gözler önüne serdi.
Araştırmaya göre; yüksek birim maliyetleri, yüksek faiz oranları ve enflasyon nedeniyle oluşan ödeme yükü konut sahibi olamamanın önündeki en büyük engellerden. 1-7 Eylül 2021 tarihleri arasında 647 İstanbullu ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, İstanbulluların yüzde 28’i kiralık evlerde, 62’si ise mülkiyetine sahip olduğu evlerde oturuyor.
Konut sahibi ve kiracılardan oluşan katılımcıların yüzde 95.1’i İstanbul’daki genel kira fiyatlarını yüksek olarak nitelendirirken, kirada oturan katılımcıların yüzde 41.4’ünün Kovid-19 pandemisiyle başlayan süreçte kirasını ödeyemediği veya aksattığı belirlendi. Son 1 senede konutunu değiştirenler hariç bırakıldığında İstanbul’da ortalama kira bin 541 Türk Lirası’yken, bu süreçte ev kiralayanların ortalama kirasının yüzde 66 yükselişle 2 bin 561 Türk Lirası’na ulaştığı kaydedildi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK’in gerçek enflasyon rakamlarını milletten gizlediğini gözler önüne serdi. İstanbul’da yaşam maliyeti bir yılda yüzde 50.18 arttı” ifadelerini kullandı.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.