Konut ilanlarında yeni uygulama başladı!

 

Konut ilanlarıyla ilgili yeni uygulama 1 Ocak itibarıyla resmen başladı. Buna göre kiralık ilan girecek olanlar için yetki doğrulaması istenecek. Peki sistem nasıl işleyecek? Düzenleme eski ilanları da kapsıyor mu? Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Cezası 100 bin TL’den başlıyor” diyerek süreci tek tek anlattı. İşte detaylar…

Kiralık ilanlar için yetki doğrulama uygulaması 1 Ocak itibarıyla hayata geçti. Peki Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) nedir? Yeni dönemde ilan doğrulaması nasıl yapılacak? Düzenleme mevcutta yayında olan eski ilanları da kapsıyor mu? Satılık konut ilanı vermek için de yetki doğrulaması istenecek mi?

İLAN DÜZENLEMESİ İLE AMAÇLANAN NE?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “1 Ocak itibarıyla elektronik ilan doğrulama sisteminin uygulanması kiralık taşınmazlarında başladı.

Sahte ilanların önüne geçmek, piyasadaki ilan kirliliğini önlemek, tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için elektronik ilan düzenleme sistemi hazırlandı. 31 Ağustos 2023’te başlatılan uygulamanın ilk fazı ilan veren kişilerin kimliklerinin doğrulamasının yapılması amacıyla 2023 yılı Kasım ayında devreye girdi. İlan veren kişilerin gerçekten kimliklerinin ibrazı ya da kimliklerinin doğrulanması bu çerçevede sağlanmış oldu.

‘SAHTE İLANLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ BİR DÜZENLEME OLDU’

İlan vermek isteyenlerin kimlik doğrulama sonrasında kimlik bilgileri doğrulanmayan ilanlar yayından çıkartılmış oldu. Bu ilan platformlarında yer alan sahte ve yanıltıcı ilanlarla ilgili önemli bir düzenleme oldu.

İKİNCİ AŞAMA 1 OCAK’TA BAŞLADI

Elektronik ilan sisteminin ikinci aşaması da 1 Ocak’ta başladı. Yetki doğrulaması uygulamasıyla gerek konut gerek ticari gayrimenkuller olsun 1 Ocak 2025 itibarıyla ilanlarda yetki doğrulama uygulaması zorunlu olacak.

Peki bu ne demek? Yetki doğrulama uygulaması özellikle girilen ilanın gerçekten karşılığında bir taşınmaz olup olmadığının teyit edilmesi demektir. Hangi gayrimenkul için ilan verildiyse bu gayrimenkulün tespitinin sağlanması demektir.

YETKİLENDİRMEDE İKİNCİ AŞAMA İÇİN SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Bunun sağlanabilmesi için gayrimenkul sahibi elektronik ilan doğrulama sistemine girerek ilan verilmesini istediği gayrimenkulle ilgili yetki belgeli bir emlak işletmesine ilan verme izni tanımlamış olacak.

‘CEZASI 100 BİN TL’DEN BAŞLIYOR’

Eğer bir emlak işletmesi kiralık taşınmaz ilanı girecekse mal sahibinden ilan verme izni almadan taşınmaza ilişkin ilan giremeyecek. Girilmesi durumunda 100 bin TL’den başlayan para cezaları var. Bu hem ilan veren kişiye hem ilan veren platformlara verilen cezalar olarak ortaya çıkıyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKONUTTA KREDİLİ SATIŞLAR SON AYLARDA ÇIKIŞA GEÇTİ
    Sonraki yazıKonut kredisinde yeni dönem başladı! Yürürlüğe girdi