Kırıklarda alçıya son

Kırıklarda alçıya son verecekler… Düzce Üniversitesinde yaklaşık 7 yıldır sürdürülen araştırma sonucu üretilen cihaz, hastanın “alçısız” ve “ameliyatsız” tedaviyle kısa sürede yürüyebilmesine imkan sağlayacak.

Düzce Üniversitesinden bir profesör, bir doktor ve bir fizik öğretmeninden oluşan ekibin uzun süren ve birçok denemenin ardından ürettiği 6 ayaklı mekanizmaya sahip cihaz, kırık noktasına göre değişebilen yön sitemi sayesinde sisteme bağlantılı bir yazılım desteğiyle kırıklarda yanlış kaynamayı engelleyecek. Ameliyatsız bir şekilde kemiğin düzgün kaynaması ve alçı kullanmadan tedavi imkanı sunan cihaz, hastanın iyileşme sürecini kısalttığı gibi alçının verdiği günlük yaşam zorluklarını da ortadan kaldırarak tedavi sürecini rahat bir şekilde atlatmasına imkan verecek.  Hastaneye kırık şikayetiyle gelen hastanın önce röntgenleri çekiliyor. Ardından bu sistem sayesinde cihaz kemiğe tutturulup, bilgisayar yazılımıyla kemik kırığı birleştiriliyor. Böylece alçıya gerek kalmadan kırık sabitlenmiş oluyor. 

7 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’17) altın madalyayla ödüllendirilen buluşun patent başvurusu yapılarak üretim aşamasına geçildi.  Ekip lideri Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İstemi Alp Yücel, ekibiyle uzun süredir ortopedide kullanılan “platin” diye adlandırılan ürünler üzerinde çalıştığını söyledi.  Yücel, yaklaşık 7 yıldır platin ve benzeri ürünler üzerine farklı çalışmalar yaptıklarını ve birkaç farklı denemede bulunduklarını belirterek, “Kırık tedavisinde kullanmak için ürettiğimiz ürünümüzün patent başvurusunu yaparak artık son aşaması olan üretim kısmına kadar ulaştık.” dedi. 

BENZERLERİNDEN FARKLI

Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkut Karaca ise ürettikleri cihazın benzerlerinden farkının, geliştirdikleri bir yazılım vasıtasıyla çalışması olduğunu vurguladı. Cihazın çift taraflı bağlantı ile kemiklere ameliyatsız şekilde monte edilip kemiğin düzeltilmesini sağladığını aktaran Karaca, “Dışarıdan müdahale ederek hastanın kırık olan kemiğine nasıl müdahale edeceğimize karar verip daha sonra yazılım ile koordine ediyoruz. Ürünün biyomekanik ve kadavra çalışmaları tamamlanmış durumda.” diye konuştu. 

KULLANIM BASİT VE ETKİLİ

Karaca, cihazın kullanımının ise gayet basit olduğunu anlattı. Acil servise gelen hastaya kırık teşhisi koyduklarında kırığın şeklini inceleyip sistematik yazılımla ameliyatsız bir şekilde cihazı yerleştirdiklerini dile getiren Karaca, “Ameliyatlarda kas ve sinir riskini azaltmış oluyoruz. Ameliyat sonrası enfeksiyonu engellemiş olurken aynı zamanda kırık bölgesindeki cilt bozulmasını engelliyoruz. Hem daha biyolojik iyileşme sağlıyor hem de hızlı müdahale şansımız ve hızlı iyileşme sağlıyor.” ifadelerini kullandı. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKanserle ilgili doğru bilinen yanlışlar
    Sonraki yazıBahar KAOH ve astım hastalarını daha çok etkiliyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın