Ev satış fiyatlarında ve kira tutarlarında görülen fahiş artışlara tepkiler geliyor. Yeni projelerin başlamasıyla fiyatların normale döneceğini belirten emlakçılar, kiracılara ise “Ev sahibinin enflasyon oranı üzerinde zam yapma hakkı yok” uyarısında bulunuyor.
Ev fiyatlarında yaşanan hızlı artışlarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Yeni Akit Gazetesi’nden Buğra Kardan’ın haberine göre; Fiyatların rekora koşması stok sorunuyla bağdaştırılıyor. Kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi ve yeni inşaat projelerine start verilmesiyle bu problemin çözüleceği belirtiliyor. Ev kiralarının da uçuşa geçtiğine dikkat çekiliyor. Gayrimenkul danışmanları, kiralara fahiş oranda zam yapılamayacağına vurgu yapılıyor. Zam oranının makul seviyede yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Kanun belli
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Nizamettin Aşa, Türk Borçlar Kanunu’na (TBK) göre kira artış oranının 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE)aşamayacağının altını çizdi. Aşa, TÜFE’nin üzerinde zam isteyenlerin kanuna aykırı davrandıklarını belirtti. Aşa, kiracılara “Öyle yüzde 100, yüzde 200, yüzde 300 zam olmaz. Size teklif edilen zam oranı, enflasyonu aşamaz. Kanun belli, ev sahibinin böyle bir hakkı yok. Ayrıca ev sahibinin önerdiği fahiş artış oranını düşünüp taşınmadan kabul etmeniz ve yanlışlıkla ödemeniz halinde geri adım atabilirsiniz. Enflasyonun üzerinde olan meblağın tarafınıza iade edilmesini isteyebilirsiniz” tavsiyesini verdi. Kira bedeli veya zam konusunda anlaşmaya varamayan mal sahibi ile kiracının mahkemeye başvurabileceğine vurgu yapan Aşa, “TBK çerçevesinde taraflar karşı karşıya gelip iddialarını ortaya atarlar. İddiaları ele alan hakim de dava konusu dairenin ya da iş yerinin rayiç bedelini belirler, sorun da çözülür” açıklamasında bulundu.
Yaşananlar ortada
Kiralardaki zamlara ilişkin tepkilerin gün geçtikçe çoğaldığını dile getiren Aşa, şunları kaydetti: “Kulağımıza pek çok şikâyet geliyor. Ama yaşananlar ortada. Pandemiden ötürü memleketlerine veya yazlıklarına giden aileler büyük şehirlere dönüyorlar. Üniversiteliler de İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollere akın ediyorlar. Yabancılar da ev kiralamak için yarışıyorlar. Talebe yetişilemiyor. Bu yüzden kiralar cep yakıyor. İnşallah, kentsel dönüşümün tamamlanması ve yeni inşaat projelerinin başlamasıyla talebe yanıt verilecek. Tablo tersine dönecek dönmesine ama hemen değil. Öyle anlaşılıyor ki yıl sonuna kadar fiyatlar yüksek seyredecek. Seneye de yatay bir eğilimle karşı karşıya kalınacak.”
Fiyatlar aldı başını gidiyor
Kira fiyatlarının bölgelere göre değişiklik gösterdiğine vurgu yapan Aşa, şöyle konuştu: “Anadolu Yakası’nda Bostancı ve Suadiye’de yüzde 60-70’i geçen artış var. 1 artı 1 ve 2 artı 1 fiyatları 4-5 bin lirayı buluyor. 3 artı 1 evler aldı başını gidiyor. Bunlar 8-9-10 bin liradan kiracı buluyor. Avrupa Yakası’nda da Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Avcılar’da ibre yukarı yönlü. Diğer yandan iki bölgede kentsel dönüşüme gidiliyor. Yani 50 bine yakın hane halkı, ev arıyor. Doğal olarak talep diğer bölgelere kaydı, oralarda fiyatlar yükseldi.”
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.