Kentsel dönüşüme mağdur olmayın


Destek olunmalı

Panelin açılışında konuşan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, kentsel dönüşüm ve riskli yapı süreçlerinin vatandaşların barınma hakkıyla direkt ilgili olduğu kin önemli bir konu olduğuna işaret ederek. "Bu konuda Adana`da mağduriyetlerin yaşanmaması için vatandaşa destek olmak bizim için kamusal bir görevdir" dedi.

En çok riskli bina Seyhan'da

Seyhan Belediye Başkam Zeydan Karalar en çok kentsel dönüsümde riskli binaya sahip ilçenin Seyhan olduğunu belirterek. "Biz, riskli binaları yem yasam alanlarına yerinde dönüştürerek, yaşamı kolaylaştıran, içerisinde her türlü sosyal donatıyı barındıran kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz" dedi.

Seyhan Belediyesi Yasar Kemal Kültür Merkezi`ndeki panelde, kentsel dönüşüm sürecinde riski bina tespiti ve sorunlarına İlişkin detaylı değerlendirmeler yapıldı.

Önemli olan kentin geleceği

İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Adana Şubesi, "Kentsel Donuşum Sürecinde Riskli Yapı Tespiti ve Sorunları` konulu panel düzenledi. Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi`ndeki panelde, kentsel donuşum surecinde riskli bina tespiti ve sorunlarına ilişkin detaylı değerlendirmeler yapıldı Panelin açılışında konuşan IMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, kentsel donuşum ve riskli yapı süreçlerinin vatandaşların barınma hakkıyla direkt ilgili olduğu için önemli bir konu olduğuna işaret etti. IMO Adana Şubesi olarak konuyu detaylarıyla Adana özelinde komisyon çalışmalarıyla irdelediklerini vurgulayan Biçer, "Bu konuda Adana`da mağduriyetlerin yaşanmaması için vatandaşa destek olmak bizim için kamusal bir görevdir. Vatandaşlarımız odamızdan istedikleri zaman bilgi alabilirler "dedi.

Plansız bir tablo 

İMO Yönetim Kutulu ikinci Başkanı Şükrü Erdem ise, yılların plansız uygulamalarıyla iyice pekişen olumsuz bir tablo olduğunu söyledi. Konutların güvenli ve sağlıklı olmaktan, kentlerin ise yaşanabilir olmaktan uzak olduğuna işaret eden Erdem "Kentlilik bilincinin yeterince gelişmiş olmamasından başlayarak, ulaşım, yeşil alan, sosyal donatı alanları altyapı ve benzeri konulardan oluşan geniş yelpazeye yayılmış sorunlarımız bulunmaktadır. Odamız insanı sosyal çevresinden uzaklaştıran projelere karşı çıkmaktadır" diye konuştu.

"Yapılaşma mühendislik desteği almadan gerçekleşiyor"

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da en çok kentsel dönüşümde riskli binaya sahip ilçenin Seyhan olduğunu söyledi. Seyhan`ın sadece Adana`nın değil Türkiye`nin kentsel donuşum. riskli bina ve ima t açısından en sorunlu ilçesi olduğuna işaret eden Katalar. "Yapılaşma mühendislik desteği almadan gerçekleşiyor. Biz. riskli binaları yeni yaşam alanlarına dönüştürerek, yaşamı kolaylaştıran, içerisinde her turlu sosyal donatıyı barındıran kentsel donuşum yapmak istiyoruz`" dedi.

"YENİ İMAR ALANLARI AÇMAYACAĞIZ"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise bina yapılırken yönetmeliğe uymanın önemli olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşümün yoğunluğu artırarak yapıldığı zaman rantsal dönüşüm olacağını söyleyen Sözlü. "Portakal bahçesine ya da düz bu araziye bina yapılarak kentsel dönüşüm olmaz. Kentsel dönüşümün ruhunu anlayarak, popülizme kaçmadan kentsel yenileme yapılmalı. Biz. Adana`da yeni imar alanları açmayacağız. Yeni ham alanlarda imara açılan yerlerde üst yoğunluk 1 2 olarak tespit edilmelidir" dedi. Konuşmaların ardından moderatörlüğünü İnşaat Mühendisi ve İMO Adana Şubesi Kentsel Donuşum Komisyonu Başkanı Mustafa Çampınar`ın yaptığı Kentsel Dönüşüm Surecinde Riskli Yapı Tespiti ve Sorunları` paneline geçildi Panel konuşmacısı İMO İstanbul Şube Başkam Cemal Gökçe "Konut, herkesin kimliğini belirleyen kişisel bir mekan ve alandır" dedi Gökçe, konuta ilişkin aşın bir şekilde teknoloji leşmiş bir yaklaşımın, aşırı bir konut üretimini ortaya çıkardığı gibi konutu tam bir tüketim nesnesine dönüştürdüğünü ifade etti.

"ÖZGÜRLÜKLER TEMEL ALINMALI"

İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Çak ise riskli yapıların tespiti sürecine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Hıdır Çak, "Hak sahiplerine yapılacak olan tebligatta, "yapının riskli olarak tespit edildiği, tebligat talihinden itibaren 15 gün içinde riskli yapı tespitine karşı Müdürlüğe itiraz dilekçesi verilebileceği, 60 günden az olmamak üzere idarece belirlenecek süre içinde yapının yıktırılması gerekir" hususları yer aldı. Hak sahiplerinin güçlendirme başvurusu yapabilmesi için 60 günlük sure yetersizdir. Dolayısıyla yönetmelikte güçlen dirme yapabilmeye kolaylık sağlanmalıdır" dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİnşaat sektörü 2016’da durgunluğun bitmesini istiyor
    Sonraki yazıİvory Taşdelen’de hemen teslim daireler
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın