Kentsel Dönüşüm kira yardımı için başvuru şartları


Kentsel Dönüşüm kapsamında kira yardımı başvurusunda bulunabilmek için bazı şartları taşıyor olmanız gerekiyor. 6306 sayılı Afet Yasası kapsamında kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru şartları Ocak 2015 tarihinde değiştirildi. En önemli değişiklik riskli yapıda mülk sahiplerine getirildi.

Riskli yapıdaki hak sahibi ancak ikamet ettikleri tek konut için kira yardımı için başvuruda bulunabiliyorlar. Kira yardımı riskli yapılarda hak sahiplerine 18 aya kadar yapılabiliyor. Bu oran kiracılar için 2 ay, intifa hak sahiplerine 5 ay ile sınırlıdır.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanu’nuna  göre riskli bina ve riskli yapılarda oturan mülk sahibi, kiracı ve ayni hak sahibi veya tüzel kişilere kira yardımı almaları için aşağıdaki şartları bilmeleri ve bu şartları taşımaları gerekiyor.

Kentsel Dönüşüm ile alakalı tüm haberleri buradan takip edebilirsiniz

– Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı için istenen belgeler 

– Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı için  Başvuru Şartları 

1- Kira Yardımı konut ve işyeri maliklerine 18 ay kira yardımı yapılır.

2- Konut ve işyeri kiracılarına iki aylık kira yardımı tek seferde verilir.

3- Konut ve işyerinde sınırlı ayni hak sahiplerine beş aylık kira yardımı bir seferde toplu yapılır.

4- Riskli yapı maliklerinin kira yardımı alabilmeleri  için ikamet ettikleri tek bağımsız bölüme ve 18 ay ay kira yardımı yapılır.

5- Kira yardımı alabilmek için riskli yapıda ikamet şartı gereklidir.

6- Dönüşüm projeleri özel hesabindan aynı kişiye kira yardımı ile faiz desteği birlikte yapılmaz. Hak sahipleri ancak bunlardan birine başvuru yapabilir.

7- Kira yardımı alabilmek için bölüm numarası / kapı numarası, bölüm ) açıkça belirtilmedilir.

8-  Arsa paylı tapularda bölümü tespit etmek için ilgili belediyeden alınacak emlak vergi beyannamesi ve faturalar üzerinde bağımsız bölüm numaraları olan belgeler ibraz edilmelidir. Köy tüzel kişiliklerine sahip yerleşim yerlerinde ise İl Müdürlüğünün riskli yapıyı yerinde incelemesi ile düzenleyeceği tutanak ile belirlenir. Bölüm numarası tespit edilememesi durumunda kira yardımı yapılmaz.

9- Binanın riskli olduğu kesinleştikten sonra bağımsız bölümün satıldığı durumlarda yeni malik kira yardımına başvuramaz

10- Vekalet ile kira yardımı bulunulması durumunda  “ 6306 sayılı kanun kapsamında kira yardımı başvurusu yapmaya” kira ödemeside alsın derseniz “ 6306 sayılı kanun kapsamında kira yardımı başvurusu yapmaya ve kira bedellerini almaya yetkilidir”  ibaresi bulunmalıdır.

11- Bağımsız bölümün hisseli olduğu durumunda her hak sahibi ayrı ayrı başvuru yapmalıdır.

12- Banka hesap ismi ile başvuru hak sahibinin adı uyuşmalıdır.

13- T.C Zıraat Bankası hesap cüzdanınız olmalıdır.

13- Emlak vergisi beyannamesi bina için verilmiş olması gerekir. Arsa emlak vergisi kabul edilmez.

14- Hak sahibinin vefatı halinde, kira yardımı ödemesi duracaktır. Kalan kira yardımı taksitleri varislere ödenmesine devam edilebilmesi için Mirasçılık belgesi istenir.

kaynak:emlak pencerem

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİşte Gürgen Öz’ün Nişantaşı’ndaki evi
    Sonraki yazıEmeklilerin daireleri belirlendi
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın